... και έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ
Ρήτρα ΦΠΑ προτείνει να περιλάβουν στα συμβόλαια με τους tour operators, οι ξενοδόχοι, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.
Η πρόταση έγινε στην τοποθέτησή του στην κλειστή συνεδρίαση της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, η οποία ολοκληρώνεται με την απογευματινή ανοιχτή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην οποία αν και έχει προσκληθεί ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα προσέλθει.
Σημειώνεται ότι σε όλες τις γενικές συνελεύσεις των τελευταίων ετών του ΣΕΤΕ, απηύθυνε ομιλία ο εκάστοτε πρωθυπουργός, σε αναγνώριση της σημασίας του κλάδου για την εθνική οικονομία.
Την κυβέρνηση σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος θα έχει να αντιμετωπίσει την έντονη κριτική των παραγόντων του Τουρισμού.
Η ρήτρα αυτή θα προβλέπει την αναπροσαρμογή των συμβολαίων εάν υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ με κυβερνητική απόφαση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην ομιλία του θα ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον Τουρισμό.Η ρήτρα αυτή θα προβλέπει την αναπροσαρμογή των συμβολαίων εάν υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ με κυβερνητική απόφαση.
Ενδεικτικά αναφέρονται η καταπολέμηση των παράνομων καταλυμάτων, η δημιουργία ενός νέου, ποιοτικού all inclusive, κ.ο.κ.
Στην πρωινή ομιλία του ο κ. Ανδρεάδης επεσήμανε όσα πρέπει να γίνουν άμεσα, τα οποία σταχυολογούνται ως εξής:
- Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας. Η πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax rate 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα.
- Η κατοχύρωση των όρων όλων των φορολογικών συντελεστών μιας επένδυσης σε βάθος 10ετίας θα βοηθούσε στην δημιουργία κλίματος σιγουριάς και θα αναθάρρηνε επενδυτικά κεφάλαια να εστιασθούν στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
- Δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να ξεχάσουμε ότι μέσω της θετικής εικόνας της χώρας μας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να ξεκινήσει μια βαθμιαία ανάκαμψη της Ελληνικής αγοράς ακινήτων με ενδιαφέρον ξένων τουριστών για ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
- Το κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας.
- Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.
- Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνει συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. Ευρώ κατ’ έτος ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021.
- Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% - 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως προβλέπει και η μελέτη του ΣΕΤΕ.
- Πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας, με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης.
- Τέλος η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου αεροδρομίου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος. Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
- Τα επόμενα χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας.
- Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.
- Η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που προβλέπεται στους 2 τελευταίους τουριστικούς νόμου και ειδικότερα εκείνης που αφορά σε προδιαγραφές καταλυμάτων.
- Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Ανδρεάδη έχει ως εξης:
"Αγαπητή κυρία Υπουργέ,
Αγαπητά Μέλη του ΣΕΤΕ,
Κυρίες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας στην 23η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Η παρελθούσα χρονιά έχει υπάρξει πολύ ενδιαφέρουσα με πολλαπλές προκλήσεις για τον ΣΕΤΕ.
Κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου έχουμε πετύχει πολλά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον και έχουμε καταγράψει ένα ιστορικό ρεκόρ αφίξεων - 24 εκατ. τουριστών - με έσοδα €13,5 δισ., την ανάδειξη της Ελλάδος στην 15η θέση παγκοσμίως από πλευράς αφίξεων και την 19η θέση από πλευράς εσόδων.
Ο ΣΕΤΕ έχει πλέον αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων συνεχίζει να αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.
Αδιαμφισβήτητα, το 2014 ήταν η χρυσή χρονιά μας.
Οι μεγάλες πόλεις, τα νησιά, οι τουριστικοί προορισμοί τονώθηκαν και πάλι.
Η τοπική οικονομία αναθάρρησε.
Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή του τουρισμού στη χώρα: ότι έδωσε και πάλι ώθηση στον μικρό επιχειρηματία, στην ατομική επιχείρηση, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην ταβέρνα του χωριού, στον τοπικό έμπορο ενοικίασης αυτοκινήτων.
Παράλληλα όμως παραμένω προβληματισμένος με το τεράστιο φορτίο που έχει εναποτεθεί στους ώμους του ελληνικού τουρισμού, για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ως ένας από τους τελευταίους εξωστρεφείς τομείς που μπορούν ακόμα να συμβάλουν.
Ως πότε όμως;
Στο δύσκολο κλίμα των τελευταίων ετών, ο ΣΕΤΕ δείχνει σταθερά τον δρόμο της συνένωσης και της εξεύρεσης ορθολογικών λύσεων, με αιχμή του δόρατος την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα μας, την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς και την αναρρίχησή του σε υψηλότερες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Η στόχευσή μας ήταν και είναι να γίνει η Ελλάδα ένας από τους 10 καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως.
Ο τουρισμός να συμβάλει άμεσα το 20% του ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας έτσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάθε χρόνο, στους τομείς των υπηρεσιών, με υψηλή εξειδίκευση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Βασική μας στόχευση επίσης παραμένει ο ελληνικός τουρισμός να είναι μια βιώσιμη λύση για την κοινωνία, ειδικά στις τοπικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Η ενεργοποίηση του τουρισμού ως εφαλτήριο για την διάδοση και ωρίμανση της οικονομίας των υπηρεσιών με ταυτόχρονη σύνδεσή του με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα μέσω της γαστρονομίας και της βιομηχανίας τροφίμων και με συνεχή υιοθέτηση υψηλής τεχνολογίας, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει την μελλοντική διέξοδο για τις παρούσες, αλλά και επερχόμενες γενιές Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι,
Μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν γίνει αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η επιμηκυμένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης μας με τους δανειστές, έχει ξεκινήσει να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα και στον τουρισμό.
Με το πέρας της διαπραγμάτευσης και με την επίτευξη της συμφωνίας θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί το κράτος σε όλους τους τομείς και στον τουρισμό.
Ακόμα προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, αν και μειώνονται οι πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο των 25 εκατ.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Αν πάρουμε ως βάση τα 24 εκατ. διεθνών αφίξεων, πρέπει να τεθούν από σήμερα οι βάσεις για να συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία το 2016.
Οι όποιες επενδύσεις ή προγράμματα επενδύσεων, που έχουν παγώσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικοοικονομικό τοπίο, πρέπει να αναθερμανθούν.
Το τραπεζικό πρέπει άμεσα να υποστηρίξει με ρευστότητα της υγιείς ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.
Πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, πρόβλημα που επανειλημμένα έχουμε θίξει τα τελευταία χρόνια παρόλες τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου.
Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των αεροδρομίων, των λιμανιών, των τουριστικών λιμένων, όπου με τις ανταγωνιστικές τιμολογήσεις τους (οι οποίες πρέπει να είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, πέρα από το τίμημα), θα επιτύχουμε την πολυπόθητη αποτελεσματικότητα, την προσέλκυση αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων και την αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού.
Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της έκδοσης visa Schengen.
Όσον αφορά στην αύξηση του ΦΠΑ, έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι είμαστε σύμφωνοι με μια αύξηση του τουριστικού πακέτου ως τα ανώτερα όρια του Μ.Ο. των ανταγωνιστών μας.
Μόνο έτσι δεν θα δημιουργηθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Είναι πολλά, όμως, ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν:
Παραμένει ζητούμενο ένα δίκαιο, σταθερό και ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο που δυστυχώς καθυστερεί, κυρίως λόγω αντιρρήσεων των δανειστών μας.
Η πρόταση του ΙΟΒΕ για flat tax rate 20%, θα αποτελούσε ένα μεγάλο άλμα.
Η κατοχύρωση των όρων όλων των φορολογικών συντελεστών μιας επένδυσης σε βάθος 10ετίας θα βοηθούσε στην δημιουργία κλίματος σιγουριάς και θα αναθάρρηνε επενδυτικά κεφάλαια να εστιασθούν στην Ελλάδα, η οποία είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.
Δεν πρέπει, επ’ ουδενί, να ξεχάσουμε ότι μέσω της θετικής εικόνας της χώρας μας και του επενδυτικού ενδιαφέροντος μπορεί να ξεκινήσει μια βαθμιαία ανάκαμψη της Ελληνικής αγοράς ακινήτων με ενδιαφέρον ξένων τουριστών για ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Το κτηματολόγιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όπως και η χαρτογράφηση και στρατηγική ανάπτυξης/προστασίας των 16.000 χλμ του αιγιαλού της χώρας.
Λείπει οδυνηρά η αναγκαία αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του κέντρου και του παραλιακού μετώπου των τουριστικών πόλεων και οικισμών, ξεκινώντας από την Αθήνα.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι πρέπει να γίνει συμπλήρωση του επενδυτικού νόμου ώστε να συμπεριλαμβάνει τον ναυτικό και ιατρικό τουρισμό, και η πρόβλεψη ποσού 3,5 δισ. Ευρώ κατ’ έτος ως το 2021 από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του Οδικού Χάρτη ανάπτυξης του τουρισμού μας με ορίζοντα το 2021.
Τα ποσοστά επιδότησης, δεν μπορεί να είναι μικρότερα το 20% - 30%, ενώ πρέπει να ενταχθεί και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη για αναβάθμιση του τουριστικού τους προϊόντος, όπως προβλέπει και η μελέτη του ΣΕΤΕ.
Πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας των χρεώσεων στο πολύ καλό αεροδρόμιο της Αθήνας, με επέκταση της σύμβασης εκμετάλλευσης.
Τέλος η έναρξη δημιουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, με παράλληλη αναβάθμιση του υφισταμένου αεροδρομίου, ώστε να καλυφθεί η μεταβατική περίοδος.
Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Τα επόμενα χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της εκπαίδευσης με βάση διεθνή πρότυπα. Μαθητεία ποιότητας, που θα δημιουργεί ευκαιρίες εμπειριών και απασχόλησης στους νέους συμπολίτες μας.
Πρέπει να αναπτύξουμε την «τουριστική συνείδηση» επενδύοντας ιδιαίτερα στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και διαδικτυακών εργαλείων.
Η ολοκλήρωση της δευτερογενούς νομοθεσίας που προβλέπεται στους 2 τελευταίους τουριστικούς νόμου και ειδικότερα εκείνης που αφορά σε προδιαγραφές καταλυμάτων.
Η δημιουργία προαιρετικών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών σε δεξιότητες και υπηρεσίες με την συνεργασία κοινωνικών εταίρων ΣΕΤΕ – ΓΣΕΕ που ήδη έχει αρχίσει.
Κυρίες και κύριοι,
Έχουμε ήδη σηκώσει τα μανίκια μας και προσπαθούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα, να κάνουμε την αυτορρύθμισή μας ως τομέας, να καινοτομήσουμε προσφέροντας γνώση και ποιοτικές υπηρεσίες.
Να έρθουμε πιο κοντά στους μικρούς επιχειρηματίες και τις τοπικές κοινωνίες, με λίγα λόγια να συνεχίσουμε απερίσκεπτοι τον δύσκολο δρόμο της επίτευξης των στόχων μας, οι οποίοι υποστηρίζουν έμπρακτα την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.
Και έχουμε πολύ συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς θα το κάνουμε αυτό. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για το μέλλον του τόπου μας.
Έχουμε όλοι μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις να ξανακτίσουμε το όραμα, να ανοίξουμε τον δρόμο και να δικαιώσουμε τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων συμπολιτών μας, που θα αποτελέσουν τον κορμό ενός ποιοτικότερου και πιο ανταγωνιστικού μελλοντικού τουριστικού προϊόντος.
Θα ήθελα τον λόγο να πάρουν οι τρεις Γενικοί Διευθυντές του ΣΕΤΕ, της MarketingGreece και του ΙΝΣΕΤΕ, για να έχετε μια πλήρη εικόνα για όλα αυτά που πετύχαμε τον τελευταίο χρόνο, με πολύ κόπο, ώρες εργασίας, κοινή προσπάθεια και θάρρος, αλλά και για αυτά που προγραμματίζουμε.
Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την υποστήριξη, την ενεργή συμμετοχή τους, τις ιδέες τους, το πάθος τους και την ατελείωτη όρεξη για δουλειά, όπως και όλα τα στελέχη των ΣΕΤΕ, Marketing Greece, ΙΝΣΕΤΕ.
Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου