Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Porto Carras Grand Resort - Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα ...


... στην έκθεση «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα», στο Μουσείο της Ακρόπολης 

- Η έκθεση «Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα» που αποτέλεσε την ελληνική συμμετοχή στη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2014, άνοιξε τις πύλες της στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Το ιστορικό Porto Carras Grand Resort, δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη έμφαση στις γεωμετρικές φόρμες και την μελέτη του Γερμανού αρχιτέκτονα Walter Gropius, ο οποίος ανεδείχθη ως ο καλύτερος παγκοσμίως αρχιτέκτονας του 20ου αιώνα, αποτέλεσε ένα από τα βασικά εκθέματα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία έλαβε χώρα το διάστημα από τον Ιούνιο έως και τον Νοέμβριο 2014 και αναμένεται να εντυπωσιάσει και το ελληνικό κοινό που θα επισκεφτεί την έκθεση της ελληνικής συμμετοχής στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 27 Μαρτίου 2015 έως τις 11 Απριλίου 2015, όπου παρουσιάζονται έργα και μελέτες τοπίων τουρισμού στη διάρκεια των τελευταίων 100 χρόνων. 
Το Porto Carras Grand Resort, πλήρως εναρμονισμένο με το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, αποτελεί έναν πρότυπο τουριστικό προορισμό, με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος, τα πεντάστερα Sithonia και Meliton, είναι έργα του Walter Gropius, ιδρυτή της αρχιτεκτονικής σχολής Bauhaus και της κολεκτίβας «Architects Collaborative», η οποία ανέλαβε πολλά σημαντικά έργα μεταμορφώνοντας το σχεδιαστικό τοπίο και της Αμερικής περί τα τέλη της δεκαετίας του ‘40.
Ο Walter Gropius ήταν αδιαμφισβήτητα ένας χαρισματικός άνθρωπος, με σπουδαίες ιδέες, δίχως τις οποίες ο κόσμος της αρχιτεκτονικής θα ήταν, αν όχι πιο φτωχός, σίγουρα πολύ διαφορετικός. Με πινελιές διαχρονικής αισθητικής και την υπογραφή του μεγάλου Walter Gropius, το πέντε αστέρων Sithonia, αποτελεί μοναδικό δείγμα της σχολής Bauhaus. Κτισμένο κυριολεκτικά επάνω στο κύμα και ακολουθώντας τις βασικές αρχές του Bauhaus, ξεχωρίζει για τις γεωμετρικές του γραμμές και την απέριττη πολυτέλεια. 
Αναδεικνύοντας και προσδίδοντας διακοσμητική αξία στα ίδια τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του, σίγουρα δεν αποτελεί τυχαίο αρχιτεκτόνημα. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου λειτουργεί, μεταξύ άλλων, ένα σύγχρονο Κέντρο Θαλασσοθεραπείας & Spa 2.275 τ.μ., μία όαση ηρεμίας, που προσφέρει τη δυνατότητα αναζωογόνησης μέσα από μία μεγάλη επιλογή προγραμμάτων και θεραπειών. Μνημείο μοντερνισμού, έργο του προοδευτικού Walter Gropius, το πέντε αστέρων Meliton, με την επιβλητική όψη, είναι συνώνυμο της απέριττης πολυτέλειας. Κατασκευασμένο σε λιτή γραμμή, παραπέμπει στη φιγούρα ενός κρουαζιερόπλοιου. 
Η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του Meliton, συμπληρώνεται από ευρύχωρα Lobby, εστιατόρια με εκλεκτή κουζίνα, πανέμορφα lagoons, χώρους ψυχαγωγίας, χαλάρωσης & ευεξίας, συνεδριακές αίθουσες, shopping gallery, beach & lounge bars, καθώς και μια υπέροχη παραλία. 
Εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μυθική Βίλα Γαλήνη, δημιούργημα του διακεκριμένου αρχιτέκτονα Καψαμπέλη. 
 Αποτελεί μεγάλη τιμή για το Porto Carras Grand Resort η παρουσίαση στη σημαντική αυτή αρχιτεκτονική έκθεση της Βενετίας και της αντίστοιχης μεταφοράς της στην Ελλάδα στο φημισμένο Μουσείο Ακρόπολης. Με σεβασμό στο περιβάλλον, στη τοπική κοινωνία και στον άνθρωπο το Porto Carras Grand Resort συνεχίζει την πολυετή λειτουργία του, αποτελώντας τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου