Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

"Πρόβλημα" οι Ρώσοι, προβλήματα και στις εξαγωγές Γούνας!!!


Ο εγχώριος κλάδος της γουνοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, ο κλάδος το 2013 υπέστη κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, έπειτα από 3 χρόνια ανοδικών τάσεων. 
Αναλυτικά, μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις εμφάνιζαν άνοδο 15% σε ετήσια βάση, ενώ η παραγωγική επίδοση διαμορφωνόταν σε οριακά υψηλότερο επίπεδο. 
Ωστόσο τους επόμενους 6 μήνες το ευνοϊκό κλίμα αντιστράφηκε λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του ήπιου χειμώνα που επικράτησε στη Ρωσία. Επιπλέον, τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά την ουκρανική κρίση προκάλεσαν πιέσεις στο ρούβλι, γεγονός που περιόρισε περαιτέρω τη ζήτηση για τα εγχώρια γούνινα προϊόντα.
Έτσι, οι εξαγωγές του κλάδου κατά τη διάρκεια του έ-τους υποχώρησαν σημαντικά κατά 40%, φτάνοντας στο ύψος των €150 εκ. (από €250 εκ. το 2012), πτώση που συνεχίζεται και το 2014. Το γεγονός αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στον όγκο παραγωγής, καθώς στο σύνολο του 2013 σημειώθηκε υποχώρηση 12,8%, με το ρυθμό κάμψης να επιταχύνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων 9 μηνών της φετινής χρονιάς σε 26,7% σε ετήσια βάση. Αναφορικά με τις τιμές των εισαγόμενων γουνοδερμάτων, το 2013 σημειώθηκε εκ νέου ανοδική τάση, με τις αυξήσεις να ανέρχονται ακόμα και σε 100%-150%.
Από την άνοδο αυτή δεν επηρεάστηκαν όσες εταιρείες εμφάνισαν στο τέλος του 2012 υψηλά αποθέματα, τακτική που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στον κλάδο λόγω της εκταταμένης παραοικονομίας. 
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η οικονομική ανά-καμψη των αγορών – προορισμών της ελληνικής γούνας θα τονώσει τα έσοδα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να εκμεταλλευθούν περισσότερο την ήδη σημαντική εξωστρέφειά τους. Ειδικότερα, η Κίνα –παρά την υψηλή γουνοποιητική της δραστηριότητα- α-ποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εισαγωγέα γούνας διε-θνώς, ενώ θετικές προοπτικές προκύπτουν και στη Ρω-σία. Επίσης, οι γουνοποιίες πρέπει να καθετοποιήσουν την παραγωγική τους δομή αναπτύσσοντας μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, ώστε να απεμπλακούν από τις διεθνείς αγορές πρώτων υλών». Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου 
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές κατα-στάσεις 40 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής: 
 Ο Κύκλος Εργασιών το 2013 υποχώρησε κατά 3,6%, στα €176,82 εκ. 
 Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 3,2%, στα €21,44 εκ., ενώ αντιθέτως τα ΚΠΦ ενισχύθηκαν στα €10,85 εκ., από €9 εκ. το προηγούμενο έτος (+20,6%). 
 Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκε σε 9,7%, από 10,3% το 2012, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ ενισχύθηκε σε 3,1%, έναντι 2,7% το προηγούμενο έτος. 
 Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,5 προς 1. 
 Η είσπραξη των Απαιτήσεων και η διακίνηση των Αποθεμάτων διενεργείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (7 και 5 μήνες αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου