Ποικιλία εκδηλώσεων, υψηλής αισθητικής, προβληματισμού και καλλιτεχνικής αξίας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Megaron Plus, το οποίο διατηρεί για μια ακόμη χρονιά ανοιχτό το διάλογο σε καίρια και ευρείας θεματολογίας ζητήματα.
Το πρόγραμμα του Megaron Plus 2014-2015, ανακοινώθηκε χθες. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ακόμη η συμφωνία με το London School of Economics για την
οργάνωση σειράς διαλέξεων από καθηγητές του στο πλαίσιο του κύκλου «Νέες
σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει».
Οι εκδηλώσεις του νέου προγράμματος ξεκίνησαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα με τη διάλεξη της διάσημης Καναδής συγγραφέως Μάργκαρετ Ατγουντ και συνεχίζονται σήμερα με μια βραδιά αφιερωμένη στην Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα Megaron Plus 2014-2015
2014
έχει ως εξής:
1.10 Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ - Μια μεγάλη Ελληνίδα: Ένα ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ», μέσα από ήχο και εικόνα. Μια μοναδική βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, δύναμης και κύρους, και τιμά διεθνώς τη χώρα μας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
3.10 Τερέζα Μόλερ, «Αποκαλύπτοντας το τοπίο»: Διάλεξη από τη διάσημη χιλιανή αρχιτέκτονα τοπίου -δημιουργό του περίφημου Punta Pite στο Σαντιάγο καθώς και μιας σειράς εμπνευσμένων έργων που λειτουργούν σε τέλεια αρμονία με το περιβάλλον- με θέμα την 25χρονη δράση της και το μοναδικό όραμά της. Σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). Συντονίζει ο αρχιτέκτων-αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης.
9.10 Στέλιος Βιρβιδάκης: «Θρησκεία και φιλοσοφία: Σύγχρονες προσεγγίσεις»: Διάλεξη του Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα την κατανόηση της θρησκείας ως συνόλου πεποιθήσεων και πρακτικών με αναφορά σε μια ιδιαίτερη υπερβατική διάσταση αποτελεί βασικό αντικείμενο της φιλοσοφικής σκέψης.
15.10 «Για μια ζωντανή ελληνική οικονομία»: Ημερίδα σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Στόχος της ημερίδας είναι η ψηλάφηση του οράματος για μια ζωντανή οικονομία και ενεργή κοινωνία εντός των φυσικών ορίων του πλανήτη.
21.10 Θανάσης Ν. Παπαθανασίου: «Χριστιανισμός και διαθρησκειακές σχέσεις»: Βασικό είναι το ερώτημα αν στις σύγχρονες κοινωνίες ο Χριστιανισμός χρειάζεται να αποποιηθεί τις αξιώσεις του για την Αλήθεια, ή αν ακριβώς αυτές οι αξιώσεις δίνουν τη δυνατότητα μιας μαρτυρίας που δεν αποσιωπά τις διαφορές, ούτε και υποκαθιστά τον ζωντανό Θεό.
29.10 Cino Zucchi: «Η πόλη (δεν) είναι ένα δέντρο - Νέα πρότυπα αστικού χώρου»: Τη διάλεξη του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου) συντονίζει ο αρχιτέκτων Α. Γιακουμακάτος. Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο.
3.11 «Δημήτρης Μητρόπουλος: ο Καλλιτέχνης, ο 'Ανθρωπος»: Αφιέρωμα σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής. Το αφιέρωμα αυτό επιχειρεί να αναδείξει τις συνιστώσες της πολυσύνθετης προσωπικότητας του Δημήτρη Μητρόπουλου μέσα από λόγο, ήχο και εικόνα.
13.11 «Το γονιδίωμά μας. Γνώθι σαυτόν: Μύθος προκλήσεις και προοπτικές»: Συζήτηση με την 'Αννα Εφραιμίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας, και τη Σταυρούλα Τσινόρεμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοηθικής Πανεπιστημίου Κρήτης. Συντονίζει ο Χαράλαμπος Σαββάκης, Καθηγητής Μοριακής Γενετικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του ΕΣ του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».
18.11 Θοδωρής Δρίτσας: «Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση»: Το δίπολο πνευματικό/κοσμικό διατρέχει όλα τα επίπεδα της κουλτούρας, από την πολιτική και την εκπαίδευση, μέχρι την τέχνη και την ιστορική μας κατανόηση. Ωστόσο, οι δύο πόλοι αλληλονοηματοδοτούνται. Η δαιμονοποίηση της εκκοσμίκευσης από μια αμιγώς «πνευματική» σκοπιά λησμονεί ότι η πνευματικότητα διαμορφώνεται από τον αγώνα της εντός του κόσμου.
20.11 Το Λογοτεχνικό Βραβείο Premio Strega στην Αθήνα: Η συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου παρουσιάζει τον Φραντσέσκο Πίκολο, νικητή, για το 2014, του πιο σημαντικού λογοτεχνικού βραβείου στην Ιταλία.
25.11 Βασίλης Βασιλικός: «Είμαι αυτό που με κάνουν οι ειδήσεις των εφημερίδων»: Πληθωρική προσωπικότητα, με πυρετώδη πολιτική συνείδηση σε διαρκή εγρήγορση, ο Βασίλης Βασιλικός ανέπτυξε, παράλληλα με τη συγγραφική του ιδιότητα, μια πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ογκώδες πεζογραφικό του έργο. Φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής παρουσίας, και οι φίλοι, συνάδελφοι και μελετητές του έργου του θα το γιορτάσουν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον ίδιο. Θα μιλήσουν καλλιτέχνες που συνδέθηκαν μαζί του, μελετητές και φανατικοί αναγνώστες του.
9.12 «Επίλογος 2014»: Παρουσίαση της έκδοσης του 2014 και απονομή τιμής στον Νίκο Κούνδουρο και τη Μαρία Φαραντούρη.
10.12 Κρεγκ Καλχούν: «Κοινωνικά κινήματα, κοινωνική αλλαγή και δημοκρατία»: Πρόεδρος και Διευθυντής του London School of Economics and Political Science, ο Κρεγκ Καλχούν διεύρυνε την παράδοση της κριτικής θεωρίας συνδέοντάς την πιο άμεσα με την εμπειρική κοινωνική και ιστορική έρευνα.
11.12 Georges-Didi Huberman: «Εκτός χρόνου-Ποιητικός κινηματογράφος: μια ελληνική ταινία»: Διάλεξη με αφορμή την ταινία Επιστροφή στην οδό Αιόλου (2013) της νεαρής ελληνίδας κινηματογραφίστριας Μαρίας Κουρκούτα, που επανέρχεται στο ερώτημα των σχέσεων κινηματογράφου και ποίησης.
16.12 Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Θρησκεία και δημοκρατία»: Η αδιαμφισβήτητη αντίθεση της χριστιανικής Εκκλησίας προς τη δημοκρατία, κατά τους Νεότερους Χρόνους, οφείλεται άραγε σε λόγους εγγενείς στη χριστιανική διδασκαλία; Μήπως υπάρχουν, από την άλλη, παρά την ιστορική αντιπαλότητα, ανεπίγνωστες έστω οφειλές της σύγχρονης δημοκρατίας στη χριστιανική σκέψη και παράδοση; Πού βρίσκεται η σχέση Εκκλησίας και δημοκρατίας σήμερα; Τι ισχύει εν προκειμένω για τις άλλες θρησκείες και ιδιαίτερα για το Ισλάμ;
18.12 Azzedine Alaia: «Κρίση και Δημιουργία»: Διάλεξη του διάσημου σχεδιαστή μόδας με τον Καθηγητή φιλοσοφίας τέχνης, λογοτέχνη και εικαστικό Δημοσθένη Δαββέτα.
2015
8.1 «Θρησκεία εθνική ταυτότητα και ανθρώπινα δικαιώματα»: Συζήτηση μεταξύ του Heiner Bielefeldt και των καθηγητών Χρήστου Ροζάκη και Νίκου Αλιβιζάτου.
20.1 «Νέα δεδομένα σχετικά με τη παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ»: Συζήτηση
22.1 Anne Phillips: «The politics of the Human: Promises and Dangers»: Η Anne Phillips είναι εξέχουσα μορφή στο χώρο της φεμινιστικής πολιτικής θεωρίας. Γράφει για ζητήματα της δημοκρατίας και της αντιπροσώπευσης, για την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Είναι Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Graham Wallas, LSE.
28.1 «Πολιτιστικές Διαδρομές»: Συζήτηση σε συνεργασία με τo Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
5.2 Gilles Boeuf: «Βιοποικιλότητα, από τα δάση και τους ωκεανούς στην πόλη»: Διάλεξη του Καθηγητή του Collège de France (Έδρα «Αειφόρος ανάπτυξη - Περιβάλλον, Ενέργεια και Κοινωνία») σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
9.2 Michael Cox: «Power Swift? Decline of the west? - Myths, Facts and Economists»: Ο Michael Cox είναι ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE. Είναι συν-διευθυντής του LSE IDEAS (πρώην Κέντρο Σπουδών Ψυχρού Πολέμου). Έχει γράψει πολλά βιβλία για τη διεθνή πολιτική, τον ψυχρό πόλεμο, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και τη στάση των υπερδυνάμεων. Έχει τη γενική επιμέλεια της σειράς Rethinking World Politics, των Εκδόσεων Palgrave.
12.2 «Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια»: Προβολή ταινίας & Συζήτηση
19.2 «Στρατηγικές επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»: Συζήτηση
25.2 «Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο»: Συζήτηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης. Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
3.3 «Ολοκαύτωμα και Μνήμη»: Συζήτηση σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο. Οι ομιλητές θα ανακοινωθούν προσεχώς.
11.3 «Το συναίσθημα: από τη λογοτεχνία στη νευροβιολογία και την εξάρτηση»: Τη συζήτηση συντονίζει ο Αντώνης Σταματάκης, Επ. Καθηγητής Βιολογίας της Συμπεριφοράς Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών και της European Brain Behavior Society.
16.3 Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Μη με αγγίζεις! Μη με ρωτάς! Μη μου μιλάς! Μείνε μαζί μου» - Οι σχέσεις των ανθρώπων στο έλεος μιας ρευστής εποχής:
18.3 «Παγκοσμιότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διαφορετικότητα των πολιτισμών»: Διάλεξη της Mireille Delmas-Marty, Καθηγήτριας του Collège de France στην Έδρα «Συγκριτικές νομικές σπουδές και διεθνοποίηση του Δικαίου» (2002-2011).
20.3 «Οι καιροί της ποίησης»: Συζήτηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης.
23.3 Kevin Featherstone: «Europe in Greece: The State it's in»: Ο Kevin Featherstone, FAcSS, είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος», Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, LSE, και Διευθυντής του Ελληνικού Αστεροσκοπείου, LSE. Η έρευνά του έχει επικεντρωθεί στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας.
3.4 «Δυστοπία και επιστημονική φαντασία»: Συζήτηση σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο Ο Αναγνώστης.
29.4 Gérard Berry: «Ο χρόνος και τα γεγονότα στην πληροφορική: για ποιο λόγο είναι καθοριστικά, πώς να τα αναφέρουμε, πώς να τα ελέγχουμε;»: Διάλεξη του Καθηγητή του Collège de France στην Έδρα «Αλγόριθμοι, μηχανές και γλώσσες».
6.5 «Η παράδοξη καταλληλότητα του σύμπαντος για τη ζωή»: Συζήτηση
13.5 «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας»: Συζήτηση σε συνεργασία με τo Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
20.5 «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση»: Συζήτηση
4.6 Βραβεία «Αναγνώστη»: Συνεχίζεται και αυτή τη χρονιά η συνεργασία για τη διοργάνωση των λογοτεχνικών Βραβείων του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης.
9.6 Edith Heard: «Είμαστε κάτι περισσότερο από τα γονίδιά μας; Ο ρόλος της επιγενετικής στην ανάπτυξη και την ασθένεια»: Διάλεξη της Καθηγήτριας του Collège de France στην Έδρα «Επιγενετική και κυτταρική μνήμη».
Όλες οι διαλέξεις και οι συζητήσεις του Megaron Plus είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας και μεταδίδονται ζωντανά από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας: https://webcast.grnet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου