Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Θριαμβευτικά σχόλια και έπαινοι για την Ελλάδα...


...από τον γενικό γραμματέα του ΠΟΤ Taleb Rifai

- Στην Ελλάδα ( ; ) το 2017 το συνέδριο του Π.Ο.Τ.
- Παράδειγμα προς μίμηση στον Τουρισμό η Ελλάδα
- Επιχειρηματίες και κυβέρνηση τα κατάφεραν!!! 

Απάντηση σε όσους αμφισβητούν την επιτυχία της Ελλάδας στον τουριστικό τομέα τα τελευταία δυο χρόνια έδωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Ταλέμπ Ριφάι, μετά την Άτυπη Σύνοδο των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, κάνοντας λόγο «για μια επιτυχία που οφείλεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΥΠΟΤ, όπως επίσης και στον ιδιωτικό τομέα. 
Σε όσους υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα στη Βορεια Αφρική βοήθησαν τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Ριφάι απάντησε «ότι τα 2,8 εκατομμύρια επιπλέον τουρίστες που ήρθαν πέρυσι στην Ελλάδα (αύξηση 16%) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συσχετιστούν με τις απώλειες της Αιγύπτου και της Τυνησίας που ανήλθαν σε μόλις 900.000″. 
Ο κ. Ριφάι σημείωσε τις «πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού και των αποφάσεων για μείωση του ΦΠΑ, των δράσεων για γρήγορη έκδοση των Visa αλλά και του ξεκάθαρου μηνύματος που εξέπεμψε η χώρα ότι είναι έτοιμη να υποδεχτεί το μεγάλο ρεύμα των τουριστών». «Η Ελλάδα συνέχισε είναι παράδειγμα και για τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά το πως κινήθηκε μετά από έξι δύσκολα χρόνια για την τουριστική βιομηχανία», τόνισε. 
Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στο κομμάτι του τουρισμού επισημαίνοντας ότι «αν δεν ήμουν εδώ σήμερα στην Αθήνα θα μιλούσα για την Ελλάδα σαν υπόδειγμα για πολλές άλλες χώρες". 
Ανάπτυξη παρουσιάζουν επίσης η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, ωστόσο η Ελλάδα, η οποία ‘’τρέχει’’ στο οκτάμηνο του 2014 με μία αύξηση κατά 17% -μετά από μία αύξηση κατά 16% για το 2013- είναι πιο μπροστά κατά 7-8%.
Παράλληλα ο κ. Ριφάϊ αποκάλυψε ότι στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό τέθηκε το θέμα της διοργάνωσης του συνεδρίου του ΠΟΤ στην Ελλάδα το 2017, ενώ ερωτηθείς για το θέμα του Έμπολα τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στον Τουρισμό, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί θα υπάρξουν.
Με αφορμή την Άτυπη Σύνοδο των χωρών μελών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού πρέσβης Dr. Victor Tvircun αφού υπογράμμισε ότι υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΠΟΤ για την προώθηση του τουρισμού, στάθηκε, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη έκδοσης ταξιδιωτικής «visa». Ο κ. Tvircun εκτίμησε «ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει εξέλιξη στις θεωρήσεις Visa ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΣΕΠ φτάνοντας μάλιστα έως και την κατάργηση τους. Ήδη, όπως είπε, «σε χώρες όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία, η Τουρκία κ.α., σε κάποια σημαντικά γεγονότα η Visa καταργείται για κάποιο χρονικό διάστημα».
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της σημερινής άτυπης συνάντησης, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη ανάφερε ότι έμφαση δόθηκε μεταξύ άλλων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στις διευκολύνσεις αναφορικά με τις θεωρήσεις Visa, αλλά και στις κινηματογραφικές παραγωγές. Ειδικά στο τελευταίο σκέλος το ΥΠΟΤ προσδίδει ιδιαίτερη σημασία. «Άλλωστε σύμφωνα με την υπουργό και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα εφέτος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και σε κινέζικη τηλεοπτική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε η υπουργός, σύντομα θα ανακοινωθεί πλαίσιο οικονομικών κινήτρων για προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο της Σύνοδου των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών των κρατών μελών του ΟΣΕΠ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στον Οργανισμό και η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου είπε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση και η ενθάρρυνση της ανάπτυξης ειδικών κι εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, του Γαστρονομικού Τουρισμού και του Οινοτουρισμού στις χώρες του ΟΣΕΠ.
Η υπουργός επεσήμανε ότι συζητήθηκαν οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι ώστε οι μορφές αυτές Τουρισμού να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την προσέλκυση ξένων παραγωγών ταινιών, την προβολή τοπικών προϊόντων, την ανάδειξη περιφερειακής και τοπικής κουζίνας στην περιοχή του ΟΣΕΠ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Αγροτουρισμός και ο Οινοτουρισμός θεσμοθετήθηκαν εφέτος στην Ελλάδα με νόμο που πέρασε από το Κοινοβούλιο και ότι για πρώτη φορά τίθεται πλαίσιο ώστε να βοηθηθεί η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να υπάρξει αύξηση εξαγωγών. Όπως επεσήμανε η κυρία Κεφαλογιάννη στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών, στη Σύνοδο υπογραμμίσθηκε ότι οι ειδικές κι εναλλακτικές μορφές Τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν την ταξιδιωτική εμπειρία, να αμβλύνουν την εποχικότητα του και να συνεισφέρουν στην αύξηση της απασχόλησης. Η Υπουργός Τουρισμού σημείωσε επίσης με έμφαση ότι συζητήθηκε ο καθοριστικός ρόλος της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή του Οργανισμού ΟΣΕΠ. Η κυρία Κεφαλογιάννη απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη σημασία της ανασκαφής της Αμφίπολης στον Τουρισμό υπερθεμάτισε περί του ανεξάντλητου πολιτιστικού αποθέματος της Ελλάδας. "Παρακολουθούμε, είπε, με έκδηλο ενδιαφέρον την ανασκαφή. Πρόκειται για μοναδικό Μνημείο στον κόσμο. Πρέπει να αναπτύξουμε σωστά την περιοχή γύρω από το Μνημείο και οφείλουμε να αναδείξουμε τις μοναδικές διαδρομές που διαθέτει η χώρα μας που θα επιτρέψουν στον επισκέπτη να βαδίσει στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Αποστόλου Παύλου και τόσων άλλων. Έτσι θα αναπτυχθούν και οι τοπικές κοινωνίες και θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα."
Η υπουργική Σύνοδος έκλεισε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού Υπουργών του Οργανισμού ΟΣΕΠ στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεσή τους να προωθηθεί η περιοχή ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ως ελκυστική περιοχή για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.
Στη Σύνοδο υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) κ. Taleb Rifai και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού ΟΣΕΠ κ. Victor Tvircun. Στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τα 12 κράτη μέλη, 2 συνδεδεμένα όργανα, 9 χώρες με καθεστώς παρατηρητή καθώς και εκπρόσωποι από 6 χώρες και Οργανισμούς με καθεστώς εταίρου τομεακού διαλόγου.
 Ο ΓΓ του ΠΟΤ κ. Taleb Rifai επεσήμανε στη Συνέντευξη Τύπου ότι ο τομέας Τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για όλους και ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι ο δρόμος για το μέλλον. Εκθείασε τον ρόλο της Υπουργού στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ όπως είπε χάρηκε για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς του πρότεινε να διεξαχθεί στην Ελλάδα η επόμενη συνάντηση του ΠΟΤ το 2017.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του Οργανισμού ΟΣΕΠ πρέσβυς κ. Tvircun τόνισε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος μπορεί να χαρακτηρισθεί ιστορική διότι ασχολήθηκε με τη συνεργασία στο νευραλγικό χώρο του Τουρισμού και τον Οδικό Χάρτη δράσης για όλες τις χώρες μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου