Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κακή χρονιά το 2010 για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης


Με πτώση σε όλους τους δείκτες, και κυρίως, στο δείκτη των εσόδων, ο οποίος έκανε «βουτιά» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, ολοκληρώθηκε το 2010 για τη Θεσσαλονίκη, όπως προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης. ...


Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ., κ. Θωμόπουλος, την περασμένη χρονιά η μέση ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης παρουσίασε πτώση της τάξης του 13% συγκριτικά με το έτος 2009, κλείνοντας έτσι το 2010 με μέση ετήσια πληρότητα 42%. Παράλληλα, σημειώθηκε σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της τάξης του 20%, αλλά και της μέσης τιμής δωματίου σε ποσοστό 9%.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. επεσήμανε τις εντυπωσιακές μεταβολές που υπήρξαν το 2010 σε σχέση με το 2009, στα στατιστικά στοιχεία των αλλοδαπών που επισκέφθηκαν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε πτώση διανυκτερεύσεων τόσο των δυτικοευρωπαίων (Γερμανοί, Ιταλοί, Βρετανοί, Ισπανοί), όσο και των Αμερικανών, ενώ εντυπωσιακή ήταν η πτώση των Βουλγάρων και των Ρουμάνων, οι οποίοι παραδοσιακά στήριζαν την τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, υπήρξε αισθητή αύξηση στις διανυκτερεύσεις των Τούρκων (η οποία άγγιξε το 43%!), των Ρώσων, των Σέρβων, των πολιτών από την ΠΓΔΜ, των Ισραηλιτών, των Κύπριων και των Αυστραλών.
Ο κ. Θωμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη σύγχρονου εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου στον εκθεσιακό-συνεδριακό τουρισμό και στην επιτακτική πλέον ανάγκη επαναλειτουργίας του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης, με βασικό σκοπό την απόκτηση για την πόλη ταυτότητας στη διεθνή τουριστική αγορά.
Παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσιάστηκε στους παρευρισκόμενους η Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών των Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της Ε.Ξ.Θ. η εταιρία GBR Consulting.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου