Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Σήμερα "κληρώνει" για τα αεροδρόμια, με ...


... το πιθανότερο 4 σχήματα να υποβάλλουν προσφορές 

- Ποια είναι τα 4 σχήματα. Το προφίλ τους.

Ενα σημαντικό βήμα προς την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα. 
Όπως γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, μέχρι τις 7 το βράδυ αναμένεται να υλοποιηθεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. 
Από αυτούς ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει την εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για περίπου 40 έτη. Ο ίδιος επίσης θα αναλάβει και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών τους, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα απορροφήσει επενδύσεις ύψους 200 - 250 εκατ. ευρώ. 
Παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξοι με την έκβαση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα είναι η δεύτερη φορά που το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα γίνει δέκτης περισσότερων της μιας δεσμευτικής προσφοράς. 
Η προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό ήταν στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν το ΤΑΙΠΕΔ έγινε δέκτης δύο δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος που διεξήχθη στις 19 Σεπτεμβρίου.
Αξιοσημείωτο επιπλέον είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων υπάρχουν πολλοί επενδυτές προερχόμενοι από την ευρωπαϊκή Δύση. Οι τελευταίοι σπανίζουν στις διαδικασίες μείωσης του κράτους που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ. 
Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θεωρούνται επενδυτές που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα. Διαθέτουν όλοι επενδύσεις ή/και διαχειρίζονται υποδομές αεροδρομίων. 
Από συνολικά επτά ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβάλλουν τέσσερα επενδυτικά σχήματα. 
Πρόκειται για: 
• την επενδυτική εταιρεία Advent International 
• την αργεντίνικη Corpration America σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου (METKA) 
• τη γερμανική Fraport σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου 
• τη γαλλική Vinci σε συνεργασία με την ελληνικό όμιλο Ελλάκτωρ. 
Και οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι έχουν ισχυρή παρουσία στην αγορά διαχείρισης αερολιμένων. 
Η Fraport διαχειρίζεται δέκα αεροδρόμια σε ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, η Vinci διαχειρίζεται περίπου 15 αεροδρόμια στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ περίπου 50 αεροδρόμια διαχειρίζεται η Corporation America στη Λατινική Αμερική. Τέλος, η επενδυτική Advent έχει εξαγοράσει το αεροδρόμιο της Κόστα Ρίκα. 
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 37 περιφερειακά αεροδρόμια, εξαιρουμένου του αεροδρομίου Ηρακλείου, το οποίο θα κλείσει μόλις κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης. 
Από αυτά, το ΤΑΙΠΕΔ αρχικά επιχείρησε να αξιοποιήσει 14 έως 21 αεροδρόμια, χωρίζοντάς τα μάλιστα σε δύο περίπου ισοδύναμες ομάδες. 
Για τα υπόλοιπα, τα πιο μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, κρίθηκε ότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Επίσης από τη διαδικασία προέκυψε ότι οι υποψήφιοι επενδυτές ενδιαφέρονται τελικά μόνον για τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια και ότι καθένας από αυτούς ενδιαφέρεται και για τις δύο ομάδες αεροδρομίων. 
Ετσι οι υποψήφιοι επενδυτές αναμένεται σήμερα να υποβάλλουν προσφορές και για τα 14 αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου