Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

"Απογειώνεται" ο Αστέρας !!!


- Εκτίμηση για κερδοφορία το 2014, μετά από πολλά χρόνια... 
- Στο επόμενο τρίμηνο η μεταβίβαση στους επενδυτές... 
- +20% στο τρίμηνο, εκτίμηση για +12% για όλη τη χρονιά 
- Σημαντικά έσοδα από μαρίνα και παραλία 
- Περισσότερα από 2 εκ. ευρώ τα έσοδα από τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 
- Αμερικανοί, Ρώσοι και Έλληνες οι πιο σημαντικοί πελάτες 

Με σημαντική αύξηση μεγεθών, επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία και την εκτίμηση για μηδενισμό εντός του 2014 των ζημιών του από προηγούμενα έτη, εισέρχεται στην τελική ευθεία για την αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς ο Αστέρας Βουλιαγμένης. 
Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε» Πολυχρόνης Γριβέας, η μεταβίβαση του 90% των μετοχών της εταιρίας στο επενδυτικό σχήμα «Jermyn Street Real Estate Fund IV LP» (μετέχουν ο τουρκικός όμιλος Dogus, το Abu Dhabi Investment Council, η αραβικών συμφερόντων AGC, η BB Real Estate holding SAL, η Doric Investments Inc και η M1 Alpha Capital Limited) τοποθετείται χρονικά στις αρχές του Φθινοπώρου, αφού "περάσουν" από το Συμβούλιο της Επικρατείας  τα προαπαιτούμενα και εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. 

Παράλληλα, οι νέοι ιδιοκτήτες ολοκληρώνουν το master plan των επενδύσεων που θα υλοποιηθούν προκειμένου ο «Αστέρας» σε υπερπολυτελές συγκρότημα επτά αστέρων, το οποίο θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιο πολύ μεγάλο "διεθνές όνομα" εκπονεί τα σχέδια.
Σύμφωνα με τον κ. Γριβέα, μάλιστα, εντός του Ιουλίου αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα υλοποιηθούν οι επενδύσεις. Αν θα κλείσει, δηλαδή, για ένα διάστημα το συγκρότημα ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα έργα ή αν θα λειτουργεί το ένα από τα δύο ξενοδοχεία, ενώ θα εξελίσσονται τα έργα στη δεύτερη μονάδα. Υπενθυμίζεται ότι εκτός της πλήρους αναβάθμισης των δύο ξενοδοχείων του συγκροτήματος, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή και πώληση 15 υπερπολυτελών κατοικιών οι οποίες θα δημιουργηθούν στο χώρο που βρισκόταν το ξενοδοχείο Αφροδίτη. 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γριβέας, το τίμημα για την εξαγορά του 100% της "Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ”, θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της επένδυσης από τον νέο ιδιοκτήτη, την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1 δισ. δολαρίων.
Ερωτηθείς σχετικά με την εξέλιξη της λύσης συνεργασίας με τον όμιλο Starwood, ο κ. Γριβέας ανάφερε ότι ήταν μία στρατηγική απόφαση της εταιρείας και η διαδικασία της λύσης έχει δρομολογηθεί και πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει γνωστό πότε θα σταματήσει η συνεργασία. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει "θετικό κλίμα" στις συζητήσεις με την Starwood.
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η “Αστήρ Παλάς” θα αναλάβει το management και διευκρίνισε ότι, σε αυτήν τη φάση, δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία συζήτηση με κάποια άλλη εταιρεία management ή άλλον operator για το συγκρότημα.
Στο μεταξύ η διοίκηση της «Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε» προχώρησε στην αναδιάρθρωση σημαντικού μέρους των δανείων της εταιρίας αλλά και σε αναδιάρθρωση της λειτουργίας της σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με περικοπές δαπανών. Σύμφωνα με τον Π. Γριβέα, η «Αστήρ» ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση 27 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 42 εκατ. ευρώ δανείων της εταιρίας. Το όφελος για την εταιρία εκτιμάται σε 0,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτυπωθεί στην τρέχουσα χρήση. 
Τα έσοδα του Αστέρα παρέμειναν σταθερά την τελευταία χρονιά, καθώς διαμορφώθηκαν στα 26,8 εκατ. ευρώ το 2013 έναντι 26,9 εκατ. ευρώ το 2012. Η αναδιάρθρωση της λειτουργίας του, όμως, σε συνδυασμό με περικοπές δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα να ξαναγίνει κερδοφόρα η λειτουργία του. Έτσι, οι ζημίες 1,4 εκατ. ευρώ του 2012 μετατράπηκαν σε λειτουργικά κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ το 2013. Στα καθαρά της αποτελέσματα η «Αστήρ» κατέγραψε ζημίες 9 εκατ. ευρώ το 2012, τις μείωσε στα 6 εκατ. ευρώ το 2013 και, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, εκτιμάται ότι θα τις μηδενίσει εντός του 2014. 
Η πρόβλεψη βασίζεται στην αναμενόμενη για φέτος αύξηση τζίρου πάνω από 12%. Η διοίκηση του «Αστέρα» οδηγείται σ' αυτήν την εκτίμηση βασιζόμενη στη σημαντική αύξηση μεγεθών του α΄ τριμήνου όπου, παραδοσιακά, η κίνηση είναι μειωμένη. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον Π. Γριβέα, καταγράφηκε αύξηση εσόδων 20% με επιπλέον έσοδα 404.000 ευρώ. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 2014 ο Αστέρας θα καταγράψει περί τις 5.000 επιπλέον διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τη φετινή διοργάνωση της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια» ο Αστέρας θα βάλει στα ταμεία του περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από διανυκτερεύσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι Έλληνες και Αμερικανοί είναι σχεδόν οι μισοί πελάτες του «Αστέρα». Την κορυφή, ωστόσο, κατέχουν οι Έλληνες πελάτες από τους οποίους προέρχεται το 30% των εσόδων του πολυτελούς συγκροτήματος. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ πέρυσι αλλά και η εντυπωσιακή αύξηση των επιβατών κρουαζιέρας, αποτυπώθηκε και στις κρατήσεις Αμερικανών στον Αστέρα. Έτσι, οι Αμερικανοί πελάτες εισφέρουν το 17% του τζίρου του Αστέρα. Κι εφέτος αναμένονται ακόμα περισσότεροι. «Σφήνα» στην ελληνοαμερικανική πελατεία του συγκροτήματος επιχειρούν να μπουν οι Ρώσοι ένοικοι του συγκροτήματος. Οι τελευταίοι ανακάλυψαν τις καμπάνες και τις σουίτες του Αστέρα και από την δέκατη θέση του πελατολογίου του Αστέρα όπου βρίσκονταν πριν πέντε χρόνια, σκαρφάλωσαν τώρα στην τρίτη θέση πίσω από τους Αμερικανούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως, παρά τα προβλήματα στην Ουκρανία, οι άνθρωποι του Αστέρα αναφέρουν πως δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις από Ρωσία ή Ουκρανία. Μπορεί να έχει μειωθεί ο ρυθμός, λένε, αλλά κρατήσεις εξακολουθούν να γίνονται. Την πεντάδα των καλύτερων πελατών του συγκροτήματος συμπληρώνουν Βρετανοί και Γερμανοί, ενώ οι... κελεμπίες ξανάρχονται αφού καταγράφεται αυξημένη ζήτηση από τις αραβικές χώρες. Αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται από Τούρκους πελάτες, ενώ η διοίκηση του Αστέρα ετοιμάζει Road show παρουσίασης του συγκροτήματος στην Κίνα. 

Κέρδη από μαρίνα και παραλία 

 Το 100% αγγίζει η πληρότητα στην Astir Marina όπου έχει δημιουργηθεί, ήδη, λίστα αναμονής. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε να αναβαθμιστούν πλήρως οι υπηρεσίες που προσφέρει. Ξεκινώντας από την παροχή σύγχρονου δικτύου Wi Fi, delivery πολυτελείας στα σκάφη από τα gourmet εστιατόρια του συγκροτήματος, μέχρι και τη μεταφορά των πελατών από τα γιωτ στους χώρους του Αστέρα με πολυτελή Porsche. 
Η μεγάλη ζήτηση από σκάφη και η αύξηση των τιμών είχε ως αποτέλεσμα τα έσοδα της μαρίνας να εμφανίζουν αύξηση 5%. Σε βασικό «πνεύμονα» εσόδων για τον Αστέρα έχει εξελιχθεί η λειτουργία της παραλίας Astir Beach (σήμερα ξεκινά επίσημα η λειτουργία της για το φετινό καλοκαίρι). Ενδεικτικό της επιτυχημένης λειτουργίας της παραλίας είναι το γεγονός ότι τα έσοδά της αντιπροσωπεύουν το 10% του συνολικού τζίρου του Αστέρα. Ήδη, καταγράφεται μεγάλη αύξηση πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες ετήσιων καρτών μέλους. Οι 80 κάρτες Platinum (κοστίζουν 2.750 ευρώ) έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τις κάρτες μέλους που κόστιζαν πέρυσι 1.700 ευρώ το άτομο και φέτος μειώθηκε η τιμή σε 1.000 ευρώ κατ' άτομο και 1.700 ευρώ για ζευγάρι. 
Η τιμή του εισιτηρίου αυξήθηκε και πλέον κοστίζει 15 ευρώ τις καθημερινές και 25 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. 
Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί κάρτες πολλαπλών εισόδων για τα Σαββατοκύριακα με μειωμένες τιμές. Έτσι, σε κάρτα δέκα εισόδων η έκπτωση είναι 10%, ενώ στις κάρτες 20 εισόδων η έκπτωση φθάνει το 25%. 
 Στο χώρο θα λειτουργεί και θερινό σινεμά, ενώ τις μέρες του μουντιάλ θα προβάλλονται και οι αγώνες της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας. 
Φέτος θα υπάρχουν 100 ξαπλώστρες για μη καπνιστές καθώς οι 50 θέσεις που υπήρχαν πέρυσι έγιναν ανάρπαστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου