Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Μια επιστολή που θα συζητηθεί πολύ!!!

 
Σε συνέχεια του θέματος με τις θεωρήσεις visa από Ρωσία και των δρώμενων όσον αφορά στις κρατήσεις, λάβαμε μια επιστολή από έναν καλό μας φίλο και φανατικό αναγνώστη, ο οποίος περιγράφει ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ τι "παίζει" την περίοδο αυτή με τους ρωσικούς tour operators και τα ελληνικά ξενοδοχεία. Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει την δημοσιεύουμε αυτούσια και ευχαριστούμε τον Μ.Ε. για την καλοσύνη που είχε και τον κόπο που έκανε!!!
Και βέβαια η επιστολή αυτή θα δημιουργήσει θόρυβο...
" Καλησπέρα από Κρήτη, 
Εργάζομαι σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου και σας παραθέτω αυτούσια αυτά που έχουν συμβεί μέχρι τώρα.
Αρχές Μάη : ο ελληνικός αντιπρόσωπος του Ρώσικου tour operator (και δεν μιλάμε για ένα άτομο, αλλά για γραφεία με πολύ προσωπικό και οργάνωση) στέλνει ακυρώσεις της ίδιας ή της επόμενης ημέρας. 
Ζητάει να μην χρεώσουμε cancellation fees μιας και πρόκειται για πρόβλημα με τη βίζα. Δεχόμαστε. (το συμβόλαιο μας είναι allotment).
Την άλλη μέρα ο πελάτης μπροστά στη ρεσεψιόν με το voucher του ξενοδοχείου ΜΑΣ στο χέρι του, μας λέει ότι σε μας έχει κλείσει αλλά αλλού τον πήγαν παρά τη θέληση του. 
Τηλέφωνο στο γραφείο. 
Συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι ο πελάτης είναι στη Ρωσία!!!
Τους λέω ότι είναι μπροστά μου..... 
Χάνουν τα λόγια τους.
Τους ρωτάω αν έχουν guarantee συμβόλαιο με το άλλο ξενοδοχείο που τους πήγαν. 
Μου λένε ναι.
Στο τέλος και μετά από πολύ πίεση μου λένε το εξής απίστευτο : "πρέπει να καταλάβετε και εσείς οι ξενοδόχοι ότι πρέπει και εμείς να στηρίξουμε τα guarantee ξενοδοχεία μας !!! " 
Μέσα Μάη : 
Άλλο γραφείο τώρα, μόνο με Ρώσους πάλι, last minute cancelation με την δικαιολογία ότι ο πελάτης δεν πήρε βίζα .... 
Δεχόμαστε (Ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη.... ) καλή μου φίλη εργαζόμενη στο γραφείο, κατά λάθος, θεωρώντας ότι το γνωρίζω, μου αναφέρει ότι οι πελάτες είναι σε διπλανό ξενοδοχείο (2 κλάσεις πάνω από το δικό μας) ..... !!! 
Guarantee συμβόλαιο και εκεί ..... 
Λίγες μέρες μετά, η ίδια ιστορία, last minute cancellation...
Ενημερώνουμε ότι από δω και μπρος χρεώνουμε ακυρωτικά, δεν έχει άλλο free cancellation. 
Μετά από αυτήν την ενημέρωση, την ημέρα άφιξης ως δια μαγείας ο πελάτης είναι στο αεροδρόμιο και το γραφείο μας ρωτάει αν εξακολουθούμε να έχουμε το δωμάτιο διαθέσιμο !!!! 
Φυσικά ο πελάτης έρχεται εδώ
Από κει και μετά, σταματάνε οι κρατήσεις για μεγαλύτερο διάστημα των 2-3 (booking window εννοώ) !!! Μόνο last minute κρατήσεις..... 
Γιατί ??? 
Γιατί δυστυχώς ο Μάης ήταν καταστροφικός για αυτούς.
Δεν κατάφεραν να πιάσουν μια καλή πληρότητα για τα guarantee τους και μην ξέροντας τι να περιμένουν τους άλλους μήνες, κρατάνε όλες τις κρατήσεις (από τα allotment συμβόλαια τους) έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά να καλύψουν τα guarantee τους.
Αν γεμίσουν τα guarantee τους αρχίζουν να στέλνουν last minute κρατήσεις στους άλλους.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος οι Ρώσοι Tour Operators (μετά την περυσινή πολύ καλή χρονιά) ανοίχτηκαν πολύ, πάρα πολύ (όχι ένας δύο, αλλά σχεδόν όλοι οι Τ.Ο, στην Κρήτη παράδειγμα είναι 7-8 μεγάλοι T.O) που αγόρασαν πολλά κρεβάτια στην περιοχή (πολλά guarantee κρεβάτια).
Η αλήθεια όμως του Μαΐου ήταν ένα 20% κάτω περίπου σε σχέση με το Μάη του 2013. (το ποσοστό αυτό είναι εκτίμηση γραφείου που φέρνει Ρώσους μόνο).
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπούνε σε διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης(!!!) συμβολαίων, αναζήτηση υψηλών προσφορών και γενικά ενημέρωση όλων των ξενοδόχων ότι η χρονιά φέτος θα είναι "last minute" .... 
Γιατί όλα αυτά;
Γιατί φέτος πρώτη φορά τα ξενοδοχεία βλέπουν 3ήμερα και 2ήμερα Ρώσων τουριστών;
Η απάντηση είναι απλή (τις υπόλοιπες μέρες 7 ή 10 ή 12) μένουν στα guarantee τους ξενοδοχεία!!! Επίσης για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά και στο εξής:
Πόσες πτήσεις είχαν κλείσει οι Ρώσοι Τ.Ο και πόσες τελικά πραγματοποίησαν μέχρι τώρα;
Π.χ. ενώ υπήρχε προγραμματισμός για 4 πτήσεις την εβδομάδα, η πράξη έβγαλε 3.
Σωστό ή λάθος;
Καλό καλοκαίρι να έχουμε με μία μόνο 2 ευχές:
Πρώτη και σημαντική : Να μην ακούσουμε κανένα δυνατό κανόνι κατά Νοέμβρη - Δεκέμβρη μεριά και βρεθούν άνθρωποι στον αέρα .... και 
Δεύτερη, να ηρεμήσουν με τις προσδοκίες και τα ρεκόρ όλοι οι εμπλεκόμενοι, μόνο κακό κάνουν .... χώρια που εκτίθενται κιόλας"

Προσυπογράφουμε απολύτως!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου