Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Το άλλοθι του δωρεάν και ο Τάσος Χωμενίδης!!!


- Εδώ ολόκληρο το άρθρο

Ένα εξαιρετικό άρθρο, που προσφέρεται για προβληματισμό και όχι μόνο, δημοσίευσε στο χθεσινό ΒΗΜΑ της Κυραικής ο Τάσος Χωμενίδης. 
Το άρθρο αναφέρεται στο "δωρεάν", που στην Ελλάδα...περισσεύει!!! 
Γράφει ο κ. Χωμενίδης: 
"Συχνά προβάλλεται ότι στην Ευρώπη η Κεντροαριστερά (λέγε Σοσιαλδημοκρατία) έχει εξαντλήσει τις πολιτικές προτάσεις της και βρίσκεται σε υποχώρηση μπροστά στη μόνη διέξοδο του Φιλελευθερισμού. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα προκειμένου να επανέλθει στο προσκήνιο των προτάσεων εξουσίας προϋποθέτει μια νέα πρόταση, αξιόπιστη, διακριτή και οικονομικά βιώσιμη. 
Είναι πλέον βέβαιον ότι το κράτος εργαλείο με το οποίο η Σοσιαλδημοκρατία εξυπηρετούσε τις αξίες της αναδιανομής και της κοινωνικής προστασίας οφείλει να επανεξετασθεί. Το κυριότερο έλλειμμα του κράτους στην Ελλάδα αποτελεί η ταύτιση του Δημοσίου με το δωρεάν".
Και συνεχίζει: "Εχει πλέον αποδειχθεί ότι το δωρεάν υποβαθμίζει την ποιότητα του Δημοσίου και αποτελεί το άλλοθι για σπατάλες και ελλείμματα μέσα από τη διάχυση της ευθύνης στην αδρανή μάζα ενός απρόσωπου κρατικού μηχανισμού που τροφοδοτείται από δανεικά και ενίοτε, όταν σφίγγουν τα πράγματα, από υπερφορολόγηση και υποβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα. Ο φαύλος κύκλος της συνταγής της τρόικας. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής μεταρρυθμιστικής πρότασης από την Κεντροαριστερά αποτελεί ο διαχωρισμός του Δημοσίου από το δωρεάν.
Οι παροχές δημοσίων υπηρεσιών πρέπει να είναι ανταγωνιστικές και ποιοτικές προς όλους αλλά δωρεάν μόνο για αυτούς που έχουν ανάγκη.
Αυτό ισχύει για το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο νοσοκομείο, τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αφορά όμως και τις συντάξεις, τις δημοτικές υπηρεσίες (απορρίμματα), τις υποδομές (οδικές, θαλάσσιες, αεροπορικές). Το κράτος δεν αντέχει το κόστος της δωρεάν εξυπηρέτησης όλων.
Από την άλλη, η κοινωνία έχει ανάγκη προστασίας για τα στρώματα που χρειάζονται την ενίσχυση του κράτους.
Η βασική αυτή αρχή διέπεται από τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας (ίσες ευκαιρίες, αναδιανομή, ασφάλεια), ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει μικρότερο αλλά δίκαιο κράτος, λιγότερους φόρους και επιτυγχάνει τη δημοσιονομική σταθερότητα μέσα από την αναθεώρηση της σχέσης κοινωνίας και οικονομίας.
Ας μιλήσουμε καθαρά".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου