Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΙΟΒΕ: Καλύτερο το οικονομικό κλίμα...


Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινείται τον Ιανουάριο στις 85,8 μονάδες, παραμένοντας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας, αν και σε μικρή διόρθωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από τους επιμέρους τομείς, καταγράφεται σε όλους άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών, πλην Βιομηχανίας, όπου οι σχετικές εξελίξεις φανερώνουν σταθερότητα. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα. 
Αυτά τονίζονται στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας  Ιανουαρίου 2013 του Ι.Ο.Β.Ε., στο οποίο επισημάινεται ακόμη: " Οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους μας, εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά. Σε κάθε περίπτωση όμως η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει αναιμική, καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και εμφατικότερες παρεμβάσεις".

Αναλυτικότερα:
 στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν αμετάβλητες, ενώ η μικρή βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αντισταθμίζεται από τη διόγκωση των αποθεμάτων.
 στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση δεν μεταβάλλονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση να βελτιώνονται ελαφρώς έδαφος.
 στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων όμως να επιδεινώνονται και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.
 στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, αλλά η ανάκαμψη από τις χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα ωθεί το συνολικό δείκτη σε άνοδο.
 στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν καταγράφουν αξιοσημείωτη μεταβολή, ενώ η αποκλιμάκωση της πρόθεσης για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο αντισταθμίζεται από ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΉΠΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες κινείται ανοδικά τον Ιανουάριο, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας στις 58,9 μονάδες (από 55,8 το Δεκέμβριο), ελαφρά υψηλότερα σε σχέση με τo αντίστοιχο περσινό του επίπεδο (54,2 μονάδες). Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους και τη ζήτηση του τελευταίου τριμήνου δεν μεταβάλλονται ιδιαίτερα, με τις προβλέψεις για τη ζήτηση της επόμενης περιόδου να είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικότερα, ο δείκτης στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση διαμορφώνεται εκ νέου στις -34 μονάδες, ενώ και το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τη ζήτηση του τρέχοντος τριμήνου δεν μεταβάλλεται από τις -27 μονάδες του Δεκεμβρίου. Οι αρνητικές προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου βελτιώνονται, με το σχετικό ισοζύγιο να κερδίζει 13 μονάδες, κινούμενο στις -18 μονάδες. Στην απασχόληση του κλάδου, ο σχετικός αρνητικός δείκτης εξομαλύνεται επίσης κατά 10 μονάδες, στις -24, με τα 3/10 των επιχειρήσεων (από 37%) να αναμένουν μείωση των θέσεων εργασίας και το 5% (από 3%) το τελευταίο τρίμηνο να προβλέπει το αντίθετο. Ως προς τις τιμές, οι αποπληθωριστικές προβλέψεις περιορίζονται, με το σχετικό ισοζύγιο να χάνει 11 μονάδες (στις -18), ενώ τέλος, ενισχύεται ελαφρά στο 12% (από 9%) το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 41% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του, το 32% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 13% παράγοντες όπως η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και η ύφεση, η καθυστέρηση εισπράξεων Δημοσίου, οι έκτακτες εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας, οι τιμές των καυσίμων, η έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του τουρισμού, κ.α..

Σε επίπεδο βασικών κλάδων των Υπηρεσιών επισημαίνονται τα εξής:
Πτωτικά κινείται τον πρώτο μήνα του έτους ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία, υποχωρώντας έντονα στις 48,3 μονάδες (από 73,4 μονάδες το Δεκέμβριο), χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής τιμής του (57,1). Όλες οι βασικές συνιστώσες του δείκτη καταγράφουν σημαντική μείωση: οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχωρούν αισθητά (-66 από -34 μονάδες ο δείκτης), ενώ ευρύτερη πτώση σημειώνουν οι εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης (-45 από -12 μονάδες ο δείκτης). Στο ίδιο κλίμα, κινούνται καθοδικά οι προβλέψεις για τη ζήτηση (-29 από -13 μονάδες ο δείκτης), ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση εξομαλύνονται (-14 από -35 μονάδες ο δείκτης), λόγω όμως του αυξημένου ποσοστού των επιχειρήσεων που αναμένουν σταθερότητα (87% από 71%).
Στις τιμές, οι προσδοκίες αποκλιμάκωσης διατηρούνται αμετάβλητες για τρίτο μήνα (στις -12 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο), ενώ μόλις το 4% των επιχειρήσεων (από 6%) δηλώνει ακώλυτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 76% να κρίνει ως βασικότερο επιχειρηματικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 13% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 6% τους λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου