Επιστρέφει σταδιακά η ομαλότητα στην λειτουργία της οικονομίας καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την αποκατάσταση της ρευστότητας και την διαμόρφωση ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος, σε μία οικονομία όπου οι συντελούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και η δραστική μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών δημιουργούν ευκαιρίες για την έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και για επάνοδο της απασχόλησης σε αυξητική πορεία. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη. Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως πλέον οι συντελούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και η δραστική μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών στην ελληνική οικονομία δημιουργούν ευκαιρίες για την έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και για επάνοδο της απασχόλησης σε αυξητική πορεία.
Ακόμη υποστηρίζουν πως με την αποδέσμευση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης προς την Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για εντονότερη και αποφασιστικότερη επιδίωξη και τελικά επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, και της οριστικής εξόδου της χώρας από την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της. «Έχει ήδη σημειωθεί μια άνευ προηγουμένου στροφή προς το θετικότερο του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζεται στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο (με εισροή κεφαλαίων και από το εξωτερικό) και επίσης στην αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνονται ήδη στο 10,45%», τονίζουν χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν πως η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών κεφαλαίου και η αποκατάσταση της ικανοποιητικής λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας με την ανακεφαλαιοποίησή του, καθιστούν ήδη απολύτως εφικτή την υλοποίηση των προγραμμάτων αποκρατικοποιήσεων όπως έχει προγραμματιστεί και την επανεκκίνηση των έργων και των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ουσιαστικά είχαν διακοπεί από τον Μάιο του 2012. Επίσης, τονίζουν πως η προσπάθεια για ανάκαμψη δεν θα εμποδιστεί πλέον το 2013 και στα επόμενα έτη από υπέρμετρα αρνητικούς παράγοντες, όπως η επώδυνη έλλειψη ρευστότητας (τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα) και η συνεχής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που υπέστη η χώρα το 2011 και το 2012.
Απασχόληση στον τομέα του Τουρισμού:
Εκτενής αναφορά όμως γίνεται από τους αναλυτές και για το θεμα της απασχόλησης στον Τουρισμό. Σημειώνουν: "Σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η απασχόληση στον τουριστικό τομέα.» προκύπτουν τα ακόλουθα: Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα υποστήριξε συνολικά 741 χιλ. θέσεις απασχόλησης το 2011 εκ των οποίων η άμεση απασχόληση εκτιμάται στις 311 χιλ. απασχολούμενους, δηλαδή στο 8,0% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα. Όπως φαίνεται στο Διάγραμμα, περίπου οι μισοί από τους απασχολούμενους στον Τουρισμό καταγράφηκαν στους τομείς της εστίασης και καταλύματος. Ο αριθμός των απασχολούμενων στις οδικές μεταφορές εκτιμάται στις 57 χιλ., στις θαλάσσιες μεταφορές (δηλαδή ακτοπλοΐα, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού κ.ά.) στις 26 χιλ., στην Ψυχαγωγία-Πολιτισμό (συμπεριλαμβανομένων και των απασχολουμένων στα Μουσεία) στις 12 χιλ., όσοι περίπου και στα ταξιδιωτικά γραφεία. Αναφέρονται επίσης οι εργαζόμενοι στην ενοικίαση αυτοκινήτων και στη διοργάνωση συνεδρίων. Εκτός από την άμεση απασχόληση, σημαντική είναι επίσης η συμβολή του τουρισμού στην έμμεση απασχόληση, δηλαδή στις θέσεις εργασίας οι οποίες υποστηρίζονται στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που αποτελούν τους κυριότερους προμηθευτές των τουριστικών επιχειρήσεων για την παραγωγή των υπηρεσιών τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης για την εκτίμηση της επίπτωσης του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, το σύνολο της άμεσης και έμμεσης επίπτωσης στην απασχόληση το 2010 εκτιμάται σε 446 χιλ. θέσεις εργασίας εκ των οποίων οι 320 χιλ. περίπου αφορούν στην άμεση απασχόληση και οι υπόλοιπες 126 χιλ. στην έμμεση απασχόληση. Ωστόσο, η συνολική επίπτωση του τουρισμού στην
απασχόληση εκτιμάται σε 741 χιλ. περίπου, το 1/6 δηλαδή της συνολικής απασχόλησης της χώρας.
Επιπλέον, από την εξέταση της πορείας των αφίξεων ξένων επισκεπτών και των ταξιδιωτικών
εισπράξεων, προκύπτει συσχέτιση των μεγεθών με την τουριστική απασχόληση. Ενδεικτικά, η ανοδική πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων (+3%) το 2008 συνοδεύτηκε από άνοδο της τουριστικής απασχόλησης στη χώρα (+2%). Αντίθετα, το 2009 η απασχόληση στους συναφείς με τον τουρισμό κλάδους ακολουθεί την πτωτική πορεία των αφίξεων (-6%) και των εσόδων (-11%) αντίστοιχα. Παρά το ότι ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα ανέκαμψε το 2011, βάσει των αφίξεων και των εσόδων, η σημαντική ύφεση της ελληνικής οικονομίας ασκεί αρνητική επίδραση στον ημεδαπό τουρισμό, η συνεισφορά του οποίου υπήρξε σημαντική στην ανάπτυξη της εγχώριας τουριστικής δραστηριότητας την τελευταία δεκαετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου