Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

1ο Συνέδριο για τον Πράσινο Τουρισμό της Ελλάδας...


-... πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη, 22 Νοεμβρίου 2012 

Για πρώτη φορά οι μεγαλύτεροι tour operators και παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας της Σουηδίας συζητούν ανοικτά τις προοπτικές. Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Συνέδριο για τον Πράσινο Τουρισμό της Ελλάδας στην Στοκχόλμη, στις 22.11.2012. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πρώτο συνεδριακό κέντρο της Σουηδίας που βραβεύτηκε με το eco-label “Green Key”, το 7A Odenplan. Ο επίσημος χαιρετισμός του συνεδρίου έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, Κωνσταντίνο Ζήκο, και ακολούθησαν με σχετικές ομιλίες και παρουσιάσεις οι: Σταύρος Σταυράκος, Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Στοκχόλμη, Sophie Bachet, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από τον οργανισμό Foundation for Environmental Education, Martin Karlsson Διευθύνων Σύμβουλος Håll Sverige Rent για το πρόγραμμα Green Key Σουηδίας, Λεωνίδας Κόλλας, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης για τις Γαλάζιες Σημαίες, και Διονυσία Παπαδοπούλου Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και συντονίστρια του προγράμματος Green Key για την Ελλάδα.
Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου ξεκίνησε με προβολή video από το SANI RESORT ως εξαιρετικό παράδειγμα και case study ελληνικής ξενοδοχειακής επιχείρησης που αναπτύσσει και εφαρμόζει καινοτόμες πράσινες πολιτικές, για να συνεχίσει με παρουσιάσεις και ομιλίες από τους σημαντικότερους tour operators που φέρνουν τουρισμό στην Ελλάδα.

Ο Fredrik Lindblom, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης για την TUI Nordic, η Kajsa Moström Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Apollo Kuoni καθώς και ο Lars Andersén Resare, Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος CSR & Crisis από την SAS – Scandinavian Airlines παρουσίασαν τις πράσινες πρακτικές των εταιριών τους και τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου τους. Απασχόλησε σημαντικά το θέμα του αποτυπώματος του άνθρακα για κάθε τουρίστα που επισκέπτεται έναν τουριστικό προορισμό και στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε από όλους μία στενότερη συνεργασία με τους ελληνικούς φορείς (ιδιώτες και τοπικής αυτοδιοίκησης). Και οι τρεις ομιλητές παρατήρησαν ότι προβλήματα στην χώρα μας, όπως για παράδειγμα η αποκομιδή σκουπιδιών και άλλα παρόμοια ευαίσθητα ζητήματα, χρήζουν συνεργασίας και από τις δύο πλευρές με στόχο την βελτιστοποίηση τουριστικών υπηρεσιών προς τον ευαισθητοποιημένο «πράσινο» επισκέπτη.

Ο συντονισμός του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον Andreas Nasman, μία εξέχουσα προσωπικότητα του τουρισμού στην Σουηδία, και φιλέλληνας, ο οποίος με την πλούσια δράση του έχει κερδίσει την εκτίμηση και εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου στην Σουηδία, ως Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Τουρισμού της Δανίας στην Σουηδία, πρώην Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Τουρισμού της Νορβηγίας και πρώην διοικητικό στέλεχος της Frtitidsresor (TUI )Marketing.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν περίπου 45 προσωπικότητες του τουριστικού κλάδου της Σουηδίας, καθώς και δημοσιογράφοι του τουρισμού από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες και περιοδικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Anders Flanking, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Gabriella Vildelin, αρχισυντάκτρια της TTG Nordic, Gregory Plata δημοσιογράφος της εφημερίδας Dagens Nyheter, Lee Martin δημοσιογράφος και Veronica Linarfve αρχισυντάκτρια του περιοδικού Escape 360, Susanne Wixe δημοσιογράφος της εφημερίδας Aftonbladet, Urban Lindstedt δημοσιογράφος του TravelNews, Jacke Mentza διευθύνων σύμβουλος της Airtours, Lena Pålsson managing partner της GoSlow Travel, κ.α.

Το ελληνικό βιολογικό πρωινό που προσφέρθηκε στους σύνεδρους ήταν μία ευγενική χορηγία της εταιρίας FONTANA, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής και διακίνησης ελληνικών προϊόντων στην Σουηδία. Σε όλους τους προσκεκλημένους διανεμήθηκε έντυπο υλικό του ΕΟΤ – ο οποίος ήταν και ο μεγάλος χορηγός του συνεδρίου-, το περιοδικό “Green Tourism in Greece”και χάρτες με Γαλάζιες Σημαίες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου