Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ξ.Ε.Ε.: Στου κουφού την πόρτα για τα πνευματικά - συγγενικά και εν τέλει ληστρικά δικαιώματα


- Μόνη λύση η διατήρηση της τηλεόρασης, όπως επιτάσσει ο νόμος, ως "επίπλου" ή με κυλιόμενο πρόγραμμα απαλλαγμένο από "δικαιώματα" 
- Να αναζητήσουν οι ξενοδόχοι έσοδα από τα κανάλια και τους πάσης φύσεως δημιουργούς, για τις διαφημίσεις που βλέπουν οι πελάτες των ξενοδοχείων - Συνεχίζεται η "γερουλάνειος" τακτική στο "υπουργείο Πολιτισμού" 
- Στα χέρια της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη και του πρωθυπουργού η λύση 

Σε αυτιά μη ακουόντων επιχειρεί ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γεώργιος Αλ. Τσακίρης, να εξηγήσει το μείζον πρόβλημα με τα πάσης φύσεως δικαιώματα, που έχουν επιπέσει στους ξενοδόχους, σαν τις ακρίδες των επτά πληγών του Φαραώ. Από τις 5 Ιουλίου (!!!) ο πρόεδρος της "μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας" (sic) είχε ζητήσει να δει τον αρμόδιο υπουργό αναπληρωτή κ. Κώστα Τζαβάρα προκειμένου να του εκθέσει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας με αποδέκτη όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας και να ζητήσει την παρέμβαση του στο θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί σε σημαντική τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Ο πολυπράγμων μεταξύ Αμαλιάδας και Μανωλάδας κ. Τζαβάρας, με όραμα κατά πως γράφουν διάφορα μέσα μεταξύ των οποίων και το έγκριτο ΒΗΜΑ "για το Φεστιβάλ Αθηνών να το μετατρέψει σε Φεστιβάλ Φουστανέλας για να εμφανίζονται στο Ηρώδειο σύλλογοι παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου" έδωσε τελικά ραντεβού στον πρόεδρο του ΞΕΕ στις 19 Οκτωβρίου (σ.σ. φανταστείτε να είχε να ασχοληθεί και με κάτι σοβαρό ο κ. Τζαβάρας), μόλις έξι μήνες μετά, από το οποίο δεν προέκυψε τίποτα, αφού δεν θέλει να ανακατευτεί στη λογική "που να μπλέκουμε τώρα".

Η συνάντηση λοιπόν πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου μετά από μήνες αναμονής χωρίς όμως να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. Ο υπουργός αναπληρωτής Πολιτισμού αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στο θέμα.

Ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε., επικουρούμενος από έγκριτο νομικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου, περιέγραψε την επιτυχή προσπάθεια του Ξ.Ε.Ε. να υπάρξει εξορθολογισμός στις αμοιβές που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία μέσω της υπογραφής μνημονίων με τους μέχρι τότε γνωστούς φορείς διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και την εξομάλυνση έκτοτε των σχέσεων των εν λόγω φορέων με τα ξενοδοχεία. Η επιθετική όμως εμφάνιση νέων διεκδικητών αμοιβών από τα ξενοδοχεία έχει ανατρέψει το όλο σκηνικό, προκαλώντας μεγάλη αγανάκτηση στην ξενοδοχειακή κοινότητα, γεγονός που επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Παράλληλα, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν προβλέπει καμία ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στη διαρκή εμφάνιση νέων οργανισμών, που θα απαιτούν συνεχώς και νέες αμοιβές από τους χρήστες, οι οποίοι και τελικώς δεν τυγχάνουν καμίας προστασίας από τον νόμο.

Ο υπουργός αναπληρωτής, αναγνώρισε ότι είναι αναγκαία η εξισορρόπηση των συμφερόντων μεταξύ δημιουργών και χρηστών, εντούτοις κατέληξε ότι δεν προτίθεται να κινήσει καμία διαδικασία για παρέμβαση του Υπουργείου του προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης και εξορθολογισμού του νομοθετικού πλαισίου. Ο νομικός σύμβουλος του Ξ.Ε.Ε. κατέθεσε στον κύριο Υπουργό νομοθετική ρύθμιση, η οποία συμβαδίζει με το Εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό τη δυσλειτουργία που παρατηρείται στη σχέση δικαιούχων αμοιβών και χρηστών. Ο κ. υπουργός, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του και τη διαφωνία του για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβασή του, δεσμεύτηκε να εξετάσει την υποβληθείσα από το ΞΕΕ νομοθετική ρύθμιση και να δώσει σχετική απάντηση.

Η Διοίκηση του Ξ.Ε.Ε. εκφράζει την απογοήτευση της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχρονικά, από το Υπουργείο Πολιτισμού και προτίθεται να αναζητήσει άλλους δρόμους αντιμετώπισης των απαιτήσεων και επίλυσης των διαφορών μεταξύ των νέων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων και των ξενοδοχείων.  

Πρόβλημα και με το Ι.Κ.Α. 

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το ΙΚΑ, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4075/2012 ο υπόχρεος εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία ή η υπηρεσία. Η προθεσμία όμως αυτή των 5 ημερών είναι εξαιρετικά σύντομη για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν εντός αυτών των ασφυκτικών χρονικών πλαισίων για μια σειρά από λόγους που άπτονται των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο. ΌΠως αναφέρεται σε επιστολή του ΞΕΕ προς τη διοίκηση του Ι.Κ.Α., "...Συγκεκριμένα, τονίζουμε ότι εντός του ξενοδοχείου υφίστανται σχεδόν όλες οι μορφές απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής, προσωρινή, εποχική κ.ο.κ.), όλων των ειδών τα ωράρια εργασίας, πολλά επιμέρους τμήματα υπηρεσιών (διαμονής, δεξιώσεων, συνεδρίων, εστίασης, spa, άθλησης, αναψυχής κλπ), με αποτέλεσμα το λογιστήριο της κάθε ξενοδοχειακής μονάδας θα πρέπει να εργάζεται επί 24ώρου βάσεως και είναι πολύ αμφίβολο αν θα συμπληρώσει χωρίς λάθη και με τους σωστούς υπολογισμούς τις καταστάσεις καταβολής των εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό και γενικευμένο, αφού γινόμαστε καθημερινώς αποδέκτες μεγάλης δυσφορίας από τα μέλη μας, παρακαλούμε πολύ να δοθεί η δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός 20 τουλάχιστον ημερών από το μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκαν οι εργασίες. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν λάθη, γραφειοκρατική ταλαιπωρία και προστριβές μεταξύ των υπηρεσιών του ΙΚΑ και των επιχειρηματιών. Τέλος σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα να συμπεριλάβετε και το μήνα Σεπτέμβριο στις ρυθμίσεις των οφειλών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με σκοπό να διευκολυνθούν μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου