Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας, κάτω από το βάρος των πολλών και σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Μετά την χθεσινή κοινή σύσκεψη των τουριστικών φορέων του νομού, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων στους δικαιούχους Ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων ποσού 2.000.000,00 € που αφορούν το Νομό Μαγνησίας
2. Την άμεση υιοθέτηση της πρότασης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα αντίστοιχο πρόγραμμα
3. Την οργάνωση κινητοποίησης των μελών της Ένωσης και άλλων εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων με αποκλεισμό κρατικών υπηρεσιών στη Μαγνησία μετά το Πάσχα προκειμένου να αντιληφθούν οι κυβερνόντες τη δεινή θέση που οι επιχειρηματίες-δικαιούχοι έχουν περιέλθει από τη μη αποπληρωμή του προγράμματος οδηγώντας αυτούς σε απόγνωση
4. Από τους πολιτικούς φορείς να λάβουν θέσεις ενώ συγχρόνως οι υποψήφιοι βουλευτές να σταθούν ενεργά στο πλευρό μας κάνοντας επιτέλους πολιτική για τον τουρισμό και όχι πολιτική με τον τουρισμό, λαμβάνοντας ξεκάθαρη θέση προκειμένου να διεκδικήσουν τη ψήφο των πολιτών εμπλεκομένων στον τουρισμό.
Στο σχετικό ψήφισμα αναφερονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
1.Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η ανακοίνωση της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας χωρίς την ανακοίνωση αντίστοιχων δράσεων που θα αντικαταστήσουν σε ένα διαφορετικό εκσυγχρονισμένο περιβάλλον από πλευράς θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, που υλοποιούσε ο οργανισμός, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την προχειρότητα που η κυβέρνηση διαχειρίσθηκε και διαχειρίζεται τα του μνημονίου στην λογική «όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω».
Η καλύτερη αξιοποίηση των κοινωνικών πόρων προς όφελος τόσο των δικαιούχων τουριστών όσο και των σοβαρών επαγγελματιών του χώρου πήγε περίπατο παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος των διαθεσίμων πόρων ήταν από παρακρατήσεις εργαζομένων και εργοδοτών. Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού θα ήταν ένα εξαιρετικά κοινωνικό μέτρο που αν εκσυγχρονιζόταν, θα στήριζε σε περιφερειακό επίπεδο το εισόδημα και την απασχόληση, ενώ συγχρόνως συνάδει με την Ευρωπαϊκή πολιτική του tourism for all (Τουρισμός Για Όλους), την πολιτική που στοχεύει, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα για το δικαίωμα στις διακοπές. Ψιλά γράμματα για τους κυβερνόντες και συγκυβερνόντες και για όσους συγκατοικούν στη Βουλή των Ελλήνων αφού καμία πρόταση δεν κατατέθηκε στην κατεύθυνσηαυτή. Κατά τα αλλά όμως ακολουθούνε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, όλα για τη στήριξη του τουρισμού, όλα για την προοπτική που θα μας βγάλει από την κρίση».
Το ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κατέθεσε πρόταση στο κ. Υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη με βασικά κριτήρια τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, του κόστους και της ανάληψης της διαχείρισης της συμμετοχής των ξενοδοχείων στο πρόγραμμα, απαλλάσσοντας τους ξενοδόχους από την δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία της συλλογής και κατάθεσης ενός σημαντικού όγκου πιστοποιητικών και εγγράφων, που είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, απαλλάσσοντας τον οποιαδήποτε οργανισμό από το σημαντικό κόστος διαχείρισης όλης της διαδικασίας συμβασιοποίησης με τα ξενοδοχεία.
Γιατί να την αποδεχτεί ο κ. Κουτρουμάνης και ο οποιοσδήποτε αντικαταστάτης του την πρόταση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος; Προφανώς είναι αντίθετος σε κάθε δραστηριότητα εκσυγχρονισμού και πάταξη της γραφειοκρατίας ακολουθώντας την πάγια πολιτική των συναδέλφων του χρόνια τώρα, που ταλαιπωρούν τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα προκειμένου να διατηρούν σε εγρήγορση την πελατειακή σχέση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώην Οργανισμός Εργατικής Εστίας ή η προτεινόμενη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος πρωτοβουλία, θα ήταν ο μεγαλύτερος «tour operator» εσωτερικού τουρισμού ενώ η αιφνίδια κατάργησή του χωρίς να αντικατασταθεί με άλλη δράση θα δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και στα μικρά ξενοδοχεία πολλών προορισμών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον κοινωνικό τουρισμό. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι καινούργιο και πρωτοποριακό. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζεται ήδη παρόμοια διαδικασία η οποία σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου να ενισχυθεί ο εισερχόμενος τουρισμός απευθύνεται και σε πολίτες άλλων χωρών με κοινωνικά, ηλικιακά κριτήρια κ.τ.λ.
Η εγκατάλειψη των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού έχει ήδη σηματοδοτήσει αφενός την εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας, αφετέρου την οικονομική υποβάθμιση πολλών απόμακρων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας. Με αυτό το σκεπτικό, η επί της διαδικασίας πρόταση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κινείται προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού του συστήματος λειτουργίας του κοινωνικού τουρισμού, χωρίς περιορισμούς, ώστε να αποβεί προς όφελος των εργαζομένων με τη συμμετοχή περισσότερων ξενοδοχείων και παράλληλα επιτρέπει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά με την κατάργηση της θέσπισης περιοριστικού εύρους τιμών που βαίνει τελικώς εις βάρος των δικαιούχων.
Υιοθετήστε την πρόταση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αν είστε σοβαροί.
2. ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΛΘΟΥΣΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ
Η αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ με Υπουργό τον κ. Κουτρουμάνη Γιώργο έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Ενώ υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι από το Νοέμβριο του 2011 στα ταμεία του πρώην ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ για τη Μαγνησία δεν είχαν την δυνατότητα οι υπηρεσίες του κ. Κουτρουμάνη, να τα εκταμιεύσουν μέσω του γραφείου του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ της Μαγνησίας για λόγους που μόνο τραγελαφικούς και αστείους θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν. Ασθένεια προσωπικού, αδυναμία γνώσης λογισμικού διαχείρισης από το προσωπικό του κ. Κουτρουμάνη και των υπηρεσιών του, πήγαιναν και ερχόταν τα χρήματα μεταξύ Βόλου και Αθήνας μέχρι να καταλήξουν στο κοινό ταμείο που οι πληροφορίες μας θέλουν να έχει δημιουργηθεί με τον Ο.Α.Ε.Δ προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Αφού απέτυχαν οι υπηρεσίες του κ. Κουτρουμάνη να αποπληρώσουν μέχρι τέλους Φεβρουαρίου τους δικαιούχους-ξενοδόχους της Μαγνησίας (χρόνος που ίσχυε η θητεία των περιφερειακών επιτροπών για να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής) κατάφερε για άλλη μια φορά να μας οδηγήσουν οι υπηρεσίες του και τα στελέχη του σε γραφειοκρατικές ατραπούς στερώντας σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία την ρευστότητα από τους μικρούς ξενοδόχους της Μαγνησίας.
Οδηγώντας ο κ. Κουτρουμάνης στη δεύτερη φάση της ταλαιπωρίας των ξενοδόχων ο εκκαθαριστής-δικηγόρος παρ’ Άρείω Πάγω Σκαρίπας Δημήτριος, προσωρινός Πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας (2 σε 1 δηλαδή) είχε τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από τα περιφερειακά γραφεία να αποσταλούν όλοι οι φάκελοι στην Αθήνα θεωρώντας προφανώς ότι «η αλλαγή κλίματος» θα βοηθούσε για να γίνει η πληρωμή μέσω ΟΑΕΔ. Η διαδικασία λοιπόν από την απλοποίηση αποπληρωμής από τις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, περνάει σε αποπληρωμή επικρατείας μέσω ενός αμφιβόλου συστήματος για την απόδοση του, για άμεση αποπληρωμή, που θα ιδρυθεί από τον Ο.Α.Ε.Δ και ενός επιτρόπου που θα κληθεί να κρίνει και να εγκρίνει εκατοντάδες εντάλματα. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της, συνεπικουρούμενη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ξενοδόχων προσπάθησε να αποτρέψει την γραφειοκρατική διαδικασία προτείνοντας λύσεις εφικτές τουλάχιστον για την αποπληρωμή του 2011.
Αδιαφόρησαν για τις παρεμβάσεις μας επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τη διάθεση του κ. Κουτρουμάνη που αναδεικνύει πώς πρέπει να ταλαιπωρείται ο πολίτης -επιχειρηματίας άσχετα από το μνημόνιο και τη γνωστή «καραμέλα» ότι δεν υπάρχουν λεφτά, «ενώ είναι η μοναδική περίπτωση που λεφτά υπάρχουν τα οποία δεν είναι του δημοσίου», αφού έχουν παρακρατηθεί από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.Είμαστε για άλλη μια φορά μάρτυρες ανικανότητας ορισμένων υπουργών να διαχειριστούν τα απλά. Και ενώ στο λογικό χρόνο αποπληρωμής οι ξενοδόχοι θα ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους (φορολογική ενημερότητα, ασφαλιστική ενημερότητα)… ".
ΚΑι καταλήγει το ψήφισμα:
"Τώρα αναγκαζόμαστε να διερωτηθούμε…
Θα έχει το θράσος ο κ. Κουτρουμάνης ή ο αντικαταστάτης του να πληρώσει την δόση της εφορίας;
Θα έχει το θράσος ο κ. Κουτρουμάνης ή ο αντικαταστάτης του από τον απλήρωτο ξενοδόχο να πληρώσει την δόση του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ;
Θα έχει το θράσος ο κ. Κουτρουμάνης και προφανώς υποψήφιος βουλευτής να συμπεριλάβει στα επιτεύγματα του την σύλληψη ξενοδόχου για χρέη προς την εφορία και το ΙΚΑ, ΟΑΕΕ; Είνα μία από τις πολλές περιπτώσεις που καταγράφεται η ανικανότητα των εμπλεκομένων στην διοίκηση να διαχειρίζονται τη δημόσια διοίκηση".
Τετάρτη 11 Απριλίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου