Σάββατο 24 Μαρτίου 2012
Σταύρος Δήμας: Βαρύνουσα παρέμβαση για τη visa
Σε μια σημαντική παρέμβαση προς τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο εξωτερικό, προχώρησε με προσωπική του επιστολή ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, σημειώνοντας τη σημασία της έγκαιρης και σωστής διαδιακσίας θεωρήσεων visa στην δύσκολη παρούσα συγκυρία. Η εντολή του υπουργού είναι η θεωρήσεις visa να παρέχονται στο μικρότερο δυνατό χρόνο και χωρός γραφειοκρατικά προσκόμματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, που σας αποκλαύπτουμε κατ' αποκλειστικότητα, "Στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, η ποιοτική, κυρίως, αλλά και ποσοτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας αποτελεί βασικό άξονα της πολιτικής μας και, ως εικός, προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Για την επιτυχή υλοποίησή του στόχου αυτού, η συμβολή των Προξενικών μας Αρχών είναι καθοριστικής σημασίας. Βασική επιδίωξη, συνεπώς, συνιστά η δυναμική προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος στις διεθνείς αγορές και κυρίως η διείσδυση στις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, υπό το φως και του έντονου ανταγωνισμού από άλλα Κ-Μ με αντίστοιχο προϊόν και προτεραιότητες.
Ειδικότερα και με αφορμή ερωτήματα τα οποία μας απευθύνονται σχετικά με τις προϋποθέσεις και την ευχέρεια των Προξενικών Αρχών μας να χορηγούν ομοιόμορφες με μακράς διάρκεια ισχύος και δυνατότητα πολλαπλών εισόδων και ταυτόχρονα παράπονα ιδιωτών ότι δεν ικανοποιούνται σχετικά αιτήματα, θεωρούμε σκόπιμο και επιβεβλημένο, να διευκρινίσουμε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους και στοιχεία σχετικά με τη χορήγηση θεωρήσεων και να υπενθυμίσουμε , συγκεκριμένες και πάντα επίκαιρες εγκύκλιες οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας όσον αφορά στην εφαρμογή του Ενωσιακού Κεκτημένου κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων θεωρήσεων.
Συγκεκριμένα:
• Η διάρκεια εκάστοτε χορηγούμενης θεώρησης θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο σκοπό του ταξιδιού και στα χαρακτηριστικά του αιτούντος λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις του Κεκτημένου για το είδος και τη διάρκεια ισχύος της θεώρησης. Θα πρέπει συνεπώς, με κριτήριο τη σχετική ευελιξία του Κεκτημένου και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, να χορηγούνται σε όλους τους αιτούντες οι οποίοι μπορούν να χαρακτηρισθούν ως καλής πίστεως, εγνωσμένου κύρους και ταξιδεύουν συχνά στη χώρα μας ή γενικότερα στον ενιαίο χώρο Schengen, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από χώρες που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ομοιόμορφες θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος για χρονικό διάστημα από έξι μήνες έως και πέντε έτη.
• Δεν πρέπει να αποτρέπονται ή και να απορρίπτονται εκ προοιμίου οι αιτήσεις θεωρήσεων εκ μέρους αλλοδαπών, μη μόνιμων κατοίκων της περιοχής αρμοδιότητας εντός Προξενείου(π.χ Ρώσοι τουρίστες στη Τουρκία οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στην Ελλάδα είτε ατομικά είτε συμμετέχοντας σε οργανωμένη κρουαζιέρα). Και στην περίπτωση αυτή το αίτημα του αιτούντος πρέπει α εξετάζεται με τη συνήθη διαδικασία και να χορηγείται ταχύτατα η σχετική θεώρηση1.
• Η υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας του ενδιαφερόμενου, κατά την εξέταση του αιτήματος για τη χορήγηση θεωρήσεως εισόδου, συνιστά σημαντικό επιβοηθητικό στοιχείο στην πρόθεση που υφίστανται αμφιβολίες για τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού ή την ειλικρινή πρόθεση επανόδου στη χώρα προελεύσεως ή μόνιμης κατοικίας. Ωστόσο, η γενική αυτή αρχή δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να παρεμποδίζει την ευέλικτη εφαρμογή της ρύθμισης και την υιοθέτηση εξαιρέσεων, όταν πρόκειται για την εξέταση προσώπων γνωστών, καλής πίστεως, εγνωσμένου κύρους, κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, ή όταν τα αιτήματα υποβάλλονται μέσω αξιόπιστων παροχών ή διαπιστευμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων.
• Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων για την χορήγηση θεώρησης, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της απάντησης προς τον αιτούντα, θα πρέπει να ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών από τη λήψη της σχετικής αίτησης. Η ρύθμιση αυτή βεβαίως, δεν αφορά αιτήσεις υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται σε καθεστώς προηγούμενης διαβούλευσης, για τις οποίες η εξέταση από το διαβουλευόμενο Κράτος-Μέλος μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ημερολογιακές ημέρες2.
• Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει αν δίνεται στην κατάλληλη αξιοποίηση της δυνατότητας συνεργασίας με εξωτερικό πάροχο όπως προβλέπεται από το ενωσιακό κεκτημένο ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει της εξάπλωσης του VIS, το οποίο συνεπάγεται αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό, λόγω κυρίως της εισαγωγής βιομετρικών χαρακτηριστικών στις θεωρήσεις3 αλλά και τους γνωστούς περιορισμούς του Υπουργείου όσον αφορά στο στελεχιακό του δυναμικό, και προκειμένου αν μην τεθεί σε κίνδυνο η ακολουθούμενη σήμερα, ταχύτατη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτημάτων θεώρησης, αλλά, αντίθετα, αν βελτιωθεί έτι περαιτέρω.
• Θα πρέπει να αξιοποιείται κάθε δυνατότητα και μέσο για την ενημέρωση και επαφή με επιτόπιους φορείς ( τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, ενώσεις τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων, κ.α.) με σκοπό την ευρύτερη, πληρέστερη και έγκυρη ενημέρωση τους για τις προϋποθέσεις και διαδικασία εξασφάλισης αδείας εισόδου στη χώρα μας με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αλλοδαπών που επιθυμούν αν επισκεφθούν τη χώρα μας.
• Θα πρέπει να υπάρχει εκμετάλλευση της δυνατότητας απαλλαγής από το τέλος θεωρήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Θεωρήσεων και συνεπώς, δε θα πρέπει να απαιτείται τέλος θεωρήσεων για α) παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, β) μαθητές, φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και συνοδεύοντες καθηγητές οι οποίοι προτίθενται να επισκεφτούν τη χώρα μας για σκοπούς μελέτης ή εκπαίδευσης, γ) ερευνητές που ταξιδεύουν με σκοπό τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας, δ) νέους έως είκοσι πέντε ετών οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, διασκέψεις, αθλητικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και ε) κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.
Ανακεφαλαιώνοντας, επισημαίνουμε ότι οι Διπλωματικές και Προξενικές Αρχές θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ορθή εφαρμογή του ενωσιακού κεκτημένου για θέματα θεωρήσεων να διαδσφαλίζεται μεν αλλά , ταυτόχρονα, να εξυπηρετείται από το εθνικό συμφέρον με τη βέλτιστη εκ μέρους τους προσπάθεια για τη διευκόλυνση των υπηκόων τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας με ταχείες, αποτελεσματικές και φιλικές προς αυτούς διαδικασίες. Η συμβολή των Αρχών μας στη προσπάθεια ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού με τη χρήση όλων των διαθέσιμων, συγχρονων μέσων και διαύλων επικοινωνίας είναι καθοριστικής σημασίας για το σύνολο της εθνικής μας οικονομίας".
Kαι καταλήγει " Pαρακαλώ για τη πιστή και επακριβή τήρηση των ανωτέρω, ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου".
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου