Οι επικίνδυνες -για τη βιωσιμότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων και για την Απασχόληση- απώλειες που καταγράφονται από την εντυπωσιακή μείωση της ζήτησης ή απ’ τις ακυρώσεις κρατήσεων, συνεδρίων και προγραμματισμένων ταξιδιών, η κλιμάκωση της απαξίωσης του προορισμού Αθήνα-Αττική απ’ τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι σήμερα και η συστηματική υποβάθμιση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου από τα χρόνια και άλυτα προβλήματα της πρωτεύουσας, ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στην 42η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των ξενοδόχων της Αθήνας – Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30-11-2011 στο ξενοδοχείο «Grande Bretagne». Στην εκδήλωση, παρέστησαν και τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Τουριστικής Ανάπτυξης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Όπως επεσήμαναν οι ξενοδόχοι της Αθήνας-Αττικής, οι αρνητικές «μετρήσιμες» συνέπειες όπως και οι συνεχείς «απαιτήσεις» της οικονομικής κρίσης (π.χ. ειδικό τέλος ακινήτων), σε συνδυασμό τόσο με παλιά όσο και με νέα ζητήματα που προκύπτουν αδιάκοπα, οδηγούν στο αληθινό αδιέξοδο την αθηναϊκή ξενοδοχία.
Με ορατό, «προ των πυλών», τον κίνδυνο να «κλείσουν» πολλά σε αριθμό ξενοδοχεία στη πόλη, το θέμα αποκτά πλέον επικίνδυνες διαστάσεις για τη βιωσιμότητα, όχι μόνο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά και του συνολικού τουριστικού προϊόντος της πρωτεύουσας.
Η Αθήνα και ο Τουρισμός της κινδυνεύει στο σύνολό της απ’ όλα - όσα είτε δεν επιλύθηκαν εγκαίρως, είτε προστέθηκαν στα υπάρχοντα και δεν αντιμετωπίζονται, εξήγησε ο Πρόεδρος των ξενοδόχων της Αθήνας- Αττικής κ. Γ. Α. Ρέτσος, στέλνοντας σκληρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τουριστικούς φορείς, αλλά και τους επιχειρηματίες του τουριστικού-και όχι μόνο- κλάδου, που συμμετείχαν στις εργασίες: «Δεν έχουμε πλέον καμιά πολυτέλεια, σαν κλάδος, να περιμένουμε. Ούτε και να εκλάβουμε αυτήν τη μεταβατική κυβέρνηση ως «μεταβατική», με τη στενή έννοια του όρου. Τα ζητήματα του Τουρισμού επείγουν. Και απασχολούν σοβαρά τον κλάδο μας. Και απασχολούν πολύ σοβαρά, ειδικά την Αθήνα. Δεν χωρούν πλέον καθυστερήσεις, ελαφρότητες, αλλά ούτε και κομματικές, ή άλλες - «ειδικές» ή «πολιτικές»- σκοπιμότητες και διαστάσεις. Μέσα από τη σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση και τη διακομματική σύνθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, δε θα μπορέσουμε στο εξής ούτε να καταλάβουμε, ούτε να δικαιολογήσουμε, ούτε να εξηγήσουμε, ούτε να δεχθούμε, αλλά ούτε και να ανεχθούμε την πιθανότητα αδυναμίας υλοποίησης συγκεκριμένων υποσχέσεων, ρητών δεσμεύσεων και συμφωνηθέντων διαδικασιών, προς τη συμφωνηθείσα κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε τα δυσάρεστα αποτελέσματα της πορείας των αθηναϊκών ξενοδοχείων, όπως προκύπτουν απ’ τη συνεχιζόμενη έρευνα του Ι.Τ.Ε.Π.: «Πτώση της μέσης πληρότητας των ξενοδοχείων της Αττικής από 74.80% το Μάιο του 2008 σε 70.89% το Μάιο του 2011 και από 64.47% τον Αύγουστο του 2008 σε 55.40% τον Αύγουστο του 2011. Αντίστοιχα πτώση της μέσης τιμής ανά δωμάτιο για όλη την Αττική από 103.89 ευρώ το Μάιο του 2008 σε 98.54 ευρώ το Μάιο του 2011 και από 122.60 ευρώ τον Αύγουστο του 2008 σε 98.83 ευρώ τον Αύγουστο του 2011.
Η εικόνα χειροτερεύει δραματικά για τη πληρότητα των ξενοδοχείων του ευρύτερου κέντρου της πόλης, η οποία πέφτει από το 79.20% το Μάιο του 2008 στο 58% το Μάιο του 2011 (μείωση -27% περίπου). Κάποια δε από αυτά, πάνω από δεκαπέντε, δυστυχώς, «έκλεισαν» οριστικά, οδηγώντας τους ξενοδόχους στη χρεοκοπία, τους εργαζομένους στην ανεργία και την τουριστική εικόνα της πόλης σε μαρασμό. Οι θέσεις απασχόλησης στα ξενοδοχεία της Αττικής έπεσαν από 18.905 το Μάιο του 2008 σε 12.569 το Μάιο του 2011 (ποσοστό μείωσης -33.5%), ενώ μεγάλη μείωση παρουσιάζεται και στη σύγκριση του μηνός Αυγούστου (19.109 το 2008 και 12.825 το 2011), με τη διαφορά να φτάνει το -32.8%. Την ίδια στιγμή, η απασχόληση στα ξενοδοχεία σε πανελλαδικό επίπεδο τον Αύγουστο του 2011, παρουσιάζει οριακή αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008 της τάξης του 1%. Και ενώ λοιπόν το 2008, είχαμε φτάσει ως προορισμός να συνεισφέρουμε στα συνολικά τουριστικά έσοδα της χώρας με ποσό άνω του 15% του συνόλου -αν και η δυναμικότητά μας δεν ξεπερνούσε το 10% του συνόλου- σήμερα, φέτος, σε μία χρονιά που η ξενοδοχία σε πανελλαδικό επίπεδο πλησίασε τα τουριστικά έσοδα του 2008, η συνεισφορά της Αθήνας-Αττικής στα τουριστικά έσοδα της χώρας έπεσε κάτω από το 10% του συνόλου». Όπως στη συνέχεια εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΞΑ-Α: «Το πρόβλημα είναι το ίδιο για όλες τις μονάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους. Απλώς διαφοροποιείται ποιοτικά ή και ποσοτικά, ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της επιχείρησης», ενώ στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και νέα προβλήματα: «Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουμε και ένα νέο μπαράζ ανακοινώσεων για πιθανές ακυρώσεις προγραμματισμένων και υπό διαπραγμάτευση συνεδρίων, για το 2012, το 2013 και το 2014, με την αιτιολογία ότι «…το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, προβλέπεται να είναι εχθρικό στο ορατό μέλλον» που γεννά συνεχείς πανικούς. Ακόμα και εάν τελικά τα συνέδρια της Καρδιολογικής Εταιρείας δεν ακυρωθούν, (ύστερα από το «συναγερμό» που σήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων και τις ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που ακολούθησαν), ο κίνδυνος παραμένει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνεχείς ερωτήσεις ξένων συνεργατών και πελατών περί ασφάλειας στην πόλη, όπως και οι απαιτήσεις ορισμένων που μιλούν για …«εξασφάλιση» από εμάς τους ξενοδόχους της… «ασφάλισης» των διοργανώσεων -κυρίως λόγω της οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα! Όλα αυτά προσβάλλουν το αθηναϊκό ξενοδοχειακό προϊόν -το πλέον σύγχρονο της Ευρώπης- και θέτουν υπό συνεχή αμφισβήτηση τη δυνατότητα προσέλκυσης μεγάλων διοργανώσεων αλλά και πελατείας στο μέλλον».
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου