Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ισραηλινοί οι περισσότεροι τουρίστες στη Θεσσαλονίκη...


Σημαντικές αλλαγές προκύπτουν από τα στοιχεία που αφορούν στις εθνικότητες των πελατών που διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των Ελλήνων συνεχίζει να μειώνεται, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται δυναμική αύξηση στις διανυκτερεύσεις συγκεκριμένων εθνικοτήτων αλλοδαπών από νέες αγορές, αλλά και από τις παραδοσιακές Βαλκανικές χώρες. Πρώτη εθνότητα οι Ισραηλινοί!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και σήμερα δημοσιεύει η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2011 διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία – μέλη της 31,09% περισσότεροι αλλοδαποί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι Έλληνες μειώθηκαν ακόμη περαιτέρω, σε ποσοστό 5,5%. Άρα οι Έλληνες κατέχουν πλέον το 58,24% των ατόμων που διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Θεσσαλονίκης, έναντι των αλλοδαπών που ανέβηκαν στο 41,76%. Αυτό σημαίνει πως το τουριστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης μεταβάλλεται σημαντικά, σε συνδυασμό με την πτώση, εδώ και μια τριετία, του αριθμού των Ελλήνων που διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία, αν αναλογιστούμε πως για σχεδόν 35 χρόνια, οι πελάτες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (75%) Έλληνες.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις διανυκτερεύσεις Ισραηλινών (331,67%), Αιγυπτίων (283,01%), Νορβηγών (166,98%), Ουκρανών (122,22%), Ρώσων (96,41%), Σκοπιανών (72,04%), Δανών (64,24%), Τούρκων (63,57%), Αλβανών (62,80%), Σουηδών (59,34%) κ.α..
Η μεταστροφή του τοπίου έχει να κάνει με μια εντυπωσιακή είσοδο τουριστών από νέες αγορές, π.χ. Ισραήλ, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία κ.λ.π., ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση και στους τουρίστες από παραδοσιακές Βαλκανικές αγορές, π.χ. Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία κ.α. Αίσθηση προκαλεί η αύξηση του αριθμού των Αιγυπτίων, η οποία οφείλεται και στην παράμετρο της κατάστασης στα νότια σύνορά μας (Βόρεια Αφρική). Επίσης, παρουσιάζεται αύξηση στον αριθμό των Νορβηγών και Σουηδών, γεγονός που οφείλεται μεν στη δημιουργία αεροπορικών συνδέσεων (Ryanair) με τη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός τους είναι δυσανάλογος δε των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που σημαίνει πως στην πλειοψηφία τους διοχετεύτηκαν σε παραθεριστικούς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης πιστεύει πως η εξωστρέφεια είναι «το φάρμακο στην κρίση» και εκφράζει την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει δυναμικά, με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς (Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ.λ.π.), ώστε το ανοδικό τουριστικό ρεύμα που παρατηρείται στις αφίξεις των αλλοδαπών να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου