Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Απογοητευτική η εικόνα της αθηναϊκής ξενοδοχίας


Η εικόνα του Νοεμβρίου 2010 ήταν απόλυτα απογοητευτική για την ξενοδοχία της Αττικής, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Η μεγάλη πτώση των πληροτήτων, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες (-16,70% για τα πέντε αστέρια και -10,50% για τα τέσσερα αστέρια), σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του ARR (-17,20% στα τέσσερα αστέρια), αποδεικνύει αφενός το πόσο «ρηχή» έχει γίνει η αγορά της Αθήνας-Αττικής, αλλά και το ότι ο «άτυπος» πόλεμος τιμών που ήδη είναι σε εξέλιξη, μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα «κανιβαλισμού» προηγούμενων δεκαετιών, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει στο NewsLetter Δεκεμβρίου 2010 η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών -Αττικής…


Και δεν είναι μόνο αυτό, η Αθήνα αποτελεί και το μοναδικό προορισμό ανάμεσα στους έντεκα του δείγματος της έρευνας της GBR Consulting, που έως το Νοέμβριο του 2010 παρουσιάζει απώλεια εσόδων της τάξης του -7,1%. Η αμέσως χειρότερη επίδοση είναι της Βιέννης που παρουσιάζει αύξηση στα έσοδά της της τάξης του 6,9%. Έχουμε ήδη επισημάνει σε προηγούμενες αναφορές μας ότι η Ευρωπαϊκή τάση παραμένει αυξητική, με μόνη εξαίρεση την Αθήνα-Αττική. Η σύγκριση Νοεμβρίου 2009-Νοεμβρίου 2010 εντείνει τις ανησυχίες, δεδομένου ότι ενώ τα έσοδα των ξενοδοχείων της Αθήνας μειώθηκαν κατά -16,9%, τα έσοδα των ανταγωνιστών μας αυξήθηκαν σε διψήφια ποσοστά έως και 42,6%
(Μόναχο +37,9%, Κωνσταντινούπολη +42,6%). Για το μήνα αυτό, η Αθήνα παρουσίασε τη χαμηλότερη πληρότητα (50,4%) και το χαμηλότερο RevPAR (51,59 Euro) μέσα στο υπό έρευνα δείγμα.
«Δεν αρκούν πια μόνο οι επισημάνσεις από την πλευρά της Ε.Ξ.Α.-Α. και άλλων φορέων ή οι καλές προθέσεις του υπουργείου. Ήδη υπάρχουν νέα δεδομένα που μετατρέπουν τους φόβους των περασμένων μηνών σε μία δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη. Ήδη τις αρχές Δεκεμβρίου το ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ» έκλεισε οριστικά, αποσύροντας από την αγορά 200 δωμάτια τεσσάρων αστέρων, ανεβάζοντας τον αριθμό των δωματίων που έχουν κλείσει κατά την τελευταία διετία σε πάνω από πεντακόσια. Η λήψη μέτρων από την
Κυβέρνηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη, στην κατεύθυνση των όσων αρμοδίως έχουν ήδη συζητηθεί και συζητούνται», υπογραμμίζει η Ε.Ξ.Α.-Α.
Συμπληρώνει δε ότι: «Η “έκπτωση” στις ασφαλιστικές εισφορές για τις ενήμερες επιχειρήσεις είναι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, η εφαρμογή του όμως από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 είναι καθυστερημένη. Η άμεση ισχύ ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2011 κρίνεται από τις συνθήκες απόλυτα επιβεβλημένη. Επίσης, η απουσία στο κείμενο του νέου επενδυτικού νόμου πρόβλεψης έκδοσης Κ.Υ.Α. καθορισμού τμημάτων της επικράτειας που θα εξαιρούνται από επιδότηση για δημιουργία νέων κλινών, προκαλεί έντονο προβληματισμό. Θυμίζουμε εδώ ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποτελούν τις μοναδικές περιοχές της χώρας που έχουν διαχρονικά εξαιρεθεί των επιδοτήσεων για νέες κλίνες, με πρωτοβουλία μάλιστα των ίδιων των ξενοδόχων, ακόμα και σε περιόδους διαφαινόμενης μεγάλης ζήτησης (βλ. Ολυμπιακοί Αγώνες 2004).
Πιστεύουμε ότι απλώς πρόκειται περί τυχαίας παράλειψης και με επιστολή μας στα αρμόδια υπουργεία έχουμε ήδη
ζητήσει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για να διαφυλαχθεί ο υγιής ανταγωνισμός, σε περιοχές που τα επίσημα στοιχεία (μηνιαία έρευνα GBR Consulting) αποδεικνύουν ότι βρίσκονται σε βαθιά ύφεση».

Εξέλιξη εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο σε Αθήνα-Αττική το Νοέμβριο 2010
Κατηγορία RevPAR 2010 RevPAR 2009 Διαφορά %
5* 63,74 79,33 -19,70%
4* 34,24 46,19 -25,90%
3* 22,91 24,79 -7,60%
Σταθμισμένη διαφορά 2009/2010: -16,40%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου