Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

«Ασθενεί» ο ελληνικός Τουρισμός


Ως το «μεγάλο ασθενή» της χρονιάς που πέρασε, αλλά και αυτής που διανύουμε παρουσιάζει τον ελληνικό τουρισμό, στην τελευταία έκθεσή του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
Μη μπορώντας να αντισταθεί, λόγω της αδύναμης «φύσης» του, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο, ο ελληνικός τουρισμός χτυπήθηκε από την κρίση που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες, που για το 2009, σε επίπεδο αφίξεων, διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. λιγότερες αφίξεις. Όσον αφορά δε στις απώλειες των εσόδων του ξενοδοχειακού κλάδου, ανήλθαν στο 20% περίπου.

Εξίσου μαύρα είναι τα σύννεφα που απλώνονται επάνω από τον ελληνικό τουρισμό και το 2010, το οποίο αναμένεται να είναι το ίδιο -αν όχι περισσότερο- δύσκολο με το 2009, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Ι.Τ.Ε.Π.. Τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από τις μειώσεις των προκρατήσεων των παραδοσιακών για τον τουρισμό μας αγορών. Η μείωση από τη Γερμανία αγγίζει το 10%, κυρίως λόγω της άσχημης εικόνας που παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ για τη χώρα μας (ταραχές, δεινή οικονομική κατάσταση, κ.λπ.), ενώ η μείωση από τη Μ. Βρετανία κινείται σε μονοψήφια νούμερα (-7%). Ωστόσο, θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις αγορές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ανατολικής Ασίας (Ρωσία, Ουκρανία, κ.λπ.). Σε ό,τι αφορά όμως τις τελευταίες, η αύξηση, αν και θεαματική (π.χ. Ρωσία +20% στις κρατήσεις), σε απόλυτα μεγέθη δεν θα καταφέρει να καλύψει τη μείωση που καταγράφεται από τις παραδοσιακές αγορές μας. Αυξημένες αναμένεται να είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όμως δύσκολα θα μπορέσουν να ισοσταθμίσουν τις τεράστιες απώλειες εσόδων που θα έχει υποστεί ο κλάδος ως τότε.
Μειώσεις αναμένεται να παρουσιάσει και ο εσωτερικός τουρισμός, αφού το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και οι μισθοί υφίστανται περικοπές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και των ναύλων κάνουν το κόστος των διακοπών δυσβάσταχτο. Έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να στραφούν εφέτος σε προορισμούς όπου θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν από συγγενείς και φίλους, για να περιορίσουν το κόστος των διακοπών τους, ενώ θα κάνουν τις κρατήσεις τους την τελευταία στιγμή, για να τύχουν καλύτερων τιμών.
Για να καταφέρει ο ελληνικός τουρισμός μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα που θα επικρατήσει το 2010 να έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, το Ι.Τ.Ε.Π. συμβουλεύει την πολιτεία, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 10% σε 7% ή ακόμη και 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου