...στην Ελλάδα;
- Το ερώτημα που απασχολεί έντονα τους τουρίστες
- Ευτυχώς όχι - ακόμη ( ; ) - η απάντηση !!!
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προκαλεί αβεβαιότητα και φόβο στους τουρίστες που επιθυμούν να περάσουν σε κάποιο από τα νησιά μας τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Το αμερικανικό CNN σε άρθρο του με τίτλο «Μήπως είναι ώρα να ακυρώσεις τις διακοπές σου στην Ελλάδα;», θέτει το ερώτημα που απασχολεί την πλειονότητα των τουριστών.
Ευτυχώς για εμάς και την οικονομία μας, το συμπέρασμα της έρευνας του CNN είναι μάλλον ενθαρρυντικό.
Το άρθρο ξεκινά με την εξής διαπίστωση: «Μπορεί η Ελλάδα να είναι στα πρόθυρα επίτευξης συμφωνίας για να αποφύγει την βραχυπρόθεσμη οικονομική καταστροφή, αλλά δεδομένου του ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι απίθανο να εξαφανιστούν, μήπως είναι τώρα η ώρα να επανεξετάσετε τα σχέδιά σας για ελληνικές διακοπές;» και συνεχίζει:
«Η διαφαινόμενη απειλή ενός «Grexit», σενάριο στο οποίο η Ελλάδα φεύγει από την ευρωζώνη και επανέρχεται στο παλιό της νόμισμα, τη δραχμή, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα επηρεαστούν τα εκατομμύρια των παραθεριστών. Οι τουρίστες φοβούνται ότι θα φορτωθούν με συμβουλές να έχουν μεγάλες ποσότητες μετρητών μαζί τους, προκειμένου να προστατευτούν από τυχόν δημοσιονομική κατάρρευση».
Στην συνέχεια αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να διασφαλίσει την ομαλή παραμονή των τουριστών κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα: «Με 25 εκατομμύρια επισκέπτες να αναμένονται συνολικά φέτος, οι οποίοι θα συμβάλλουν κατά το 1/4 του εισοδήματος στην Ελλάδα το 2015, η χώρα θέλει να τους διαβεβαιώσει ότι οι διακοπές τους είναι ασφαλείς».
Μάλιστα, η δημοσιογράφος Marissa Tejada, επικαλείται τις δηλώσεις του Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του ΣΕΤΕ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τον ίδιο: «(…)δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας – και οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να ανακύψει δεν θα φέρει τους παραθεριστές προ εκπλήξεως.
‘Καθώς η καλοκαιρινή σεζόν ξεκινά, είμαστε προετοιμασμένοι να διασφαλίσουμε ασφάλεια και απόλαυση στους τουρίστες’ λέει ο Κ. Ανδρεάδης και προσθέτει:
‘Πάνω απ' όλα, εγώ δεν ανησυχώ, έτσι κανείς δεν πρέπει να ακυρώσει τις διακοπές του’.
Στη συνέχεια του κειμένου, η δημοσιογράφος παραθέτει κάποιες εκ των συνηθέστερων ερωτήσεων των τουριστών, στις οποίες απαντά με βάση τα όσα δήλωσαν Έλληνες εμπειρογνώμονες:
-Έχω κλείσει ένα πακέτο διακοπών στην Ελλάδα, θα πρέπει να το ακυρώσω;
«Οπωσδήποτε όχι», λέει ο Ανδρεάδης του ΣΕΤΕ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ελάχιστοι – αν υπάρχουν καν – έχουν ανατρέψει τα ταξιδιωτικά τους σχέδια λόγω της κρίσης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να ακυρώσετε», λέει. «Η Ελλάδα είναι όμορφη, ειρηνική και ήσυχη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας απεργίας ή διαμαρτυρίας. Στο χειρότερο υποθετικό σενάριο, οι τράπεζες θα έχουν περιορισμό κεφαλαίων (capital controls) αλλά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τους τουρίστες. Χρήματα θα είναι διαθέσιμα και οι πιστωτικές κάρτες θα λειτουργούν.
Η Ελλάδα φέτος έχει την καλύτερη σχέση αξίας-υπηρεσιών».
-Οι τουριστικές επιχειρήσεις εκπονούν σχέδια έκτακτης ανάγκης;
«Οι Έλληνες ανησυχούν για το τι συμβαίνει, αλλά δεν είναι όπως ήταν το 2012, όταν τα πράγματα ήταν στη χειρότερη κατάστασή τους», υποστηρίζει συνιδρυτής της Discover Greek Culture Tours. Όπως λέει, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν προγραμματίζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης, επειδή δεν υπάρχει φόβος ότι η δημοσιονομική κρίση θα έχει σημαντικό, ορατό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία - τουλάχιστον όχι φέτος το καλοκαίρι.
«Όσον αφορά τυχόν σχέδια έκτακτης ανάγκης, πιστεύουμε ότι είναι πολύ μπροστά και δεν είναι απαραίτητο να σκεφτούμε», προσθέτει.
«Οι τουρίστες θα είναι μια χαρά εδώ, ακόμη και αν εγκαταλείψουμε το ευρώ. Είμαστε ένα πολιτισμένο ευρωπαϊκό έθνος κατ' αρχήν και επιπλέον, διαθέτουμε την υποδομή να κάνουμε τους τουρίστες χαρούμενους».
-Υπάρχει κίνδυνος ότι οι πιστωτικές κάρτες δεν θα λειτουργούν πλέον εκεί;
«Αν τα τελευταία μέτρα για την αποτροπή χρεοκοπίας τραβήξουν, τότε η πιθανότητα μειώνεται, αν και θα μπορούσαν απλά να καθυστερούν το αναπόφευκτο», λέει ο ένας ειδικός στα τραπεζικά και τις επενδύσεις. «Αυτό είναι μια μακρινή πιθανότητα, αλλά αν συμβεί, οι τουρίστες δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ακόμα και στη χειρότερη περίπτωση, οι πιστωτικές κάρτες θα εξακολουθούν να είναι ευρέως αποδεκτές και οι τουρίστες θα είναι σε θέση να τις χρησιμοποιούν χωρίς κανένα περιορισμό» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένας οικονομικός, νομικός ή άλλος λόγος για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μην δέχονται πιστωτικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από μη ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα». Παρ 'όλα αυτά, ο ίδιος συμβουλεύει τους τουρίστες να εφοδιαστούν με κάποια μετρητά.
-Εάν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, θα εξακολουθεί να δέχεται ευρώ;
Στο «εξαιρετικά απίθανο γεγονός» ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη δραχμή, ο κύριος Παναγιώτης Ζαρίφης λέει πως τα αμερικανικά δολάρια και το ευρώ θα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά και συμπληρώνει: «Είναι ευρέως γνωστό ότι τέτοια ισχυρά νομίσματα, προτιμώνται πάντα από τις επιχειρήσεις σε κάθε χώρα, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία οικονομική ανασφάλεια».
-Τι γίνεται αν επιβληθούν capital controls;
Η ίδια λέει επίσης, ότι τυχόν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων – κατά την οποία η κυβέρνηση θέτει όρια για τις αναλήψεις χρημάτων μέσα και έξω από τη χώρα - είναι απίθανο να συμβεί, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα ισχύει για τους τουρίστες, ούτε θα αφορά συναλλαγές που πραγματοποιούνται με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
-Υπάρχουν θέματα ασφάλειας; Κίνδυνος ταραχών, αύξησης της εγκληματικότητας;
Η Αθήνα έχει μεγάλες εστίες αναταραχών από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, αλλά ενώ έχουν υπάρξει πρόσφατες διαδηλώσεις, οι ντόπιοι λένε πως είναι μικρός ο οποιοσδήποτε κίνδυνος από πρόκληση αναταραχών. «Η Ελλάδα είναι ήσυχη και ειρηνική και οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι τόσο ζεστοί και φιλόξενοι, όπως πάντα,» λέει κάτοικος Αθηνών και συνεχίζει «Φυσικά, οι Ελληνες ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα επηρεάσει ή θα βλάψει όσους επισκέπτονται τη χώρα μας». «Οι Έλληνες κατανοούν πολύ καλά ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει την Ελλάδα και την οικονομία μας», προσθέτει.
-Τα πλοία θα εξακολουθούν λειτουργούν;
«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα υπάρξουν τέτοιες ακυρώσεις», λέει επικεφαλής των Ask2Travel Group, Yachts-sailing.com και Entrada Central Reservation System. «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα. Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δεν θα σταματήσει να λειτουργεί όταν υπάρχουν πελάτες να εξυπηρετήσει. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αποδειχθεί ότι είναι πλήρως λειτουργικές, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων χρόνων της κρίσης».
-Είναι πιθανό να υπάρξουν διακοπές ρεύματος ή ελλείψεις τροφίμων;
Κι αυτό είναι ένα απίθανο σενάριο, υποστηρίζει Διευθύνων Σύμβουλος ξενοδοχείου στην Αθήνα. Όπως λέει, «οποιοσδήποτε αντίκτυπος της κρίσης είναι απίθανο να οδηγήσει σε ξαφνική, απρόβλεπτη διακύμανση στις προμήθειες και στην περίπτωση τυχόν προβλημάτων, οι τουρίστες, ως ζωτικό οικονομικό αγαθό στην Ελλάδα, θα πρέπει να προστατεύονται. Ακόμα και αν συμβεί το χειρότερο, δεν πρόκειται να επηρεάσει την οικονομία και τις επιχειρήσεις πριν από αρκετούς μήνες και όχι από τη μια μέρα στην άλλη».
-Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν ή να μειωθούν;
«Κανείς δεν θέλει να βρεθεί στη λάθος πλευρά, σε περίπτωση κατάρρευσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ανακαλύπτοντας εν μέσω διακοπών ραγδαία αύξηση τιμών» λέει CEO ιδιωτικής αεροπορικής τσάρτερ εταιρείας. Όπως επισημαίνει, ενώ ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να σημάνει την οικονομική αναταραχή, οι ξένοι ταξιδιώτες θα κερδίσουν. Εάν Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και η τουριστική εμπειρία θα είναι μόνο καλύτερα», λέει και συμπληρώνει: «Αυτό αποδεικνύεται από τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς περάσαμε από την χειρότερη φάση της κρίσης τα τελευταία χρόνια».
-Δεδομένης της κατάστασης, οι Έλληνες θα είναι χαρούμενοι να δουν τουρίστες;
«Φυσικά και θα είμαστε χαρούμενοι. Οι Έλληνες είμαστε διάσημοι για την φιλοξενία μας και είμαστε περήφανοι γι' αυτό», λέει γενικός διευθυντής ξενοδοχείου της Κρήτης. «Πρώτα και κύρια επειδή είναι στην κουλτούρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων και καμία πολιτική κατάσταση δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Δεύτερον επειδή η Ελλάδα εξαρτάται από τον τουρισμό, οπότε οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι. Αν οι τουρίστες έρθουν με θετική διάθεση, θα φύγουν με θετική διάθεση» και προσθέτει: «Είναι ώρα να απολαύσετε την Ελλάδα»!
Με την αισιόδοξη αυτή φράση έκλεισε το κείμενό της η δημοσιογράφος, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση στους μελλοντικούς μας επισκέπτες.
Δείτε όλο το ρεπορτάζ εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου