Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ και Υπηρεσία μιας στάσης στο Ξ.Ε.Ε


- Προ των πυλών η έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιών στο Ξ.Ε.Ε.

Στην αντεπίθεση πέρασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, υπενθυμίζοντας το νόμο που ισχύει περί ΓΕΜΗ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα μέλη του από την εκμετάλλευση διαφόρων φορέων. 
Σε σχετική ενημερωτική επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: " ...η Διοίκηση του Επιμελητηρίου αποβλέποντας πάντα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της απλοποίησης των διαδικασιών λειτουργίας του και της εισαγωγής σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις συναλλαγές με τα μέλη του, κατόρθωσε τελικά παρά τις σφοδρές αντιδράσεις να αποτελέσει το μοναδικό μη εμπορικό Επιμελητήριο στο οποίο βάσει του άρθρου 21 του Ν. 4179/2013 (ΦΕΚ Α'/175/2013) συνιστάται Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) και Υπηρεσία μίας στάσης για την εξυπηρέτηση των μελών του. 
Ήδη βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. βάσει της οποίας θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δύο αυτών υπηρεσιών, έτσι ώστε πλέον όλα τα ξενοδοχεία και Κάμπινγκ της χώρας να μπορούν να απευθύνονται στο «Επιμελητήριό τους» για μία σειρά από ενέργειες και δημοσιοποιήσεις που υποχρεούνται να κάνουν και μέχρι σήμερα αναγκάζονται να προσφεύγουν γι' αυτές στα τοπικά εμπορικά τους Επιμελητήρια, τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις παρερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις απαιτούσαν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να τις εξυπηρετήσουν, να εγγραφούν πρώτα στα μητρώα τους καταβάλλοντας εισφορές και σ' αυτά".
Και συνεχίζει: "Οι ενέργειες αυτές ανάγκασαν τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του ΓΕΜΗ να εκδώσει την υπ' αριθ. 68/25-10-2012 εγκύκλιό του με θέμα «Αντιμετώπιση εταιρειών που απογράφονται στο ΓΕΜΗ και δεν είναι εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο» στην οποία καταλήγει πως «Δεδομένου ότι ο ν. 3419/2005 δεν προβλέπει ως προϋπόθεση για την εγγραφή στο ΓΕΜΗ την εγγραφή στο οικείο Επιμελητήριο, αυτή δεν συνιστά νόμιμο λόγο άρνησης εγγραφής του υπόχρεου στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο ή λόγο άρνησης χορήγησης σχετικής βεβαίωσης ή λόγο άρνησης περαιτέρω καταχωρίσεων εκ μέρους των Υπηρεσιών ΓΕΜΗ». (Την εν λόγω εγκύκλιο αναρτήσαμε για ενημέρωσή σας στο site του Ξ.Ε.Ε. από 12/6/2013 «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ»).
Επειδή για άγνωστους λόγους η ανωτέρω εγκύκλιος δεν αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και δεν έλαβε έτσι δημοσιότητα παρατείνοντας τις αυθαιρεσίες εκ μέρους των επιμελητηρίων, ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου αναγκάστηκε να εκδώσει επείγουσα εγκύκλιο (Κ2-5794/28-8-2013) με την οποία τονίζει πως «δεν συνιστά νόμιμο λόγο απόρριψης αιτήματος καταχώρισης από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας ΓΕΜΗ η μη εγγραφή του υπόχρεου στα Μητρώα μελών του Επιμελητηρίου ή η ύπαρξη οφειλών αυτού από συνδρομές»".

Και καταλήγει: "Κατόπιν τούτου για το απομένον λίγο διάστημα μέχρι να συσταθεί και στο Ξ.Ε.Ε. η Υπηρεσία ΓΕΜΗ και η Υπηρεσία μίας στάσης και κατά το οποίο θα χρειαστεί να εξυπηρετηθείτε από το τοπικό της επιχείρησής σας Επιμελητήριο, να αντιδράτε στις τυχόν πιέσεις του για εγγραφή σας σ' αυτό ή πληρωμή εισφορών, επικαλούμενοι τις ανωτέρω δύο εγκυκλίους τις οποίες και σας επισυνάπτουμε.
Εάν επιμένουν παρακαλούμε να μας το γνωρίσετε άμεσα για να παρέμβουμε.
Τέλος εάν πιεζόμενοι έχετε ήδη εγγραφεί μέλος του τοπικού Επιμελητηρίου, μπορείτε με βεβαίωση εγγραφής σας στο Ξ.Ε.Ε., την οποία θα σας χορηγήσουμε, να διαγραφτείτε άμεσα από αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου