Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόστιμα, αλλά όπως γράψαμε χθες...


...για ουσιαστικούς και όχι για τυπικούς λόγους... 


Νεότερα από το μέτωπο των ελέγχων για την "μαύρη εργασία" έχουμε, αλλά παράλληλα πρωί πρωί μας ήρθε μια καταγγελία από έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο τουριστικό επιχειρηματία, που επιβεβαίωσε αυτό που γράψαμε χθες για κανονικούς ελέγχους και όχι για ελέγχους "να βρούμε κάτι ότι να ναι για να γράψουμε"... 
Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν σε ένα από τα ξενοδοχεία του έκανε έλεγχο το ΣΔΟΕ. 
Δεν βρήκε απολύτως τίποτα. 
ΤΙ   ΠΟ   ΤΑ !!!!! 
Και για να μην φύγουν τα "παιδιά" έτσι, του καταλόγισαν παράβαση γιατί άκουσον άκουσον, στα δελτία λιανικής των Ελλήνων πελατών δεν αναγραφόταν η διεύθυνση κατοικίας τους !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
Αν είναι δυνατόν. 
Εάν οι έλεγχοι γίνονται με τέτοια κριτήρια, τότε η παραβατικότητα θα έπρεπε να είναι όχι 100%, αλλά 1.000.000%. 
Κατά τα λοιπά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σαρωτικοί έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα. 
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου που προβλέπει τα νέα υψηλά πρόστιμα για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ) και της Οικονομικής Αστυνομίας, διενήργησαν ελέγχους σε 340 επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν 75 περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και επιβλήθηκαν τα νέα πρόστιμα.
Ταυτόχρονα, είναι εντυπωσιακά και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», (που εμφανίζουν σε πραγματικό χρόνο τις ροές προσλήψεων και απολύσεων) για το μήνα Σεπτέμβριο. Διαφαίνεται ξεκάθαρα πλέον η τάση συμμόρφωσης των εργοδοτών, υπό την απειλή και των πολύ υψηλών προστίμων καθώς και η μετατροπή σημαντικού μέρους της «μαύρης» εργασίας σε ασφαλισμένες και νόμιμες θέσεις απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου