Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Ξεκίνησε η συζήτηση για το τουριστικό νομοσχέδιο


Το Εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιοργάνωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις». Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που επιλύει χρόνια προβλήματα και αιτήματα της τουριστικής αγοράς. 
Όπως είπε η υπουργός Τουρισμού, μιλώντας στη Βουλή, το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, βασίζεται σε 4 άξονες: 
1ον. Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του νέου Αναπτυξιακού νόμου. 
2ον. Τον εμπλουτισμό του Τουριστικού Προϊόντος με την ανάπτυξη των Ειδικών & εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού (Θαλάσσιος, Ιατρικός/ Ιαματικός, Θρησκευτικός/ προσκυνηματικός, Γαστρονομικός, Αθλητικός, Συνεδριακός, Αγροτουρισμός - Οικοτουρισμός κ.α.). 
3ον. Τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του Τουρισμού, 
4ον. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδος με την αναβάθμιση της παρεχόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία νέων και νέου τύπου θέσεων εργασίας.
Τόνισε ακόμη ότι στρατηγική τουρισμού μέχρι το 2020 αναπτύσσεται με βασικούς στόχους: α) Την αύξηση των εισερχομένων τουριστών στα 24 εκ. έτσι ώστε η χώρα μας να βρίσκεται μέσα στους 10 προτεινόμενους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως αλλά και β) Την αύξηση της μέσης κατά κεφαλής δαπάνης ανά τουρίστα βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.
Η κα. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προωθεί πέντε σημαντικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές:
----Διαμόρφωση νέου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
----Συγκρότηση νέου θεσμικού πλαισίου, που επιτρέπει την άσκηση νέας τουριστικής πολιτικής: οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων, με σεβασμό στο περιβάλλον και εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων.
----Προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων. ----Απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. ----Αναδιάρθρωση του ΕΟΤ με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

 Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ακόμη ότι με το νομοσχέδιο υλοποιείται η αναδιοργάνωση της διοικητικής και οργανωτικής δομής των τουριστικών υπηρεσιών της χώρας σε έναν ενιαίο μηχανισμό, υπό την εποπτεία του ανασυσταθέντος Υπουργείου Τουρισμού. Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την διευκόλυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Κωδικοποιείται η τουριστική νομοθεσία. Γίνεται αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών του νέου ΕΣΠΑ. Επιχειρείται η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (προτεραιότητα στις ειδικές τουριστικές υποδομές, Γκόλφ, Μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα κα.), Αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση. Η υπουργός τουρισμού παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού ανέφερε ότι επιλύει χρονίζοντα θέματα του τουριστικού κλάδου, όπως είναι μεταξύ άλλων: Η λειτουργική ενοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων. Η εισαγωγή της έννοιας των οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και νέων τουριστικών προϊόντων (ξενώνες φιλοξενίας νέων). Χωροθέτησης και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων. Λειτουργικής τακτοποίησης χιονοδρομικών κέντρων και καθιέρωση του θεσμού των τουριστικών εντεταλμένων σε Πρεσβείες και Προξενεία.


Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών σε σχέση με τη δόμηση στα νησιά, η υπουργός Τουρισμού είπε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θίγεται το όριο των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιθέτως εισάγεται -σε συμφωνία με το ΥΠΕΚΑ- ο πρόσθετος περιορισμός για την ανάπτυξη οργανωμένων υποδοχέων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε νησιά. Έτσι, ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης σε νησιά τίθεται στο 0,05, ίσος δηλαδή με τον προβλεπόμενο για τη δόμηση κατοικίας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίου οικισμών. Αυτό αφορά και τα δημόσια ακίνητα και τις στρατηγικές επενδύσεις, διευκρίνισε η υπουργός. «Με τον τρόπο αυτόν, τίθενται αυστηρά όρια στην επιτρεπόμενη δόμηση, έτσι ώστε να προστατεύεται η φυσιογνωμία και η ακεραιότητα του νησιωτικού και του ορεινού χώρου» σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη, ενώ επισήμανε πως πως οι οργανωμένοι υποδοχείς έχουν πλήρη σχεδιασμό και στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που περνάει από έλεγχο του ΣτΕ και θεσμοθετούνται με προεδρικά διατάγματα. Όσον αφορά τη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων σε περιοχές που υφίσταται καθεστώς ειδικής προστασίας, η κ. Κεφαλογιάννη διευκρίνισε πως ορίζεται ρητά ότι κατισχύουν τα ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας και επιβάλλεται ειδική αξιολόγηση συνεπειών. Επίσης, ενημέρωσε ότι για την ανάταξη υποβαθμισμένων περιοχών προβλέπεται η λειτουργική ενοποίηση τουριστικών καταλυμάτων, ώστε να συνενωθούν οι διάσπαρτες μικρές και μεσαίες μονάδες που σήμερα φυτοζωούν. Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού προανήγγειλε την υλοποίηση τριών πιλοτικών προγραμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές στη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα, για απόσυρση εγκαταλειμμένων μονάδων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ένα τολμηρό βήμα για τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων. Σημείωσε ακόμη ότι με την απλούστευση της γραφειοκρατίας και του χωροταξικού, αναπτύσσεται μία δυναμική εξωστρέφειας, ενώ ειδικά με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ΕΟΤ στο υπουργείο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επενδύσεων στον τουρισμό.

Βολές από την αντιπολίτευση...

Φέρνετε ένα άτολμο νομοσχέδιο, το οποίο εξυπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενώ δεν στηρίζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Έκανε ακόμη λόγο για διάλυση του Οργανισμού Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας έχει το διπλάσιο ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου διατύπωσε τις επιφυλάξεις της για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, τόνισε όμως πως δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοιου είδους επενδύσεις. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν πρέπει να απαξιωθεί η λειτουργία του ΕΟΤ.

Το νομοσχέδιο έρχεται αργά, έχει αποσπασματικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα, ενώ η μνημονιακή πολιτική με τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι αντίθετη προς οποιαδήποτε ανάπτυξη, υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά. Έκανε λόγο για εξαφάνιση του ΕΟΤ, καθώς μεταφέρονται αρμοδιότητές του στο υπουργείο Τουρισμού.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος τόνισε πως έρχεται άρον άρον ένα νομοσχέδιο στη μέση του καλοκαιριού, που δεν προσφέρει και δεν βελτιώνει τίποτα. Για νομοσχέδιο χωρίς στόχευση και όραμα μίλησε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ Θωμάς Ψύρρας, ενώ για τον ΕΟΤ, σημείωσε πως χρειάζεται εκ βάθρων ανανέωση και όχι διάλυση, διότι αποτελεί βασικό βραχίονα ανάπτυξης του τουρισμού. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση, στο όνομα του νέου προσανατολισμού για τον τουρισμό, δίνει «γη και ύδωρ» στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Έχουμε πρατηρήσει και κάποιες ενδιαφέρουσες διατάξεις με τις οποίες θα ασχοληθούμε σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου