Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο Παλιούρι...


...προβλέπει η ΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ



Την χρήση «τουρισμός-αναψυχή» προκρίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ως βέλτιστη λύση η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής Κάμπινγκ και Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση του ακινήτου. Σύμφωνα με το ΚΕΡΔΟΣ " 
Τα ακίνητο Παλιουρίου, όπως έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, με συνολικό εμβαδό 2.068.881 τ.μ. διακρίνεται σε δύο περιοχές βάσει της χωροθέτησης ενός ρέματος που απαντάται στη μέση του ακινήτου: 
α) Το βόρειο Παλιούρι που περιλαμβάνει τη λιμνοθάλασσα του Γλαρόκαβου με έκταση 1.179.040 τ.μ. και αποτελεί το 57% της έκτασης του ακινήτου και 
β) το νότιο Παλιούρι το οποίο είναι και το κύριο αντικείμενο της ΣΜΠΕ με έκταση 886.693 τ.μ. που αποτελεί το 42,90% του ακινήτου.
Στο βόρειο Παλιούρι η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου - ΕΤΑΔ ΑΕ έχει προχωρημένη διαδικασία διαγωνισμού για αξιοποίησή του ως τουριστικού οικολογικού πάρκου με κατασκευή καταφυγίου τουριστικών σκαφών κ.λπ., εντεταγμένη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνοδεύει το ΕΣΧΑΔΑ περιορίζεται στο τμήμα του νότιου Παλιουρίου ιδιοκτησίας Δημοσίου. Η ΣΜΠΕ εξέτασε τα τρία σενάρια χρήσεων που προτείνονται στο ΕΣΧΑΔΑ βασιζόμενη σε κριτήρια περιβαλλοντικών στόχων. Η επιλογή του προβλέπει αποκλειστικά τη χρήση «τουρισμός - αναψυχή» ως βέλτιστη λύση, διασφαλίζει, όπως επισημαίνεται την ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιείται η υφιστάμενη τουριστική έκταση του «Ξενία», η οποία είχε εγκαταλειφθεί.

 Ειδικότερα για το συγκεκριμένο σενάριο η καθαρή επιφάνεια που προτείνεται για τη χρήση «τουρισμός - αναψυχή» είναι 277.986 τ.μ., ενώ η δομούμενη επιφάνεια υπολογίζεται στα 55.557 τ.μ. με συντελεστή δόμησης 0,2. Υπενθυμίζεται ότι για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου έχει υπάρξει ενδιαφέρον από οκτώ μνηστήρες, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι ΛΑΜΨΑ, LAMDA Development, Δομοτεχνική, Ελληνοβαλκανική κ.ά.

Ολόκληρη η μελέτη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου