- "Περίεργη" ελαφρά υποχώρηση στον Τουρισμό
- Ολόκληρη η έρευνα εδώ
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τρεισήμισι ετών διαμορφώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Απρίλιο, λόγω κυρίως των προσδοκιών που δημιούργησε η επανεκκίνηση των τεσσάρων μεγάλων οδικών αξόνων που είχαν παγώσει εδώ και τρία περίπου χρόνια, αναφέρει η μηνιαία έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, και σύμφωνα με την οποία ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 89,2 μονάδες τον Απρίλιο από 88,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009, ωστόσο, ο δείκτης παραμένει χαμηλότερα από τον μέσο όρο δεκαετίας που ανέρχεται στις 96,3 μονάδες.
Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης να βελτιώνονται αλλά και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται ελαφρά.
- στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους παραμένουν αμετάβλητες, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να βελτιώνονται ήπια.
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τα αποθέματα αυξάνονται οριακά και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων κερδίζουν ελαφρά έδαφος.
- στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται ελαφρά, ενώ οι χαμηλές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα καταγράφουν σημαντική άνοδο.
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται, όπως συμβαίνει και με τις ήδη υποτονικές προθέσεις για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο.
Ωστόσο ελαφρώς
πτωτικά κινείται τον Απρίλιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο Ξενοδοχεία
– Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία, τις 67,6 μονάδες (από 69,6), βρίσκεται ωστόσο
λίγο υψηλότερα έναντι της αντίστοιχης περσινής τιμής του (63,5 μονάδες). Από
τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, είναι κυρίως οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση
των επιχειρήσεων που ωθούν το δείκτη σε μείωση (-46 από -35 μον. το σχετικό
ισοζύγιο), με τις αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση να παραμένουν
στα ίδια επίπεδα (-43 μον. ο δείκτης) και τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της
ζήτησης να βελτιώνονται ήπια, εν όψει έναρξης της θερινής περιόδου (+13 από +7
μον. το ισοζύγιο). Στα υπόλοιπα στοιχεία, οι προβλέψεις για την απασχόληση δεν
μεταβάλλονται, με το σχετικό δείκτη να παραμένει στις +9 μονάδες, ενώ στις
τιμές, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου (88%) αναμένουν
σταθερότητα. Τέλος, μόλις το 6% των επιχειρήσεων δηλώνει ακώλυτη επιχειρηματική
λειτουργία, με το 63% να κρίνει ως το βασικότερο επιχειρηματικό εμπόδιο την
ανεπάρκεια ζήτησης, το 1/5 την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 9% τους
λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες.
Τέλος, οι εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνονται ήπια.
Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται τον Απρίλιο, τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, με το σχετικό δείκτη να χάνει 1,5 και 1,8 μονάδες αντίστοιχα, υποχωρώντας στις 88,6 και 89,7 μονάδες. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υπολείπεται και στις δύο ζώνες σημαντικά του μακροχρόνιου μέσου όρου του. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, στην Ευρωζώνη, η επιδείνωση του κλίματος εκπορεύεται από την έντονη εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, κυρίως στις Υπηρεσίες (-4,1 μονάδες) και στη Βιομηχανία (-1,5 μονάδες). Ελαφρώς μικρότερη ήταν η υποχώρηση του σχετικού δείκτη στις Κατασκευές (-1,3) και στο Λιανικό Εμπόριο (-1). Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε (+1,2 μονάδες). Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Απρίλιο σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης, στην Γερμανία (-2,3), στην Γαλλία (-2) και στην Ιταλία (-1,9). Στην Ισπανία (+0,9) καταγράφεται μικρή βελτίωση, ενώ το κλίμα παρέμεινε σχετικά σταθερό στην Ολλανδία (-+0,2). Στην ΕΕ, η εντονότερη πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος σε σχέση με την Ευρωζώνη εκπορεύεται σε επίπεδο τομέων από τη μεγάλη κάμψη των προσδοκιών στη Βιομηχανία (-5,4) και στις Κατασκευές (-3,5). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στις δύο μεγαλύτερες εξ' αυτών, δηλαδή στο Ην. Βασίλειο (-2) και στην Πολωνία (-1,7).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου