Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα γίνεται μια …φυσιολογική χώρα !!!


- Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% για τις επιχειρήσεις 
- Προ των πυλών η μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης 
- Yπεράνω των συντεχνιών το δημόσιο συμφέρον 

Η Ελλάδα γίνεται «φυσιολογική χώρα». Όπου όλοι έχουν δικαιώματα, και όλοι έχουν υποχρεώσεις. Κι όπου κανείς δεν μπαίνει πάνω από το δημόσιο συμφέρον. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουμε όπως παλιά: Να κυριαρχούν, δηλαδή, τα προνόμια των συντεχνιών και να θυσιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών. 
Όσοι έτσι σκέφτονται να το ξεχάσουν! 
Και αν ονειρεύονται να φέρουν επενδύσεις σήμερα, επικαλούμενοι τον Λένιν του 1920, τι να πω; Πάλι καλά που δεν θυμήθηκαν τον Τσαουσέσκου ή τον Εμβέρ Χότζα που τους είναι και πιο πρόσφατοι… 
Αλλά να τους προσγειώσω λίγο στην πραγματικότητα. Συντεχνίες μέχρι σήμερα έκλειναν εταιρίες, συντεχνίες απέκλειαν λιμάνια, συντεχνίες μπλόκαραν την κίνηση στις πόλεις. Ας το καταλάβουν, λοιπόν, όλοι: αυτές είναι εικόνες από την Ελλάδα του χθες, δεν είναι εικόνες από την Ελλάδα που ονειρευόμαστε! 
Και τέτοιο χάλι δεν αξίζει σε κανέναν μας. Και κυρίως δεν αξίζει στη γενιά που έρχεται! Προσθέστε, μάλιστα, ότι βάζουμε τέλος σε όλα αυτά και με τη συναίνεση της κοινωνίας, η οποία, πράγματι, πάντοτε, είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς και η οποία το περίμενε να γίνει αυτό και η οποία το χειροκροτεί! 
Αυτά είναι κάποια αποσπάσματα από τη ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση, την οποία είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε και δείχνουν σε όλο το μεγαλείο την κατάντια της χώρας μας. 
Και βέβαια ελπίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα σύντομα θα γίνει μια "φυσιολογική χώρα", όπως είπε ο πρωθυπουργός. 
Στα highlights της ομιλίας του κ. Σαμαρά η δέσμευση για ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% στις επιχειρήσεις, αλλά και η επιβεβαίωση ότι η μείωση στο Φ.Π.Α. της εστίασης είναι προ των πυλών.
Επίσης ο πρωθυπουργόςυπογράμμισε ότι " Η υποχρεωτική απομάκρυνση μερικών χιλιάδων προσωπικού θα γίνει για την ανανέωσή του προσωπικού του δημοσίου. Θα φύγουν ακατάλληλοι ή «επίορκοι» και στον ίδιο αριθμό θα προσληφθούν αξιοκρατικά νέοι άνθρωποι που έχουν επιτύχει στο ΑΣΕΠ και παραμένουν για χρόνια αδιόριστοι. Θα ήθελα να δω ποιος θα βρεθεί τότε να «υπερασπιστεί» την απομάκρυνση των ακατάλληλων και τον ταυτόχρονο αξιοκρατικό διορισμό νέων από το ΑΣΕΠ. Είπαμε ότι σπάμε ταμπού και το εννοούμε…
Σπάμε ταμπού και με τις αποκρατικοποιήσεις! Ήδη έγινε η μία μεγάλη του ΟΠΑΠ- πιστέψτε με- κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες και με πολύ ικανοποιητικούς όρους. Κι ετοιμάζονται άλλες δύο μεγάλες για φέτος μόνο. Όσα δεν έγιναν επί πολλά χρόνια, τώρα γίνονται.
Και μια διευκρίνιση στο σημείο αυτό: όταν μιλάμε για αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις δεν εννοούμε μόνο από ξένους. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά θέλουμε πρωταγωνιστές και τους Έλληνες επενδυτές. Και θα είναι οξύμωρο να αναγνωρίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ξένοι επενδυτές πρώτοι, πριν τις αναγνωρίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Ποντάρουμε, πριν απ’ όλα, στο δαιμόνια του Έλληνα επιχειρηματία. Να το θυμάστε αυτό. Από εσάς κυρίως περιμένουμε επενδύσεις…
Και μια ακόμα διευκρίνιση: Ακούω την κριτική που υπάρχει για πράγματα του παρελθόντος: για το ρουσφετολογικό κράτος, για τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Αλλά θέλω να ρωτήσω όποιον τα λέει όλα αυτά, έχετε ξαναδεί να αλλάζουν τόσο πολλά, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο;"

Και συμπλήρωσε: " Τα «θαύματα» στα λόγια είναι εύκολα. Όπως και οι εύκολες υποσχέσεις. Να «σπας αυγά» είναι δύσκολο. Να κάνεις ανατροπές είναι αυτό που μετράει. Κι εκεί θα μας μετρήσει –να το ξέρετε- και ο λαός και η Ιστορία…
Η διαφορά της σημερινής τρικομματικής Κυβέρνησης από τις περισσότερες προηγούμενες, είναι ότι η σημερινή αλλάζει εκείνα που οι άλλοι ανέχονταν. Ότι αυτή ανατρέπει ό,τι εκείνες ευνοούσαν. Ότι αυτή καταργεί και τελειώνει, όλες εκείνες τις στρεβλώσεις, που οι σύγχρονοι υποψήφιοι «θαυματοποιοί», πασχίζουν να διατηρήσουν! Ότι αυτή σπάει ταμπού, που εκείνοι προσκυνούν ακόμα. Μην το ξεχνάμε αυτό…
Κι επίσης: Προωθούμε μαζί με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις κι ένα πλήθος από πολλές αλλά κρίσιμες μικρότερες τομές. Γιατί συχνά, τα μεγάλα πολιτικά εγχειρήματα, μπορεί να διατυπώνονται ως οράματα, αλλά τελικά κρίνονται στις λεπτομέρειές τους. Που συχνότατα αποδεικνύονται καθοριστικές. Απολύτως καθοριστικές.
Έτσι, προωθούμε το συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο. Αυτό θα διευκολύνει και τη ρευστότητα αλλά θα βοηθήσει και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ θα λειτουργήσει προφανώς και τονωτικά στην αγορά.
Εξασφαλίσαμε δόσεις για τους δανειολήπτες, ώστε να σταματήσουμε την αύξηση των «κόκκινων δανείων» και να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, χωρίς να επιβαρύνουμε κι άλλο το τραπεζικό σύστημα.
Εξασφαλίσαμε ακόμα μεγάλο αριθμό δόσεων για την καταβολή των  φόρων, ώστε να μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στα βάρη της φετινής χρονιάς, που είναι ιδιαίτερα μεγάλα και είναι η τελευταία δύσκολη, πολύ δύσκολη χρονιά το 2013!
Σημειώστε ότι φέτος, από άποψη φορολογίας, είναι η πιο δύσκολη χρονιά, γιατί;  Γιατί πληρώνονται όλα τα «υπόλοιπα» των προηγουμένων ετών, συν τη φετινή επιβάρυνση. Γι’ αυτό οι δόσεις ήταν απαραίτητες. Και με το που τις ψηφίσαμε, άρχισε να φαίνεται σημαντική βελτίωση στο δημόσιο ταμείο…
Κι ακόμα, προωθούμε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ήδη μάλιστα μετά από συνεχείς πιέσεις, μπήκε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη. Με ρητή αναφορά στη μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση, που είναι και ο πρώτος μας στόχος σήμερα και που θα το ξανακρίνουμε λίαν προσεχώς.
Σημειώστε ακόμα πως όλα αυτά δεν ήταν απλά, ούτε εύκολα. Χρειάστηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα…
Ήδη εργαζόμαστε για να υπάρξει μόνιμο και απλό φορολογικό σύστημα. Προσπαθούμε να μειώσουμε τη φορολογική επιβάρυνση με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Στόχος προσωπικός μου παραμένει ένα φορολογικό σύστημα όπου ο φόρος των επιχειρήσεων θα είναι ενιαίος και δεν θα ξεπερνά το 15%! Το flat rate tax. Δεν είμαστε εκεί ακόμα. Αλλά εκεί κατευθυνόμαστε, μόλις σταθεροποιήσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Πρόγραμμα.
Τέλος παλεύουμε συνεχώς σε δύο μεγάλα μέτωπα. Χτύπημα της φοροδιαφυγής και χτύπημα της γραφειοκρατίας. Και στα δύο προχωρούμε. Κυρίως στη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επενδύσεων και στην κατάργηση των πολλαπλών αρμοδιοτήτων. Ώστε ο επενδυτής να ασχολείται κυρίως με τις προοπτικές της επένδυσής του και το κράτος με το πώς θα διευκολύνει να γίνει η επένδυση σωστά και σύντομα".

Και κατέληξε: " Η Ελλάδα έχει νομοθεσία και θα την τηρεί στο ακέραιο. Αλλά η τήρηση της νομοθεσίας δεν σημαίνει ούτε ατελείωτες περιπλανήσεις σε γραφειοκρατικούς λαβύρινθους, ούτε αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, ούτε αντιφατικές αρμοδιότητες, ούτε «γρηγορόσημα» κάθε είδους. Χτυπώντας τη γραφειοκρατία δεν φέρνουμε μόνο θέσεις εργασίας. Πολεμάμε και τη διαφθορά. Με αυτή τη λογική έγινε και ο νέος επενδυτικός μας νόμος που πέρασε προ ολίγων εβδομάδων.
Ήδη, ενώ όλα αυτά γίνονται μέσα στη χώρα, βάζουμε ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Τον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Αλλά και τον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.
Το προηγούμενο διάστημα σταθεροποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Τώρα μπαίνουμε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη και πέραν της Ευρώπης. Με πρώτο βήμα το μεθαυριανό ταξίδι μας στην Κίνα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα το επόμενο διάστημα…¨.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου