Στο συνέδριο αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί του Βελγίου και της Ρουμανίας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων και εκπρόσωποι εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν τις προτάσεις τους για τον επαγγελματικό διαχωρισμό, τα συστήματα αξιολόγησης των επαγγελμάτων και της μισθοδοσίας, την επιβολή κυρώσεων και τη σχέση μεταξύ κοινωνικού διαλόγου και ίσης αμοιβής.
Όπως διαφάνηκε από τις ομιλίες των συνέδρων, αναγκαία είναι η ανάδειξη πρακτικών και μέτρων, που μπορούν να υλοποιηθούν από τις επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο να προωθηθεί ο κοινωνικός διάλογος και να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό (στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος του χάσματος αμοιβών εκτιμάται γύρω στο 16,5%, ενώ στην Κύπρο αγγίζει το 21 %).
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, κα. Ζέττα Μακρή τόσο κατά την βασική εισήγησή της στο κεντρικό πάνελ όσο και στη συμμετοχή της στα επιμέρους εργαστήρια τα οποία έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τόνισε ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών αποτελεί θεμελιώδη αρχή και κοινή αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενσωματωμένη στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Εγκαθίδρυσης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η σύγχρονη οικονομική κρίση δυσχεραίνει την ισότιμη θέση της γυναίκας στον χώρο της εργασίας. Εξέφρασε μάλιστα την έντονη ανησυχία της για το μεγάλο ποσοστό των γυναικών που βιώνει τις επιπτώσεις της μερικής απασχόλησης, των περιορισμένης διάρκειας συμβολαίων και των επαγγελμάτων χαμηλής εξειδίκευσης. Τέλος, η κα Μακρή κατέδειξε τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, με απώτερο στόχο την έμπρακτη προώθηση της αρχής της ίσης αμοιβής και κατά συνέπεια της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της βιώσιμης και ισότιμης ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου