Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Not bad από το Ι.Ο.Β.Ε.

- Υποχωρεί ο δείκτης σε Ξενοδοχεία - Εστιατόρια 
- Μικρή βελτίωση "βλέπει" η ALPHABANK στον Τουρισμό

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, μετά την προεκλογική άνοδό του στις 77,3 μονάδες τον Απρίλιο, τον Μάιο υποχωρεί ήπια και διαμορφώνεται στις 76 μονάδες, διαπιστώνει στην μηνιαία έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας το ΙΟΒΕ. Είναι κυρίως οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές που χάνουν σημαντικό έδαφος και επηρεάζουν το δείκτη, ενώ στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφουν μικρή άνοδο. Σε ότι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή βελτιώνεται. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα – λόγω της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης- και οι έντονες μετεκλογικές διεργασίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα η νέα προεκλογική περίοδος να μην δεν οδηγεί σε άνοδο του δείκτη, όπως συνήθως γίνεται σε ανάλογες περιόδους. Για την δραματική κατάσταση πάντως που βιώνουμε, τα αποτελέσματα είναι μάλλον απροσδόκητα θετικά
Αναλυτικότερα:  στη Βιομηχανία, σημαντική πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το επίπεδο των αποθεμάτων να υποδηλώνει διόγκωσή τους.  στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, αλλά και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ αντίθετα μικρή βελτίωση καταγράφουν οι αρνητικές εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης.  στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες.  στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.  στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού περιορίζονται, ενώ περισσότερο αμβλύνονται οι δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση υποχωρεί σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ τέλος, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εξομαλύνονται ελαφρά. Σε επίπεδο βασικών κλάδων των Υπηρεσιών επισημαίνονται τα εξής: Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια, μετά από ένα τρίμηνο ανοδικής πορείας, τον Μάιο καταγράφουν απώλειες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 57,3 μονάδες (από 64,1 μονάδες), σε κατώτερα επίπεδα έναντι και της αντίστοιχης περσινής τιμής του (70,5 μονάδες). Η πτώση του συνολικού δείκτη οφείλεται στις μειωμένες εκτιμήσεις και προσδοκίες για την τρέχουσα και βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης αντίστοιχα (στις -40 από -38 και στις -22 από -10 μονάδες οι σχετικοί δείκτες), αλλά και στην εντεινόμενη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων για την τρέχουσα κατάστασή τους (στις -48 από -40 μονάδες ο δείκτης). Ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων για την απασχόληση αμβλύνεται, λόγω όμως της αύξησης του ποσοστού εκείνων που αναμένουν σταθερότητα (72% από 60%), με όσους προβλέπουν πτώση να περιορίζονται στο 22% των επιχειρήσεων (από 38%). Σε επίπεδο τιμών, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες ενισχύονται, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -33 μονάδες (από -22), ενώ τέλος, μόλις 5% είναι το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν απρόσκοπτη λειτουργία, με τα 2/3 των επιχειρήσεων να κρίνουν ως βασικότερο επιχειρηματικό εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 11% τους λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες.

Από την πλευρά της η ALPHABANK διαπιστώνει ότι στις Υπηρεσίες, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε ελαφρά μετά από ένα 5μηνο συνεχούς υποχώρησης (Μάιος΄12: -31,1, Απρ.΄12: -31,3, Μάρτ.΄12: -32,2, Δεκ.΄11: -32,0, Μάιος΄11: -26,8). Στον κλάδο του εξωτερικού τουρισμού αυξήθηκαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες ιδίως στα Τουριστικά Πρακτορεία (Μάιος ΄12: 84,65, Απρ.΄12: 56,17, Μάρτ.΄12: 56,8, Μάιος΄12: 77,82) και αναμένεται να ακολουθήσουν τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια στους επόμενους μήνες (Μάιος΄12: Απρ.΄12: 64,09, Μάρτ.΄12: 58,9, Μάιος΄11: 70,51), ενώ γενικότερα οι προοπτικές της ζήτησης υπηρεσιών, για τους προσεχείς μήνες παρουσίασαν μικρή μεταβολή (Μάιος΄12: -25,73, Απρ.΄12: -24,43,Μάρτ.΄12: -20,9, Μάιος΄11:-9,07)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου