Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η γενική συνέλευση του Σ.Ε.Τ.Ε...

- Υποτονικό το κλίμα στη γενική συνέλευση, όπως ακριβώς και στον ΣΕΒ που προηγήθηκε λίγες ημέρες πριν
- Κατώτερες των περιστάσεων οι ομιλίες των πολιτικών με εξαίρεση τον Δ. Χατζησωκράτη που ήταν "διαβασμένος"
- 20% - 30% "κούρεψε" τα δάνεια των επιχειρήσεων η κα. Ιατρίδη, 50% αναφέρει ο Πάνος Καμμένος σε επιστολή του προς τον επιχειρηματικό κόσμο
- Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε να στείλει εκπρόσωπο αν και είχε επιβεβαιωθεί η παρουσία Λαφαζάνη...


Να υπάρξει την 18η Ιουνίου μία ικανή και λειτουργική κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό μέσα στη ζώνη του Ευρώ, ζήτησε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης τις εργασίες της οποίας χαιρέτισαν η υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Τ. Καραπαναγιώτη και οι κ.κ. εκπρόσωποι κομμάτων, Ο. Κεφαλογιάννη, ΝΔ, Ν. Αλευράς, ΠΑΣΟΚ, Μ. Ιατρίδη, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και Δ. Χατζησωκράτης, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

 Στην ομιλία του, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι με ομπρέλα τον ΣΕΤΕ, όλοι οι τουριστικοί φορείς και οι μεμονωμένες επιχειρήσεις, ενωμένοι, εντοπίζουν τα πολλά που τους ενώνουν και όχι τα λίγα που τους χωρίζουν και προσπαθούν το καλύτερο για τον τουρισμό και το μέλλον της χώρας. Ένας κόσμος εξωστρεφών, παραγωγικών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενωμένος δείχνει σήμερα τον δρόμο στις πολιτικές δυνάμεις και στους κοινωνικούς εταίρους. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει ο πρωταθλητής της ανάπτυξης, αρκεί η νέα κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αυξηθούν σε ορίζοντα 2-3 ετών οι αφίξεις στα 20 εκατ., προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, υπογράμμισε τις ευθύνες των εταίρων που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό από το πραγματικό ζητούμενο, δηλαδή να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην χώρα και να μπουν τα θεμέλια της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα. Όσον αφορά στα άμεσα οριζόντια μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο κ. Ανδρεάδης εστίασε στην επανέναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και την καθιέρωση σταθερού και ελκυστικού φορολογικού πλαισίου. Επιπλέον, μέτρα θα πρέπει να παρθούν και προς την κατεύθυνση της πάταξης της γραφειοκρατίας και της εχθρικής αντιμετώπισης κάθε επιχειρηματικής προσπάθειας από τον δημόσιο τομέα, καθώς και για την πλήρη και καθολική απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε ότι στα οριζόντια μέτρα που θα πρέπει να λάβει η νέα κυβέρνηση πρέπει να προστεθούν αυτά της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης και της ύπαρξης συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού με ξεκάθαρες χρήσεις γης και προστασία των επενδύσεων μετά την αρχική δανειοδότηση. Σχετικά με τα άμεσα ειδικά μέτρα του τουρισμού, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στην οριστική επίλυση του προβλήματος χορήγησης visa Schengen, η λύση του οποίου μπορεί να επιφέρει άμεσα επιπλέον 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. Ευρώ, άμεσα και έμμεσα έσοδα και 60.000 – 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, στην επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, στη στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, στην εφαρμογή συγκεκριμένου προγράμματος αντιμετώπισης προβλημάτων της πρωτεύουσας και την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό. Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί σχέδιο στήριξης της ακτοπλοΐας και να ενεργοποιηθεί άμεσα η λειτουργία της Εταιρείας Μάρκετινγκ, που η δημιουργία της ψηφίστηκε πρόσφατα, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.  

Η κα. Καραπαναγιώτη

Από την πλευρά της η κα. Καραπαναγιώτη τόνισε ότι "...ο τουρισμός πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει τη ελληνική κοινωνία. Είναι θετικό ότι όλα τα κόμματα – εκπρόσωπους των οποίων βλέπω στη αίθουσα - έχουν σαν προτεραιότητα την στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. Όμως πρέπει να τονίσω πως ο τουρισμός δεν προσφέρεται για προσωπικές στρατηγικές υπουργών. Είτε αυτοί προέρχονται από διαφορετικά ή είτε από ίδια κόμματα, η πολιτική που εν τέλει εφαρμόζουν πρέπει –σε βάθος χρόνου -να έχει συνέχεια και συνέπεια. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα θετικό ότι τον περασμένο Νοέμβριο, με τη συνεργασία της Πολιτείας και των φορέων του τουρισμού συντάχθηκε ένα 10ετες στρατηγικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Το σχέδιο αυτό συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της τότε βουλής. Με τις όποιες μικρο-αλλαγές γίνουν, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εξειδικευτεί και να συνεχίσει η υλοποίηση του από την επόμενη κυβέρνηση. Γνωρίζετε ότι σκοπός της υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν είναι να σχεδιάσει πολιτική. Οφείλει όμως να διασφαλίζει τη εύρυθμη λειτουργία του κράτους και των μηχανισμών του σε περιόδους σαν και αυτή. Σε αυτό το πλαίσιο κινούμαστε. Το γεγονός ότι η παρούσα προεκλογική περίοδος – συνεπώς και περίοδος της υπηρεσιακής αυτής Κυβέρνησης- συμπίπτει με τη έναρξη της θερινής περιόδου, δεν επιτρέπει την χαλάρωση των υποστηρικτικών μηχανισμών της Πολιτείας. Αυτό σημαίνει όμως ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων του χαρτοφυλακίου μας". Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Καραπαναγιώτη εδώ  

Η κα. Κεφαλογιάννη

Από την πλευρά της η κα. Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε:"Για τη Νέα Δημοκρατία ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Όποιος δε νοιάζεται για τον τουρισμό, αδιαφορεί για το αν θα βγει ποτέ η χώρα από την κρίση. Αυτή την αντίληψη πρεσβεύουμε. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε καταθέσει ένα εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να κάνει τον τουρισμό μας πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού προτείνουμε… Να ανασυσταθεί το αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να πάψει ένας τόσο καθοριστικός κλάδος για την ανάπτυξη να υποβαθμίζεται θεσμικά. Να μειωθεί το ΦΠΑ σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο. Να καταρτιστεί Στρατηγική Αερομεταφορών, που θα βελτιώνει την προσβασιμότητα των κατά τόπους προορισμών και θα επανεξετάζει τα τέλη των αεροδρομίων. Είναι ανεπίτρεπτο σε μια συγκυρία που η τουριστική επιχείρηση ‘θυσιάζει’ το κέρδος της για γίνει πιο ανταγωνιστική, το ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ να είναι από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης. Ακόμα, προτείνουμε να καταρτιστεί νέος επενδυτικός νόμος με σταθερή και ελκυστική φορολογία, για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, όπως επίσης, να λειτουργήσει η νομοθετημένη εταιρεία μάρκετινγκ για τον τουρισμό με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να καταρτιστεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για όλες τις ειδικές μορφές τουρισμού, ώστε να έρθουν επενδύσεις, και να δημιουργηθούν σημαντικές για την ανάπτυξη νέων μορφών υποδομές, όπως το Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, χωρίς το οποίο η Αθήνα δεν θα μπορέσει να μπει δυναμικά στο χάρτη των ανταγωνιστικών συνεδριακών προορισμών".
Το πλήρες κείμενο της ομιλιας της κας. Κεφαλογιάννη εδώ.  

Η κα. Ιατρίδη

Παίρνοντας το λόγο η κα. Ιατρίδη σημείωσε μεταξύ άλλων: "Είναι προφανές, ότι εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, ο Τουρισμός θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Και αυτή η επανεκκίνηση δεν αφορά μόνο το ζήτημα των εσόδων. Αφορά κάτι που θεωρώ εξίσου πολύ σημαντικό: Το ζήτημα της ψυχολογίας τόσο του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων στον τομέα αυτόν, όσο και των τουριστών που σχεδιάζουν να επισκεφτούν τη χώρα μας".
 Το πλήρες κείμενο της ομιλιας της κας. Ιατρίδη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου