Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012
Υπερκινητικός ο Κώστας Μητρόπουλος
Πρόσωπο των ημερών ο κ। Κώστας Μητρόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και περιζήτητος ομιλητής, αφού δεν προλαβαίνει να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις। Χθες ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, ενώ την Τρίτη συμμετείχε σε πάνελ εκδήλωσης με θέμα «Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας» και συμμετέχοντες τους κ.κ. Παναγή Βουρλούμη, Νίκο Καραμούζη, Στέφανο Μάνο, Στρατή Στρατήγη και συντονιστή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Kantor Κώστα Καστρινάκη. Εκεί βέβαια σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για έσοδα δισεκατομμυρίων δραχμών (!!!) με αποτέλεσμα να προκληθεί σούσουρο στην αίθουσα και βέβαια να το διορθώσει χαμογελώντας και ο ίδιος.
Στη χθεσινή του ομιλία, όπως αναφέρει στο Capital.gr η καλή δημοσιογράφος Δήμητρα Καδδά, τόνισε ότι παραμένει ισχυρός ο στόχος των 50 δισ. ευρώ κρατικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, με τα 25 δισ. ευρώ να αναζητούνται στα ακίνητα. Από το ποσό αυτό, τα 19 δισ. ευρώ αναμένονται πλέον έως το 2015 και τα υπόλοιπα... μετά τις πρώτες κινήσεις να εντοπίζονται στα πωλητήρια σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, IBC, Κασσιόπη και Εγνατία Οδό.
Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Μητρόπουλου "Το όφελος στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσιο των κρατικών εσόδων αφού κάθε 1 ευρώ εσόδων θα φέρει τουλάχιστο 4 ευρώ πρόθετης ανάπτυξης, δηλαδή τα 19 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φέρουν 60- 80 δισ. ευρώ πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ έως το 2015.
Αυτό συμβαίνει, εξήγησε ο κ. Μητρόπουλος διότι πολλά έργα θα αποδώσουν πιο πολλά στην οικονομία από ό,τι στα κρατικά ταμεία. Το Ελληνικό εκτιμάται ότι θα δομηθεί σε βάθος 10ετίας και δεν θα έχει άμεσα έσοδα για την μείωση του χρέους. Εκτιμάται όμως ότι τα έργα όταν ξεκινήσουν θα επιταχύνουν κατά 0,3% ετησίως το ΑΕΠ. Έγινε λόγος και για ρήτρα κέρδους: το δημόσιο θα αποκτά μερίδιο στις αποκρατικοποιήσεις. Για παράδειγμα, στα Κρατικά Λαχεία θα έχει συμμετοχή στα κέρδη, ενώ στο Ελληνικό μειοψηφικό πακέτο το οποίο δεν θα επηρεάζει την επένδυση αλλά θα του επιτρέπει υπεραξίες όταν πωληθεί το ακίνητο. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος «βράχος» που εμποδίζει τις αποκρατικοποιήσεις σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο: το δυσμενές κλίμα που υπάρχει γύρω από τη χώρα. Πέρα από την ανάγκη αποκατάστασης εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση του PSI, πρέπει να αποκατασταθεί και το τραπεζικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η παγκόσμια πρακτική –εξήγησε– στις αποκρατικοποιήσεις τέτοιου μεγέθους είναι το ένα τρίτο μόνο του ποσού να είναι τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Το άλλο ένα τρίτο είναι ξένα τραπεζικά κεφάλαια και το υπόλοιπο ένα τρίτο η συμμετοχή των εγχώριων τραπεζών, κάτι που στην περίπτωση της Ελλάδας ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί.
Ο επικεφαλής του πανίσχυρου ταμείου μίλησε επίσης και για «υφάλους» που ανακαλύφθηκαν στις αποκρατικοποιήσεις: τεχνική και νομική προετοιμασία των ακινήτων που τελικά ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι αρχικά φαινόταν, κυκεώνας αδειοδοτήσεων και άλλων ρυθμίσεων αλλά και μία τριπλή έγκριση από την ΕΕ (διαγωνισμού, νόμων περί ανταγωνισμού και περί κρατικών ενισχύσεων).
Οσο για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, πέρα από τους διαγωνισμούς στο Ελευθέριος Βενιζέλος και στα κρατικά λαχεία (σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία των δεσμευτικών προσφορών), το ΤΑΙΠΕΔ στρέφεται στις ενεργειακές εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κο Μητρόπουλο, οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ (σε 1 ή 2 οντότητες) και στους επόμενους 2 με 3 μήνες έρχεται πωλητήριο του 35% των ΕΛΠΕ. Διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν για τη ΛΑΡΚΟ, τον ΟΠΑΠ (29%), τον ΟΔΙΕ, και το 49% του Καζίνο της Πάρνηθας. Προωθείται επέκταση της παραχώρησης (λήγει σε 9έτη) σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Για το δεύτερο εξάμηνο σχεδιάζεται ο διαγωνισμός στα περιφερειακά αεροδρόμια, στον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ, τους 10 περιφερειακούς λιμένες και μαρίνες.
Αντιθέτως, θα καθυστερήσουν οι κινήσεις στις δύο τράπεζες (ΑΤΕ και ΤΤ) καθώς πρώτα θα πρέπει να προχωρήσει η επανακεφαλαιοποίηση, αλλά και τα πωλητήρια σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθώς πρέπει πρώτα να λυθούν μία σειρά από προβλήματα.
Το βάρος στρέφεται στα ακίνητα από τα οποία αναμένονται 25 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Αρχή γίνεται από το διεθνές κέντρο τύπου (IBC) που θα διατεθεί με την μέθοδο πώλησης και επαναμίσθωσης για 90 χρόνια και την περιοχή Κασσιόπη στην Χαλκιδική στην οποία θα χρησιμοποιηθεί μία μέθοδος τύπο επικαρπίας. Ακολουθούν τα 29 κρατικά κτήρια που θα δοθούν για περίοδο 25- 30 ετών.
Για να δούμε...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου