Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Άρχισαν τα... όργανα


Κατά 58,4% αυξήθηκαν οι ασυνεπείς επιχειρήσεις το 2010, επιβεβαιώνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης και της υφεσιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της ICAP για την Εξέλιξη της Πιστοληπτικής Ικανότητας των Ελληνικών Επιχειρήσεων για το 2010, όπου αξιολογήθηκαν 215.548 ΑΕ και ΕΠΕ όλων των τομέων δραστηριότητας (Βιομηχανία – Εμπόριο – Υπηρεσίες), προκύπτει ότι η ανοδική τάση της ασυνέπειας επιβεβαιώνεται από όλους τους επιμέρους τομείς της Βιομηχανίας, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα: Οι ασυνεπείς επιχειρήσεις της Βιομηχανίας αυξήθηκαν κατά 58,8%, οι ασυνεπείς επιχειρήσεις του Εμπορίου αυξήθηκαν κατά 75% και οι ασυνεπείς επιχειρήσεις των Υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 31,7%.

Από την περαιτέρω εξέταση των στοιχείων της μελέτης, παρατηρείται ότι για τη διάρκεια της περιόδου 1/1/2010–31/12/2010, το 38,57% των εταιριών επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητά του, έναντι του 12,27% που τη βελτίωσε. Ήτοι, για κάθε μία επιχείρηση που η πιστοληπτική της ικανότητα αναβαθμίστηκε αντιστοιχούν 3,14 επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε.

Με μια πιο αναλυτική ματιά αποδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα επιδεινώθηκε υπερτερούν έναντι εκείνων των οποίων βελτιώθηκε σε όλους τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας.
Την πιο δυσμενή εικόνα εμφανίζουν οι Βιομηχανικές επιχειρήσεις, των οποίων το 45,33% επιδείνωσε την πιστοληπτική ικανότητα, έναντι 10,39% που τη βελτίωσε.
Αντίστοιχη, αλλά ελαφρώς καλύτερη, είναι η εικόνα των Εμπορικών Επιχειρήσεων, από τις οποίες 34,12% επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα και 13,63% των εταιριών τη βελτίωσαν. Τέλος, το ποσοστό των εταιριών του τομέα των Υπηρεσιών που επιδείνωσαν την πιστοληπτική τους ικανότητα είναι 36,93%, έναντι του 12,50%.

Από τα παραπάνω στοιχεία παρατηρείται ότι κατά την περίοδο 1/1/2010–31/12/2010 οι Βιομηχανικές επιχειρήσεις παρουσίασαν συγκριτικά τη σημαντικότερη επιδείνωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, ενώ ακολουθούν οι επιχειρήσεις του τομέα των Υπηρεσιών, και με μικρή διαφορά οι επιχειρήσεις του τομέα του Εμπορίου.

Όσον αφορά στην κατανομή του συνόλου των Ελληνικών επιχειρήσεων στις κατηγορίες Χαμηλού, Μέσου και Υψηλού πιστωτικού κινδύνου, από τις εταιρίες που αξιολογήθηκαν στις αρχές της περιόδου ως χαμηλού κινδύνου παρατηρείται ότι: το 64,8% των επιχειρήσεων συνέχισε να αξιολογείται σε διαβάθμιση χαμηλού κινδύνου, το 32% αξιολογήθηκε σε διαβάθμιση μέσου κινδύνου και το 2,3% των επιχειρήσεων αξιολογήθηκε σε διαβάθμιση υψηλού κινδύνου
Αντίστοιχα, από τις εταιρίες που αξιολογήθηκαν στις αρχές της περιόδου ως μέσου κινδύνου: το 72,7% των επιχειρήσεων συνέχισε να αξιολογείται σε διαβάθμιση μέσου κινδύνου, το 22,3% αξιολογήθηκε σε διαβάθμιση υψηλού κινδύνου και το 2,5% αξιολογήθηκε σε διαβάθμιση χαμηλού κινδύνου.
Τέλος, από τις εταιρίες που αξιολογήθηκαν στις αρχές της περιόδου ως υψηλού κινδύνου: το 64% των επιχειρήσεων συνέχισε να αξιολογείται σε διαβάθμιση υψηλού κινδύνου, το 18% αξιολογήθηκε σε διαβάθμιση μέσου κινδύνου και το 0,2% αξιολογήθηκε σε διαβάθμιση χαμηλού κινδύνου.

«Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι η γενικευμένη οικονομική κρίση επηρεάζει έντονα και αρνητικά τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα συμπεράσματα από την παρούσα Μελέτη της ICAP είναι αποκαλυπτικά: για κάθε μία εταιρεία που βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα, περισσότερες από τρείς την επιδείνωσαν. Οι λόγοι επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης στις επιχειρήσεις οφείλονται κυρίως στην έλλειψη ρευστότητας, στη δυσκολία δανεισμού, στην πτώση ζήτησης και συνολικής κατανάλωσης κυρίως στο εσωτερικό, στην εκροή κεφαλαίων προς χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και την αδυναμία πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η δε τάση μέχρι τώρα για το 2011 φαίνεται να εμφανίζει μια επιπλέον επιβάρυνση με τις υποβαθμίσεις να υπερτερούν από τις αναβαθμίσεις, όμως σε μικρότερη ένταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ICAP.
Και συμπλήρωσε: «Πιστεύοντας, όμως, ακράδαντα ότι, η ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας θα πραγματοποιηθεί κυρίως από τον Ιδιωτικό Τομέα, προτρέπουμε τους Έλληνες επιχειρηματίες και τα ανώτατα στελέχη που διοικούν επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά κινηθεί η Πολιτεία, να πάρουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των εταιριών τους. Η παραίνεση δε αυτή δεν αποτελεί ευχολόγιο, αλλά δύναται να υλοποιηθεί εφόσον οι εταιρίες ακολουθήσουν αναπτυξιακή στρατηγική με τη λήψη όμως μόνον υπολογισμένων και διαχειρίσιμων κινδύνων, με έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των ταμειακών ροών, στην ανάπτυξη των εξαγωγών τους, στην προσεκτική ανάλυση των συνεργασιών, συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασυνέπειας και, βέβαια, την καλύτερη διαχείριση του κόστους λειτουργίας, επανεξετάζοντας όλες τις δαπάνες από μηδενική βάση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου