Νέα οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στα ξενοδοχεία, εκδόθηκε, μετά από ερωτήματα που έθεσε το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος. Το Ξ.Ε.Ε. είχε απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο της Αρχής κ. Χρίστο Γεραρή το 2010 για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα ξενοδοχεία, μετά από σωρεία καταγγελιών για κλοπές από τα μέλη του, επισημαίνοντας ότι: «Το θέμα της ασφάλειας των πελατών, τόσο στο επίπεδο της προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας όσο και της περιουσίας τους, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της ξενοδοχειακής επιχείρησης, η οποία φέρει μεγάλη ευθύνη, με βάση την ελληνική , αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως ο κανονισμός σχέσεων ξενοδόχων πελατών, άρθρο 8 του ν. 1652/30-10-1986, το άρθρο 834 του Α.Κ. περί ευθύνης ξενοδόχων, η οδηγία 90/314 περί οργανωμένων ταξιδιών και το π.δ.339/1996, κ.λπ..
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (168/2000), η διασφάλιση του αγαθού των διακοπών από οποιαδήποτε ενέργεια , η οποία μπορεί να μειώσει την ικανοποίηση του τουρίστα, έχει αναχθεί σε ισχυρό μέσο πίεσης προς τους τουριστικούς επιχειρηματίες για να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ακώλυτη απόλαυση των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους τουρίστες.
Συγκεκριμένα, η νέα οδηγία για τη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011), αναφέρει ειδικά για τα ξενοδοχεία τα εξής:
Άρθρο 17
Ξενοδοχεία
1. Η λειτουργία συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε ξενοδοχειακές μονάδες υπό οποιαδήποτε μορφή (ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ) πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε χώρους που αποσκοπούν στον έλεγχο εισερχομένων/εξερχομένων (όπως π.χ. η κεντρική είσοδος, ο χώρος υποδοχής, οι είσοδοι/έξοδοι των ανελκυστήρων και των κλιμακοστασίων) καθώς και στους χώρους φύλαξης χρημάτων (π.χ. ταμεία) και στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
2. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών στους χώρους εστίασης και στους διαδρόμους που οδηγούν στα δωμάτια του ξενοδοχείου και σε χώρους όπου ενδέχεται να παρακολουθούνται οι πελάτες ή/και επισκέπτες του ξενοδοχείου. Τέτοιοι χώροι είναι ιδίως οι είσοδοι των κατ' ιδίαν δωματίων, οι τουαλέτες και οι χώροι όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες αναψυχής (όπως πισίνες, γυμναστήρια, χώροι άθλησης, αποδυτήρια κλπ).
Με τη νέα οδηγία της Αρχής έχει επέλθει σχετική βελτίωση, με την έννοια ότι επιτρέπεται η τοποθέτηση καμερών σε όλες τις εισόδους και τις εξόδους των ανελκυστήρων και των κλιμακοστασίων υπό την προϋπόθεση ότι δεν παρακολουθείται η είσοδος δωματίων, των τουαλετών και των χώρων αναψυχής.
Επίσης στο άρθρο 6 της Οδηγίας παρέχεται η δυνατότητα λήψης εικόνας από παράπλευρους οδούς και πεζοδρόμια μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για μεγάλα ξενοδοχεία.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για την τήρηση της νομιμότητας όσον αφορά στη χρήση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, στην ιστοσελίδα της Αρχής www.dpa.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις επιταγές της νομοθεσίας, κρίνεται εξίσου σημαντικό να δημιουργείται αίσθημα ασφάλειας στον τουρίστα, ο οποίος επισκέπτεται ξένους τόπους, μακριά από την κατοικία του και είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε οποιαδήποτε πράξη διαταράσσει τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Μετά δε τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη και τη συνεχή επαύξηση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια, καθώς και στους δημόσιους χώρους σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει πλέον ένας εθισμός του τουρίστα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, σε σημείο που να ανησυχεί όταν διαπιστώνει πλημμελή προστασία στο πλαίσιο της λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης, την οποία εκλαμβάνει ως αδιαφορία και χαμηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και σε καμιά περίπτωση ως εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ελευθερίας, όπου οι κινήσεις και οι συμπεριφορές του δεν καταγράφονται ούτε επιτηρούνται.
Με αυτά τα δεδομένα εξάλλου και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ο συντάκτης του προεδρικού διατάγματος για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε κατηγορίες αστέρων (π.δ. 43/2002) έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της ασφάλειας στα ξενοδοχεία, πριμοδοτώντας με επιπλέον μόρια εκείνες τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε τεχνολογικό εξοπλισμό ασφαλείας, με σκοπό να ελέγχουν με βίντεο τους κοινόχρηστους χώρους, τους διαδρόμους και την είσοδο των ξενοδοχείων.
Με την υπ’ αριθμ. 84/2002 Απόφαση της Αρχής σχετικά με την εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε χώρους ξενοδοχείων, επετράπη με όρους η χρήση κάμερας μόνο στην κεντρική είσοδο και στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ κρίθηκε ότι δεν είναι σύννομη «η εγκατάσταση κάμερας που επιτρέπει τον έλεγχο των εισόδων των κατ’ ιδίαν δωματίων». Ακολουθώντας την Απόφαση της Αρχής, τα ξενοδοχεία συμμορφώθηκαν, αφήνοντας εκτός ελέγχου τους διαδρόμους, κυρίως των ορόφων, που οδηγούν στα δωμάτια των πελατών, με αποτέλεσμα, έκτοτε, σε πολλά από αυτά, να καταγράφονται κρούσματα κλοπών στα δωμάτια των πελατών. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται και το γεγονός ότι η βιντεοεπιτήρηση των κοινόχρηστων χώρων έχει σώσει τη ζωή πελατών, οι οποίοι τελούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ ή σε κατάσταση εμφράγματος , έχει δε προλάβει γεγονότα, όπως πυρκαγιά, που η εξέλιξη τους θα είχε προκαλέσει ακόμη και θύματα μεταξύ των πελατών κ.ο.κ. Ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να αξιολογήσετε είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν απροθυμία για την κάλυψη τέτοιων ασφαλιστικών κινδύνων από τα ξενοδοχεία που δεν καλύπτουν όλους τους κοινόχρηστους χώρους τους με συστήματα βιντεοπαρακολούθησης. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι το κάθε ξενοδοχείο, που λειτουργεί νόμιμα , σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες της πελατείας του, τις απαιτήσεις για ασφάλεια αλλά συγχρόνως και πότε συγκρούεται η ασφάλεια τους με τις προσωπικές τους ελευθερίες και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, εμφανίζονται πολλά ξενοδοχεία στο εξωτερικό να προβάλουν ως σημαντικό στοιχείο ελκυστικότητας τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, εξοπλισμένου με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά μέσα βιντεοπαρακολούθησης, θεωρώντας το ως επιπλέον «παρεχόμενη υπηρεσία» προς τους πελάτες τους.
Το Ξ.Ε.Ε., υπό την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας για θέματα τουρισμού, απευθύνεται στην Αρχή, με σκοπό να διαφοροποιήσει τις οδηγίες της, λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω προτάσεις:
· Να επιτραπεί η τοποθέτηση κάμερας στην είσοδο και την έξοδο των ανελκυστήρων σε όλους τους ορόφους, καθώς και στο πλατύσκαλο των κλιμακοστασίων των ορόφων.
· Η κάμερα δεν θα εστιάζει στις θύρες των δωματίων, ώστε να μην παραβιάζεται η ιδιωτικότητα των πελατών, αφενός θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην τέλεση εγκλημάτων, αφετέρου θα δίνει την δυνατότητα στο προσωπικό της βάρδιας για άμεση και διαρκή επόπτευση των χώρων των ορόφων των ξενοδοχείων.
· Η συσκευή καλό θα ήταν να βιντεοσκοπεί, επειδή οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, που αποτελούν το 85% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, δεν μπορούν να διαθέτουν 24 ώρες το 24ωρο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη βιντεοεπιτήρηση των χώρων.
· Για λόγους ίσης μεταχείρισης δεν πρέπει να υπάρξουν αποκλεισμοί στη δυνατότητα εγκατάστασης αυτών των συστημάτων, διότι όλα τα ξενοδοχεία της χώρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ασφαλείας ιδίως κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής και δεν θεωρούμε δίκαιο οι πελάτες των ξενοδοχείων να τυγχάνουν μειωμένης προστασίας, επειδή καταλύουν σε ξενοδοχείο που βρίσκεται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων ή σε ένα μικρό νησί ή ορεινό οικισμό.
Τετάρτη 27 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου