Το ελληνικό πρωινό είναι ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας τόσο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ξενοδοχείων και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων μονάδων, όσο και για την προαγωγή της ελληνικής γαστρονομίας ως εργαλείου ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, καθώς και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία του «ελληνικού πρωινού», ενός προϊόντος με βασικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν τη διάδοσή του, μέσα από τις δυνατότητες του σύγχρονου μάρκετινγκ. Αυτά ανέφεραν στην παρουσίαση της σχετικής πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γεώργιος Τσακίρης και ο υπέυθυνος και μέλος του Δ.Σ. κ. Γ. Πίττας.
Στόχος του έργου είναι η δημιουργία του «ελληνικού πρωινού», ενός προϊόντος με βασικά χαρακτηριστικά που θα επιτρέψουν τη διάδοσή του, μέσα από τις δυνατότητες του σύγχρονου μάρκετινγκ. Αυτά ανέφεραν στην παρουσίαση της σχετικής πρωτοβουλίας, ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γεώργιος Τσακίρης και ο υπέυθυνος και μέλος του Δ.Σ. κ. Γ. Πίττας.
Το «ελληνικό πρωινό» θα σχεδιασθεί επιπλέον ώστε
• Να έχει ξεκάθαρη αντιστοίχηση με τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις στον τομέα διατροφής (μεσογειακή διατροφή, βιολογικά προϊόντα κ.α.),
• Να αναδεικνύει τα υλικά- συνταγές κάθε επί μέρους περιοχής, ως συμπληρωματικά τοπικά χαρακτηριστικά,
• Να σχεδιάζεται αξιοποιώντας στοιχεία του τοπικού πολιτισμού και του μύθου της περιοχής,
• Να προσαρμόζεται σε διάφορα είδη προσφερόμενου πρωινού και διαδικασίες σερβιρίσματος.
Ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του ελληνικού πρωινού θα πρέπει να δοθεί επίσης
• Στους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος του και τη σχέση κόστους οφέλους συνδυασμών και υλικών
• Στη δημιουργία βιωματικής εμπειρίας γύρω από το πρωινό
• Στα μέσα ανάπτυξης της εικόνας του πρωινού (βασικά μηνύματα, κάρτα παρουσίασης)
• Στα μέσα προβολής- προώθησης της αποδοχής και χρήση του από τα ξενοδοχεία (εκδηλώσεις, εκδόσεις, σεμινάρια)
• Στην ένταξη της φιλοσοφίας της ποιότητας και της πιστοποίησής της.
Συνοπτικά η φιλοσοφία του ελληνικού πρωινού επικεντρώνεται στη Μεσογειακή Διατροφή, στα τοπικά προϊόντα, στο «μύθο» των περιοχών – προορισμών και στην προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό.
Κατά τη διερευνητική φάση αναλύονται οι τρέχουσες πρακτικές του πρωινού στην Ελλάδα σήμερα, ανά περίπτωση στα μικρά- μεσαία- μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και στα ξενοδοχεία πόλης, στα παραθεριστικά και στα ξενοδοχεία της υπαίθρου.
Επίσης διερευνώνται οι διεθνώς εδραιωμένες προτάσεις πρωινού (English breakfast, American breakfast, Continental breakfast, Japanese breakfast, κα), οι καταναλωτικές συνήθειες των επισκεπτών στις χώρες προέλευσης, καθώς και οι προτάσεις πρωινού σε ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς.
Τέλος, θα διερευνηθούν οι τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς στη διατροφή γενικότερα και στη μεσογειακή διατροφή ειδικότερα, και θα παρατεθούν καλές πρακτικές πρωινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι ενότητες της πρώτης φάσης είναι οι ακόλουθες:
Το πρωινό στην Ελλάδα σήμερα
• Μικρά – μεσαία - μεγάλα ξενοδοχεία
• Ξενοδοχεία πόλης, παραθεριστικά, υπαίθρου
Ανάλυση διεθνών εδραιωμένων προτάσεων πρωινού
Καταναλωτικές συνήθειες στις χώρες προέλευσης
Τάσεις καταναλωτικής συμπεριφοράς στη διατροφή γενικότερα
Διερεύνηση ανάλογων προτάσεων σε ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς
Best practices στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Κατά τη διερευνητική φάση αναλύονται οι τρέχουσες πρακτικές του πρωινού στην Ελλάδα σήμερα, ανά περίπτωση στα μικρά- μεσαία- μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και στα ξενοδοχεία πόλης, στα παραθεριστικά και στα ξενοδοχεία της υπαίθρου.
Για την πληρέστερη καταγραφή των τάσεων πρωινού στην Ελλάδα, ετοιμάσθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο αναρτήθηκε στο site του ΞΕΕ, για να εκθέσουν τις θέσεις τους οι ξενοδόχοι μέλη του ΞΕΕ και να ενημερωθεί το Ξ.Ε.Ε. για την πρακτική που ακολουθούν στο πρωινό που παρέχουν στους πελάτες τους. Ήδη ανταποκρίθηκε ικανός αριθμός μελών και όσο ολοκληρώνεται η μελέτη και η διάχυσή των πορισμάτων και των προτάσεών της σε όλους τους ενδιαφερόμενους ξενοδόχους, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι πολύ ικανοποιητικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου