Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Νέα επεισόδια με τον Ο.Π.Α.Π...

Σας είχαμε γράψει ότι πολλοί στις Βρυξέλλες και όχι μόνο έχουν στο μικροσκόπιο τον Ο.Π.Α.Π. και "τσεκάρουν" κάθε κίνηση όλων των εμπλεκομένων μερών, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ευρωβουλευτής λοιπόν Θεόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε ερώτημα για το να "Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ΟΠΑΠ αποτελεί αναθέτουσα αρχή με την έννοια της οδηγίας 2004/18";
Σύμφωνα με το κείμενο "Η Επιτροπή στην υπόθεση (καταγγελία 2008/4888) την οποία και αρχειοθέτησε, υιοθέτησε στην προειδοποιητική επιστολή την άποψη ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ, η οποία αποτελεί εταιρία που λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει την υποχρέωση να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή με βάση το κοινοτικό δίκαιο.

Η Επιτροπή δεν αναίρεσε την εν λόγω άποψή της όταν αποφάσισε να αρχειοθετήσει την εν λόγω υπόθεση επικαλούμενη ότι δεν διαθέτει στοιχεία καταδεικνύοντα παραβίαση του κοινοτικού δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων στην συγκεκριμένη περίπτωση και δεν δύναται να δώσει περαιτέρω συνέχεια στην εξέταση της καταγγελίας, αλλά και την ρητή υπόσχεση των ελληνικών εθνικών αρχών σύμφωνα με την οποία «δεσμεύονται, κατά τη διεξαγωγή όλων των διαγωνισμών προμηθειών και υπηρεσιών της εταιρείας, να σέβονται τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου περί διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης».

Με δεδομένο ότι στην ΟΠΑΠ ΑΕ έχει μονοπωλιακά ανατεθεί «το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής, οργάνωσης και λειτουργίας από τον ΟΠΑΠ των παιγνιδιών που διεξάγονται σήμερα από αυτόν, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, … μέχρι το 2020», ότι και η ίδια η Ελληνική Δημοκρατία (Απάντηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στην προειδοποιητική επιστολή, 27/04/2009, ΑΠ:. 3082.15/237/Α/4101), αποδέχεται ότι η ΟΠΑΠ ΑΕ τηρεί τις δύο εκ των τριών προϋποθέσεων της οδηγίας 2004/18 (Αρ.1 παρ. 9 εδάφιο 2) και ισχυρίζεται, στην ίδια απάντηση, ότι δεν τηρείται η τρίτη προϋπόθεση , επικαλούμενη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έπαψε να διορίζεται από το κράτος και ότι η εποπτεία η οποία ασκείται από τον Υπουργό Πολιτισμού «δεν σημαίνει ότι η διαχείριση της ΟΠΑΠ Α.Ε. υπόκειται σε έλεγχο ασκούμενο από το κράτος», θεωρεί τελικά η Επιτροπή ότι η εν λόγω εταιρία αποτελεί αναθέτουσα αρχή με την έννοια της οδηγίας 2004/18;

Στην απάντησή της η Επιτροπή καλείται να λάβει υπ όψη της την ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού (είδηση υπ. αριθ. 8272246 του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων), με βάση την οποία ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος αφού συναντήθηκε με τα νέα μέλη του Δ.Σ. ώστε «να ενημερωθούν για το στίγμα του ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού», (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας) κάλεσε μεταξύ άλλων το νέο ΔΣ του ΟΠΑΠ, «να επανεξετάσει το οργανόγραμμα, τις αμοιβές και τις δαπάνες του οργανισμού προκειμένου να προβεί στον απαραίτητο εξορθολογισμό και σε περικοπές υπέρογκων και αδικαιολόγητων αμοιβών», από την οποία προκύπτει ότι η ασκούμενη εποπτεία δεν έχει καμία σχέση με την απλή εποπτεία εμπορικής επιχείρησης".

Ο επίτροπος κ. Barnier εξ ονόματος της Επιτροπής απάντησε: "Όπως ανέφερε η Επιτροπή στην κοινή απάντησή της στις γραπτές ερωτήσεις E-9057/10, E-9808/10 και E-10618/10(1), θα διερευνήσει το θέμα της απευθείας ανάθεσης από τον ΟΠΑΠ των συμβάσεων προμηθειών ή/και υπηρεσιών και θα ενημερώσει το Αξιότιμο Μέλος για τα πορίσματά της. Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης κατά πόσον ο ΟΠΑΠ αποτελεί αναθέτουσα αρχή κατά την έννοια της οδηγίας περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών(2) και θα ενημερώσει το Αξιότιμο Μέλος για τα πορίσματά της".

Σε προηγούμενο σημείωμα μας (εδώ) σας γράφαμε ότι με τους χειρισμούς τους πάνε να "σκοτώσουν την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά". Η απάντηση στις 4 Φεβρουαρίου 2011 του επιτρόπου Barnier, στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Σκυλακάκη για το αν ο ΟΠΑΠ υπάγεται ή όχι στην κατηγορία των Δημόσιων Οργανισμών (αν είναι δηλαδή αναθέτουσα αρχή), ότι «στο πλαίσιο έρευνας θα εξετασθεί αν ο ΟΠΑΠ αποτελεί αναθέτουσα αρχή» δημιουργεί νέα και πολύ σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΑΠ, μετά μάλιστα από την ανάσυρση του φακέλου ΟΠΑΠ-INTRALOT και την έρευνα για τη νέα σύμβαση του Ιουλίου 2010, και την αποστολή από το ΣτΕ των Ερωτημάτων στο ΔΕΚ για το αν ο ΟΠΑΠ παραμένει η όχι Κρατικό Μονοπώλιο με βάση την λειτουργία του.

Ουσιαστικά η Ευρ. Επιτροπή θα ερευνήσει, και όλοι ξέρουμε ότι στη πλειοψηφία τους οι έρευνες της Επιτροπής καταλήγουν σε ερωτήματα προς τα κράτη μέλη και στη συνέχεια την άγουσα στο Δικαστήριο, αν ο ΟΠΑΠ ανήκει στο Δημόσιους Οργανισμούς γιατί δεν κάνει Διαγωνισμούς αλλά υπογράφει συμβάσεις χωρίς διαγωνισμούς παραβιάζοντας την Κοινοτική Νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει όλους τους Δημόσιους Οργανισμούς σε υποχρεωτικές διαγωνιστικές διαδικασίες.

Άσχημα μαντάτα προμηνύονται και να δούμε στο τέλος ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου