Να προλάβει τα χειρότερα, όσον αφορά στην μετάταξη των τουριστικών υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α., επιχείρησε σήμερα ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος έδωσε στην δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα του νέου διευθυντή του Ι.Τ.Ε.Π. καθηγητή Διονύση Χιόνη (για την τοποθέτηση του οποίου σας ενημερώσαμε κατ' αποκλειστικότητα), από το οποίο προκύπτει εξαιρετικά σημαντική μείωση των τουριστικών εισπράξεων της χώρας, αν επιβαρυνθούν κι άλλο τα ξενοδοχεία με αύξηση του Φ.Π.Α.. ...
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα " κατά το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, στην περίπτωση που όλες οι υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστίαση, εισιτήρια εσωτερικού) μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή (23%) το κόστος του τουριστικού προϊόντος θα αυξηθεί κατά 10% . Εκτιμάται ότι μέρος αυτού του κόστους θα απορροφηθεί από τις τουριστικές επιχειρήσεις λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα θα υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων δεν παρουσιάζουν κέρδη κατά τα δύο προηγούμενα έτη (2009,2010). Η μειωμένη ζήτηση για το τουριστικό προϊόν θα έχει σαν αποτέλεσμα να περιορισθούν οι συνολικές εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 12% των εισπράξεων του 2010. Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δις ευρώ εάν το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών υπαχθεί στον ανώτερο συντελεστή. Στην περίπτωση που εξαιρεθούν τα καταλύματα οι απώλειες το 2011 θα περιορισθούν στο 4% των εισπράξεων του 2010 δηλαδή 400 εκατ ευρω.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια απορρόφησης τμήματος της αύξησης της φορολογίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις θα μεταβάλλει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό θα ενεργοποιήσει τον φαύλο κύκλο μείωση τιμής-ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και περαιτέρω μείωσης της πληρότητας των ξενοδοχείων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εισπράξεων κατά το 2012. Ετσι εκτιμάται ότι το 2012 η επιπλέον μείωση των εισπράξεων θα ανέλθει σε 7% επί των εισπράξεων του 2011 αν υπαχθούν όλες οι υπηρεσίες στον υψηλό συντελεστή και σε μείωση 5% αν εξαιρεθούν τα καταλύματα.
Επίσης, από την εκτίμηση των σεναρίων του ΙΤΕΠ προκύπτει ότι από δημοσιονομικής άποψης η μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές δεν θα μπορέσει να συνεισφέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα αν συνυπολογισθεί η προβλεπόμενη μείωση των εισπράξεων από τον εσωτερικό τουρισμό καθώς και η μείωση της συμμετοχής του τουριστικού προϊόντος στο περιφερειακό εισόδημα μέσω των πολλαπλασιαστικών επιδράσεων της πρωτογενούς εισροής τότε οι συνολικές δημοσιονομικές εισπράξεις καθίστανται αρνητικές. Το συνολικό αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των θέσεων εργασίας".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία που προχώρησε σε μείωση του ΦΠΑ το 2008 στις τουριστικές υπηρεσίες από το 18 στο 8% παρουσίασε αύξηση των αφίξεων κατά 2,8% σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές. Στην Ισπανία ο ΦΠΑ παραμένει στο 4% ενώ η Κύπρος μείωσε τον ΦΠΑ από 8 σε 5%.
Για να δείτε τα σενάρια των εισπράξεων με τις μετατάξεις και τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ, πατήστε εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου