Γιατί κατά τα άλλα (τα σοβαρά), η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα δεν μας άφησε κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο νουθεσίες για το πώς θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους τα μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν μπορούμε να πούμε, ο κ. Ερντογάν, μας έδειξε και από μια άλλη οπτική το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου μας.
Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό υπέγραψαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος με τον Τούρκο ομόλογό του Ertugrul Gunay, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Η Κοινή Διακήρυξη για τον Τουρισμό προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Την προώθηση κοινών (ελληνοτουρκικών) ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες, κυρίως προς την Κίνα. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου κοινό ταξίδι Κινέζων αξιωματούχων από το χώρο του τουρισμού προς Ελλάδα και Τουρκία.
• Τη διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμοι του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς, κ.ά.).
• Τη διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα, στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.
• Ενδυνάμωση της ήδη καλής συνεργασίας του Ελληνικού Οργανισμού Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).
H Κοινή Διακήρυξη για τον Πολιτισμό που υπέγραψαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ertugrul Gunay προβλέπει μεταξύ άλλων:
Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα δυο υπουργεία:
• Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.
• Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.
• Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.
• Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.
Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, τα δυο υπουργεία:
• Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
• Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.
• Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.
• Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.
• Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο κ. Ερντογάν, παρά τις καλές προθέσεις, αμετακίνητος παρέμεινε στις θέσεις του για το Αιγαίο και στο casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων και τον αφοπλισμό των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο.
Το τελευταίο δεν άφησε να περάσει ασχολίαστο ο κ. Παπανδρέου, αφού τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας προϋποθέτουν να χτυπάς την πόρτα του γείτονα πριν μπεις, και πρόσθεσε ότι εάν τα τουρκικά αεροσκάφη κατέθεταν σχέδια πτήσεων δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Αυτό που πράγματι έκανε εντύπωση, ήταν το γεγονός ότι σε συνάντηση του με τους διευθυντές των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν τους συνέστησε να μεταδίδουν τη θετική εικόνα των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και να μην λειτουργούν ως «ραντάρ».
Καλό και αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου