Να και τα καλά τα νέα. Σε άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα θα προχωρήσει η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Μαΐου. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, χθες το βράδυ, από τον Ιούνιο αίρεται ο ιδιότυπος αυτός προστατευτισμός, που στοιχίζει στη χώρα την απώλεια σημαντικών πόρων. Και εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε διπλά ευτυχισμένοι, καταρχάς για την έκβαση του γεγονότος και, φυσικά, γιατί επιβεβαιωθήκαμε πλήρως.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του σημείωσε ότι, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα για την κρουαζιέρα δεν επιτρέπει σε κρουαζιερόπλοια που φέρουν σημαία κράτους μη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν τουρίστες σε ελληνικό λιμάνι (καμποτάζ). Αν σκεφτεί κανείς ότι 8 στα 10 κρουαζιερόπλοια έχουν σημαία τρίτων χωρών, μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό ότι, ο ιδιότυπος αυτός προστατευτισμός στερεί από την εθνική μας οικονομία το 80% των εσόδων που θα μπορούσε να έχει, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, με την άρση του καμποτάζ, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε άλλους τομείς.
Για την προστασία των εργαζόμενων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρίες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόζει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Παράλληλα, προωθείται άμεσα η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης για τη λειτουργία υδατοδρομίων και υδροπλάνων.
Αναφερόμενος σε στοχευμένα μέτρα που δίνουν κίνητρα στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας, προανήγγειλε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης βίζας, για τουρίστες που προέρχονται από ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.
Πολύ σημαντική για τον κλάδο του τουρισμού είναι και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού σχετικά με την απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια (πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Παπανδρέου είπε πως, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, προωθείται η στήριξή τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie.
Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εφαρμόζεται, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.
Με στόχο πάντα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό.
Στη σημασία της άρσης του καμποτάζ για την οικονομία της χώρα μας αναφέρθηκε και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κα. Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας πως με μέτριους υπολογισμούς, οι απώλειες από την ισχύ του καμποτάζ ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ για εφέτος και θα διαμορφωθούν στα 25 εκατ. ευρώ το 2011, σε περίπτωση που εξακολουθήσει να ισχύει το μέτρο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε., κ. Νίκος Αγγελόπουλος χαρακτήρισε ως «άρρωστο» το καθεστώς του καμποτάζ.
Ο κ. Αγγελόπουλος, στην ομιλία του ζήτησε από τον πρωθυπουργό ισχυρό υπουργείο Τουρισμού με ενισχυμένες αρμοδιότητες. «Ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων με τον τουρισμό υπουργείων δεν είναι δυνατό να είναι αποτελεσματικός, παρά μόνο όταν γίνεται απευθείας από το γραφείο του πρωθυπουργού», είπε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε..
Συμπλήρωσε δε πως η μετεξέλιξη του Ε.Ο.Τ. σε Οργανισμό Επικοινωνίας και Προβολής του Ελληνικού Τουρισμού, η αποκατάσταση του κύρους και του brand name της Ελλάδας στο εξωτερικό σε συνδυασμό με τον νέο Επενδυτικό Νόμο, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη, είναι τα βασικά συστατικά στοιχεία του μίγματος τουριστικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Αγγελόπουλος, είπε ότι η Πολιτεία από την πλευρά της οφείλει να κάνει όλες τις αναγκαίες και επείγουσες αλλαγές και ενέργειες για να γίνει το τουριστικό μας προϊόν ανταγωνιστικό και ελκυστικό με τη βεβαιότητα ότι η -οποιαδήποτε- δημόσια θυσία θα επιστρέψει στα οικονομικά μας σύντομα και στο πολλαπλάσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου