Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Η τεχνολογία στην «υπηρεσία» του Τουρισμού στο Ην. Βασίλειο

Σε αυξητικούς ρυθμούς εξακολουθούν να κινούνται οι τουριστικές αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι τα ποσοστά εμφανίζονται μειωμένα. Η λίρα που στέκεται ισχυρή έναντι του ευρώ, καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο ακριβό προορισμό για τους Ευρωπαίους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρίες προτείνουν διάφορες λύσεις, με σκοπό την τόνωση των πωλήσεών τους, ενώ μια σειρά από οικονομικές επιλογές ξεπροβάλλουν, όπως είναι οι ιδιωτικές ενοικιάσεις που, τελευταία, γνωρίζουν μεγάλη «άνθιση». 
Βεβαίως, στην «υπηρεσία» προσέλκυσης μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών «πρωταγωνιστικό» ρόλο έχει η hi-tech τεχνολογία. 

Κορυφαίος προορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο και με διαφορά παραμένει η βρετανική πρωτεύουσα, η οποία το 2014 υποδέχτηκε πάνω από 15 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας να αναφέρει ότι μόνο το 9% αυτών των επισκεπτών κατευθύνεται στη Βόρεια Αγγλία. Ωστόσο, για την προσέλκυση επισκεπτών, τα μεγάλα αστικά κέντρα επανεξετάζουν τις τουριστικές προσφορές τους, με πολλές από αυτές να στρέφονται προς την ψηφιοποίηση και σε hi-tech λύσεις. Λύσεις και προτάσεις, που μπορεί να είναι από απλές εφαρμογές για smartphones και online παιχνίδια, μέχρι «έξυπνες πόλεις», που χρησιμοποιούν δεδομένα για να μετατρέψουν τη γνωριμία με την πόλη σε μια μοναδική, αστική εμπειρία. 
Η πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου για τις «Έξυπνες Πόλεις», όπου η ψηφιακή τεχνολογία είναι ενσωματωμένη σε μια πόλη, με σκοπό να γίνει πιο αποτελεσματική η αστική διαβίωση, μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τουρισμό, με τη βελτίωση των μεταφορών, της προσβασιμότητας και των εγκαταστάσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει φέρει στο Μπρίστολ, στο Κέμπριτζ, τη Γλασκόβη και το Milton Keynes, την ανάπτυξη του «Internet of Things» (IoT). 
Η «έξυπνη πόλη» μπορεί να συμβάλλει ώστε οι ίδιες οι πόλεις να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές, προσφέροντας εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής, βοηθώντας τους επισκέπτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη διαμονή τους. Η βιωσιμότητα αποτελεί βασική συνιστώσα των σχεδίων αυτών, ιδίως όσον αφορά ήπιες μορφές ενέργειας και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων. 
Για τους τουρίστες η IoTcould προσφέρει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κυκλοφορία και τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς, επίσης, και μια σειρά από πληροφορίες για τις πόλεις. 
Τα αυτοκινούμενα, για παράδειγμα, χωρίς οδηγό, που εισάγονται σε δοκιμαστική λειτουργία, στο Milton Keynes, μέρος του Internet of Things, είναι μία εντυπωσιακή, πρωτοποριακή εφαρμογή. Ωστόσο, το κόστος πολλών ψηφιοποιημένων και τεχνολογικών έργων θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την εφαρμογή τους σε μικρότερες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου