Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

"Πετάει" ο Τουρισμός στα Ιόνια νησιά, σύμφωνα...


... με τον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλιατσάτο

"Με θετικό πρόσημο στις αφίξεις από το εξωτερικό, έκλεισε ο Ιούνιος στα Ιόνια Νησιά. Συγκεκριμένα η Κέρκυρα παρουσίασε αύξηση κατά +3,77% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, η Κεφαλονιά +9,54%, η Ζάκυνθος +5% ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις παρουσιάζει αύξηση και το αεροδρόμιο του Ακτίου. Τα εν λόγω αποτελέσματα, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα, εάν δεν έλειπε το μεγαλύτερο τμήμα της Ρωσικής αγοράς. Επίσης τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι προϊόν της στενής συνεργασίας της Περιφέρειας με τους τουριστικούς φορείς".
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Σπύρος Γαλιατσάτος, και συμπληρώνει:  " Το τελευταίο τρίμηνο, έχει πραγματοποιηθεί πρωτόγνωρο κύμα επισκέψεων δημοσιογράφων, καναλιών, bloggers κλπ., οι οποίοι ήδη έχουν δημοσιεύσει τα πλέον κολακευτικά σχόλια για όλα τα νησιά μας.
Χαρακτηριστικό είναι το tweet της κ. JoannaBooth από το μεγαλύτερο τουριστικό περιοδικό της Μεγάλης Βρετανίας TravelWeekly (https://twitter.com/jobooth_travel ).
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του SETEIntelligence η εξέλιξη των κρατήσεων στα Ιόνια Νησιά, πριν και κατά την αναγγελία του δημοψηφίσματος είναι με διαφορά καλύτερα από κάθε άλλο τουριστικό προορισμό της Χώρας. 
Και καταλήγει ο κ. Γαλιατσάτος: "Σύμφωνα δε, με τις προγραμματισμένες δράσεις τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τα αποτελέσματα θα γίνουν ακόμη θετικότερα, όχι μόνο για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, αλλά και για το 2016".
Τουριστική Κίνηση στη Ζάκυνθο
Με οριακή αύξηση το κινείται πρώτο εξάμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Ζάκυνθο, δηλώνει η Χριστίνα Τετράδη, Οικονομική Επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά. Βάσει των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου, καταγράφεται αύξηση 5,01 % για τον μήνα Ιούνιο 2015, ενώ η συνολική αύξηση για το εξάμηνο αγγίζει το 4,12%. 
Πιο αναλυτικά, βλέπουμε τα εξής: 

ΕΤΟΣ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
ΜΑΙΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
ΙΟΥΝΙΟΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ
2014
4258
64848
113299
182405
2015
4125
66826
118972
189923
ΔΙΑΦΟΡΑ
-133
1978
5673
7518
% ΑΥΞΗΣΗ
-3,12%
3,05%
5,01%
4,12%
Τα αποτελέσματα ανά αγορά αναλύονται ως εξής: 
Η κύρια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει αύξηση 10,91%. Επίσης, αύξηση παρουσιάζουν και οι χώρες της Κεντρική Ευρώπης, με την Ολλανδία 12,31%, την Αυστρία 18,92%. Αντίθετα, μείωση βλέπουμε από την αγορά της Γερμανίας 14,94%, της Γαλλίας 14,04%. 
Στις ανατολικές αγορές, η Ρωσία παρουσιάζει μεγάλη πτώση 83,26%, η οποία είναι και αναμενόμενη. Οι Σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, με πιο σημαντική την αύξηση της Νορβηγίας 28,07% και ακολουθούν η Φινλανδία 5,76% και η Σουηδία 3,31%. 
Από τις Βαλκανικές χώρες, η Ρουμανία παρουσιάζει σημαντική αύξηση 43,75%, ενώ μείωση παρουσιάζει η Βουλγαρία 20,27%. 
Τέλος, μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Ιταλία 68,72% και η Πολωνία 50,05%. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε και στους επιβάτες των πτήσεων Αθήνα-Ζάκυνθος, τόσο με Έλληνες, πράγμα που σημαίνει ότι κινήθηκαν επιβάτες Σαββατοκύριακου, όσο και με ξένους, οι οποίοι με βάση την Αθήνα, πέρασαν κάποιες μέρες και στη Ζάκυνθο. 
Το σημαντικό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, παρατηρείται πάγωμα των κρατήσεων «last minute», τελευταίας στιγμής, ενώ οι ακυρώσεις των μεμονωμένων πελατών εσωτερικού και εξωτερικού, δηλαδή αυτών που κάνουν κρατήσεις μόνοι τους και όχι μέσω Tour Operators, φτάνουν στο 80%. Οι Tour Operators δεν έχουν προβεί ακόμα σε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων. 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι προμήθειες των ξενοδοχείων, τόσο σε επίπεδο επισιτισμού (τρόφιμα, ποτά), όσο και σε λοιπά λειτουργικά είδη (είδη καθαρισμού και λοιπά αναλώσιμα), δεδομένου ότι τα περισσότερα είναι εισαγόμενα και ήδη παρατηρούνται ελλείψεις, επειδή ο προμηθευτές δεν μπορούν να κάνουν εμβάσματα για να κάνουν εισαγωγές. 
Για όσα είδη δε, μπορούμε να προμηθευτούμε από την Ελλάδα, όπως π.χ. λαχανικά, φρούτα, αυγά, η μεγάλη δυσκολία είναι ότι η πληρωμή μπορεί να γίνεται μόνο με μετρητά και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να διακινήσουν μετρητά, αλλά μόνο χρηματικά ποσά μέσω web banking.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου