Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Προεόρτια ακυρώσεων και συστάσεις για μετρητά στους τουρίστες από Αγγλία, Γερμανία και ΗΠΑ,


- Πρόθεση της TUI να "μεταφέρει" κρατήσεις από την Τυνησία, αλλά... 
- Reuters: Δεν αφορά στους τουρίστες το capital control


Έντονη ανησυχία υπάρχει σε όλο τον τουριστικό κόσμο, με τις τελευταίες εξελίξεις και το κλείσιμο των τραπεζών.
Ήδη πολλοί τουρίστες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ATM's, αν και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν απευθείας ακυρώσεις, αλλά:
- υπάρχει πάγωμα κρατήσεων
- πολλοί Tour operators απευθύνουν ερωτήματα σε Έλληνες συνεργάτες και ξενοδοχεία για το αν όλα λειτουργούν κανονικά
- έχουν παγώσει οι πληρωμές προς τις τουριστικές επειχειρήσεις από το εξωτερικό.
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο όμιλος TUI είχε εκφράσει την επιθυμία να μεταφέρει στην Ελλάδα κρατήσεις που είχε για την Τυνησία, αλλά και αυτό το ενδεχόμενο έχει παγώσει
Σύμφωνα με πληροφορίες, πελάτες της εταιρείας, η οποία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία διεθνώς, θα μεταφέρονταν σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη. 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις κινήσεις αυτές η ζήτηση θα αυξανόταν στα επίπεδα των 1.500 δωματίων την ημέρα.
Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εμφανίζονται τουλάχιστον συγκρατημένοι στις προσδοκίες τους, μετά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 
Συμπλήρωναν ωστόσο ότι ακόμη κι αν ευοδωνόταν η κίνηση αυτή, "δεν αρκεί για να "σώσει" την παρτίδα της φετινής τουριστικής σεζόν". 
Ενδεικτικά σήμερα το πρωί μεγάλος ελληνικός ταξιδιωτικός οργανισμός, έλαβε το εξής mail από ξένο συνεργάτη, το οποίο αφορά σε γκρουπ 160 ατόμων (!!!), που αναμένεται τις επόμενες ημέρες: " Our customers are arriving at your hotel in the next couple of weeks. With all that is happening in Greece at the moment financially, our customers want to check that your hotels are still open for business? Please reply to guarantee us of any closure or issues they may face?".
Διευκρινίσεις για τα capital controls
Σε διευκρινήσεις για τα capital controls, όσον αφορά τους τουρίστες, προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε. 
Όπως σημειώνεται, τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους. 
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Reuters, που επικαλούνταν πηγή που συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας και ανέφερε πως οι κάτοχοι ξένων καρτών θα μπορούν να σηκώσουν το μέγιστο όριο που τους επιτρέπουν οι δικές τους τράπεζες. 
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τουίταρε το εξής: "Ως αυτήν την στιγμή business as usual, οι πιστωτικές κάρτες των τουριστών γίνονται αποδεκτές σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις". 
Δηλώσεις Γιουνκέρ
Να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, για να πάει πλήρως ενημερωμένος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
Είπε ότι δεν έχει νέα πρόταση, στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι τελευταίες προτάσεις, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η πρόταση αυτή ετέθη με τη μορφή τελεσιγράφου στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ είπε ότι το πακέτο που προτείνεται από τους θεσμούς δεν περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. 
Κάλεσε, δε, τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου