Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Όνειρο ήταν και πέταξε (;) τα 25 εκ. τουρίστες...


...υποστηρίζει το Blomberg 

- Ανδρέας Ανδρεάδης: Ίσως να μην πιάσουμε ούτε τα 24 εκ. τουρίστες... 
- Παρατηρείται μία επιβράδυνση σε ορισμένες αγορές, ιδίως στη Γερμανία 

Στις επιπτώσεις της οικονομικής αβεβαιότητας στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό, εστιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας το ψυχρό κλίμα που επικρατεί στη γερμανική «αγορά». 
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστών απειλεί την ενίσχυση του τουρισμού, ο οποίος διατηρεί καίριο ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. 
Παρά την δυναμική έναρξη του 2015, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών οι κρατήσεις ξένων τουριστών έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.
«Παρατηρείται μία επιβράδυνση σε ορισμένες αγορές, ιδίως στη Γερμανία» παραδέχεται ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας στο Bloomberg. 
«Έχουμε χάσει έδαφος τους τελευταίους μήνες. Χάνουμε το momentum, καθώς η γενική εικόνα παραμένει θολή» συμπληρώνει χαρακτηριστικά. 
Την ίδια στιγμή, σημειώνει το Bloomberg, η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση, ενώ το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls). 
«Ο ΦΠΑ στον τουρισμό έχει αλλάξει έξι φορές τα τελευταία έξι χρόνια. Δεν είναι δυνατόν κανένας επιχειρηματίας να κάνει ένα 10ετές πλάνο» επισημαίνει εν συνεχεία ο Ανδ. Ανδρεάδης. «Πρέπει να βρεθεί μία ισορροπία, δίχως να δολοφονείται το επενδυτικό περιβάλλον» τονίζει χαρακτηριστικά. 
Όσον αφορά τις κρατήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ παραδέχεται πως υπάρχει σημαντική αύξηση Βρετανών και Αμερικανών τουριστών, η οποία αποδίδεται κυρίως στην αποδυνάμωση του ευρώ έναντι της στερλίνας και του δολαρίου, αντίστοιχα. 
Ωστόσο, αν και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 25 εκ. τουρίστες το 2015, ο Ανδρέας Ανδρεάδης θεωρεί απίθανη την επίτευξη του εν λόγω στόχου. «Έχουμε 1 εκ. περισσότερους τουρίστες φέτος, αλλά εάν η επιβράδυνση συνεχιστεί, τότε είναι απίθανη η επίτευξη του στόχου των 25 εκ. ευρώ» κατέληξε, διευκρινίζοντας πως πιθανώς να μην επιτευχθεί ούτε ο στόχος των 24 εκ. τουριστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου