- Δείτε τους βουλευτές που υπογράφουν
Χωρίς κανένα λόγο ( ; ) η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει μέτωπο με τον χώρο του Τουρισμού και τους φορείς που τον εκφράζουν, ζητώντας ξαφνικά την κατάργηση του ΣΕΤΕ ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου, την αναγνώριση του οποίου χαρακτηρίζει ως "μνημονιακή διάταξη".
Η ιστορία ξεκίνησε χθες όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση νόμου «για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», όπου στο άρθρο 6 αναφέρεται: "...καταργείται η μνημονιακή διάταξη, με την οποία τελείται η αναγνώριση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου".
Ο ΣΕΤΕ, με όλους τους φορείς του Τουρισμού ( ΠΟΞ, ΣΕΕΔΔΕ, ΣΕΕΝ, ΣΕΠΟΑ, HAPCO, HATTA, ΕΠΕΣΤ, ΣΤΕΕΑ, ΓΕΠΟΕΤ,
ΕΕΑΕ, ΕΛΙΜΕ, ΣΕΟΕΣ, ΣΑΑΕ, ΕΜΑΕ ) προχώρησε στην έκδοση της ακόλουθης ανακοίνωσης:
"Κάθε συζήτηση με ζητούμενο να τεθεί ο ελληνικός τουρισμός εκτός Κοινωνικού Διαλόγου, στερείται λογικής. Η αναγνώριση του τουρισμού ως ισότιμου θεσμικού Κοινωνικού Εταίρου, μέσω του ΣΕΤΕ ο οποίος εκπροσωπεί το σύνολο των Πανελλήνιων Κλαδικών Ενώσεων Επιχειρήσεων (14) με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ήταν δίκαιη και αυτονόητη εκπλήρωση ενός καθολικού αιτήματος δεκαετιών, η οποία έτυχε ευρείας πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αποδοχής.
Η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται. Οδηγείται σε αναδιάταξη των παραδοσιακών δομών της και σε αναδιάρθρωση των βασικών πυλώνων της. Σε αυτή την μετεξέλιξη και στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση, ο τομέας των υπηρεσιών αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας, με τον Τουρισμό, κεντρικό εκφραστή νέων αντιλήψεων, ρυθμιστή των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται μπροστά μας και καταλύτη σταθερότητας.
Ο τουρισμός είναι ο τομέας που συνεισφέρει πλέον το 20% του ΑΕΠ, καλύπτει άνω του 20% της Απασχόλησης, αποφέρει άμεσα εθνικά έσοδα της τάξης άνω των 13,5 δισ. Ευρώ ετησίως και δημιουργεί πρόσθετη ζήτηση στην εθνική οικονομία άνω των 35 δισ. Ευρώ, συμπαρασύροντας πλήθος άλλων κλάδων και παραγωγικών τάξεων.
Είναι ο τομέας που το τρέχον έτος μόνον, με βάση τα στοιχεία ΙΚΑ, δημιούργησε το πρώτο επτάμηνο 120.000 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας σε σχέση με το 2013. Τροφοδότησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με σχεδόν 650 εκατ. Ευρώ ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τον Ιούλιο 2014 εμφανίζοντας αύξηση 20% και αντιστάθμισε ουσιαστικά τις απώλειες των υπόλοιπων τομέων της οικονομίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων να παραμένουν σταθερά.
Το 90% των θέσεων εργασίας στον τουρισμό, είναι πλήρους απασχόλησης και με μέσους μισθούς που υπερβαίνουν τα 1.000 Ευρώ, ενώ η ραχοκοκαλιά του κλάδου, το 95%, είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις.
Είναι ο μόνος τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος προχώρησε στην υπογραφή μιας εκ των μεγαλύτερων Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ξενοδοχοϋπαλλήλων), με αύξηση μισθών και με διατήρηση του συνόλου των επιδομάτων.
Είναι ο τομέας της ελληνικής οικονομίας ο οποίος τροφοδοτεί την εξωστρέφεια, ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, υποστηρίζει την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την πολιτισμική ταυτότητα και την κοινωνική συνοχή.
Δέσμευση του ΣΕΤΕ, ήταν και παραμένει, να θεμελιωθεί μία νέα εποχή συνεργασίας με τους υπόλοιπους Κοινωνικούς Εταίρους και μαζί με τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις, να οδηγηθεί η χώρα μας στην ανάκαμψη και στη θέση που της αξίζει.
Ο ΣΕΤΕ απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: Ο τουρισμός, ο πλέον δυναμικός τομέας της οικονομίας της χώρας, δεν έχει κομματικό χρώμα, δε πρέπει να αποτελεί πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις".
Η πρόταση νόμου
Η κατ’ άρθρον ανάλυση
της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Στο άρθρο 1 καταργείται η μνημονιακή διάταξη, με την οποία αντικαθίστανται 4 βασικά άρθρα του ν.1876/1990, τα οποία αφορούν στην λειτουργία του ΟΜΕΔ. Η καταργούμενη στο παρόν άρθρο μνημονιακή διάταξη μεταξύ άλλων περιόρισε το περιεχόμενο της διαιτητικής απόφασης στο βασικό μισθό, λαμβανομένων μάλιστα υπόψη δεικτών, όπως η εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας, και τροποποίησε τη διαδικασία συγκρότησης του ΟΜΕΔ και τους όρους σύνθεσης των μεσολαβητών διαιτητών.
Στο άρθρο 2 καταργείται η μνημονιακή διάταξη, με την οποία επιβλήθηκε όριο αυξήσεως στις βασικές αποδοχές στα πλαίσια απόφασης του ΟΜΕΔ, το οποίο, μεταξύ άλλων περιορισμών, τελεί και σε συνάρτηση με το μέσο όρο του πληθωρισμού στις χώρες της ευρωζώνης.
Στο άρθρο 3 καταργούνται σημαντικές αντεργατικές μνημονιακές διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίστηκαν τα εξής: α) η διαδικασία σύστασης και οι αρμοδιότητες των Ενώσεων Προσώπων προκειμένου να συνάπτουν επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, β) η αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η αναστολή της επεκτασιμότητας των κλαδικών ΣΣΕ καθ’ όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και γ) η έναρξη ισχύος επέκτασης μιας κλαδικής ΣΣΕ από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της υπουργικής απόφασης ή της υποβολής του σχετικού αιτήματος).
Στο άρθρο 4 καταργείται εν συνόλω ένα μνημείο αντισυνταγματικής ρύθμισης, η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/28-2-2012, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του άρθρου 1 παρ. 6 του Ν. 4046/2012, με την οποία μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν τα εξής: α) η μείωση των βασικών κατώτατων αποδοχών της ΕΓΣΕΕ i) κατά 22% για το σύνολο των εργαζομένων και ii) κατά 32% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών και για τους εργαζόμενους με συμβάσεις μαθητείας με άμεση εφαρμογή στα νέα κατώτατα όρια αποδοχών χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, β) το πάγωμα όλων των αυξήσεων στις αποδοχές, οι οποίες επέρχονται με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας (όπως επιδόματα πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας κλπ) μέχρις ότου η ανεργία στην χώρα διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, γ) η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργατικών συνδικάτων στον ΟΜΕΔ, δ) ο περιορισμός της προσφυγής στην διαιτησία αποκλειστικά στον καθορισμό του βασικού μισθού και ημερομισθίου, ε) η κατάργηση των διατηρητικών ρητρών σε περίπτωση προσφυγής στην διαιτησία, στ) η μείωση της διάρκειας της μετενέργειας της ΣΣΕ από έξη στους τρεις μήνες και περιορισμός αυτής αποκλειστικά στον βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας), ζ) η θέσπιση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης των όρων της ΣΣΕ με ατομική σύμβαση και με δυνατότητα κατάργησης όλων των ρυθμίσεων της λήξασας ΣΣΕ χωρίς την σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, η) ο περιορισμός της νόμιμης διάρκειας των ΣΣΕ στα τρία χρόνια και η ρύθμιση του χρόνου λήξης ισχύος για όσες είχαν ήδη συναφθεί την 28/02/2012 ανάλογα με τον χρόνο υπογραφής τους.
Στο άρθρο 5 καταργείται η μνημονιακή διάταξη, η οποία αφορά στο νέο σύστημα διαμόρφωσης νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου της χώρας. Με την διάταξη αυτή α) καταργήθηκε η καθολική ισχύς των μισθολογικών όρων των ΣΣΕ, της ΕΓΣΣΕ συμπεριλαμβανομένης, β) διαμορφώθηκαν οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια καθώς και οι νόμιμες προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στην βάση των τριών πρώτων τριετιών, γ) ανεστάλη η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώθηκε μετά την 14/02/2012, έως ότου η ανεργία περιοριστεί κάτω από το 10%.
Στο άρθρο 6 καταργείται η μνημονιακή διάταξη, με την οποία τελείται η αναγνώριση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ως ισότιμου κοινωνικού εταίρου.
Στο άρθρο 7 καταργείται η μνημονιακή διάταξη, η οποία αφορά στον κατώτατο μισθό και στην νέα διαδικασία − μηχανισμό διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και την κυβέρνηση, όπως προβλέπεται να εφαρμοστεί από 01/01/2017.
Στο άρθρο 8 καταργούνται οι μνημονιακές διατάξεις, με τις οποίες αφενός, μειώνεται στο μισό το ύψος της προσαύξησης του βασικού μισθού που αντιστοιχεί στις πρώτες τρεις τριετίες επί προσλήψεως μακροχρόνια ανέργου και αφετέρου, παύει να ισχύει οποιαδήποτε προσαύξηση με βάση τις τριετίες από 01/01/2017.
Αυτοί είναι οι βουλευτές
Οι προτείνοντες Βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
Τσίπρας Αλέξης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμανατίδης Γιάννης
Αμμανατίδου Λίτσα
Αποστόλου Βαγγέλης
Αυλωνίτου Ελένη
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Τζένη
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νίκος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτριος
Γελαλής Δημήτριος
Γερμανίδης Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Διώτη Ηρώ
Δραγασάκης Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζερδελής Γιάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Κατριβάνου Βασιλική
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Σταύρος
Κουβέλα Φωτεινή
Κουράκης Τάσος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μαντάς Χρήστος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδημητρίου Μάνια
Πετράκος Θανάσης
Σαμοΐλης Στέφανος
Σταθάκης Γιώργος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νίκος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσακαλώτος Ευκλείδης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Φωτίου Θεανώ
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης
Χατζησοφιά Άννα
αν είναι ποτέ δυνατόν !!! αν και ξέρουμε οτι θα είναι καταστροφή, δεν μπορούσε όμως ποτέ να φτάσει το μυαλό μου εως εκει! δεν γνωρίζουν φαίνεται την Ιστορια και την προσφορα του ΣΕΤΕ τόσα χρόνια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς ενεργό μέλος και εργαζόμενος στον τουρισμό διαφωνώ με την σχετική πρόταση νόμου. Η ύπαρξη του ΣΕΤΕ είναι αναγκαία και θετική.
ΑπάντησηΔιαγραφή