- Εδώ ολόκληρη η επιστολή
«Σε μία σύγχρονη τουριστική χώρα όπως η Ελλάδα, δεν νοείται ελκυστικό τουριστικό προϊόν πόλης, χωρίς τη δυνατότητα ανοικτών μουσείων και καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, επτά μέρες την εβδομάδα. Παρόμοιες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σχεδόν από όλους τους ανταγωνιστές μας. Τα μουσεία άνοιξαν, παρά τις αντιδράσεις, με εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα.
Ας ελπίσουμε η Κυβέρνηση να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και για τα καταστήματα, σκεπτόμενη το συμφέρον των καταναλωτών και των επισκεπτών, δηλαδή το συμφέρον της οικονομίας της χώρας».
Το αυτονόητο τονίζει σε επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης συμπληρώνοντας:«Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιές Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοικτά στη χώρα μας και να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε προϊόντα City Break και συνεδριακού τουρισμού».
Η επιστολή απευθύνεται στον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτο, σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.«Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου» επισημαίνει ο Σύνδεσμος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, το 2013 στην Αθήνα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ξενοδοχείου, ανά άτομο και ανά ημέρα, ανήλθαν στα 157 Ευρώ. Ως δαπάνες καταμετρώνται αξιοθέατα και διασκέδαση, εστιατόρια και cafe, αγορές και λοιπά έξοδα.
Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι βάσει των Ερευνών Ικανοποίησης Πελατών 2010 – 2013, η μέση ποσοστιαία δαπάνη του τουρίστα για ξενοδοχείο σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες του στην πόλη είναι μόνο 32%, αποδεικνύοντας ότι για να ενισχυθεί περαιτέρω το City Break, το οποίο δεν βασίζεται σε all-inclusive υπηρεσίες, είναι απαραίτητο οι τουρίστες να μπορούν να βρουν όλες τις υπηρεσίες που επιθυμούν ανοιχτές, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι δυνατότητες αγορών στα εμπορικά καταστήματα.
Άλλωστε, επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, είναι σημαντική η βελτίωση που έχει προκύψει από το γεγονός ότι, με πρόσφατη πράξη της Κυβέρνησης που ήταν απόλυτα απαραίτητη, τα μουσεία λειτουργούν ήδη με διευρυμένο ωράριο 08:00 έως 20:00 και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Η συνδυαστική λειτουργία των καταστημάτων μπορεί να ωφελήσει πολλαπλασιαστικά για το μέγιστο τελικό αποτέλεσμα. Αλλιώς το ένα θα αφαιρεί ή θα ακυρώνει την ωφέλεια από το άλλο.
"Οι τοπικές οικονομίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, δημιουργώντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας", καταλήγει η ανακοίνωση.
Ta καταστήματα δεν μένουν ανοικτά τις Κυριακές σε καμμία ευρωπαική πόλη πλην ορισμένων ημερομηνιών πχ πριν τα Χριστούγεννα και ο τουριστας ψάχνει τις ώρες καταστημάτων ή το έχει ψάξει απο πρίν .ανήκω στον χωρο του τουρισμού και ταξιδεύω και πολύ . Δεν μπορεί στο όνομα του τουρισμού να επιβαρύνουμε το κόστος των επιχειρήσεων . Σε μέρη οπως το Dubai ,Κωσταντινούπολη οπου οι μισθοί είναι χαμηλοί γίνεται.Θα μπορουσε και εδώ να γίνει προαιρετικά αν θέλει ο καταστηματάρχης και νομίζει ότι τον συμφέρει και σε πριοχές που έχει νόημα πχ την Γλυφάδα, το κέντρο της Αθήνας ή περιοχές με τουριστική παρουσία
ΑπάντησηΔιαγραφή