- Στα 51 ρούβλια η ισοτιμία του ευρώ
- Εν αναμονή των δηλώσεων Πούτιν, μετά τις κυρώσεις της Δύσης
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και ο
γ.γ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Πάνος Λειβαδάς αναμένονται σήμερα στη Μόσχα, προκειμένου να πλαισιώσουν τη συμμετοχή του ΕΟΤ στη
Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2014.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Μόσχα θα έχουν συναντήσεις με
Ρώσους αξιωματούχους όπου θα συζητήσουν τη διεύρυνση της τουριστικής
συνεργασίας των δυο χωρών, που βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Θα έχουν επαφές με παράγοντες της Ρωσικής τουριστικής αγοράς και
εκπροσώπους tour operator. Επίσης θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις σε ξένα
μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στην
αγορά της Ρωσίας.
Στην Έκθεση της Μόσχας, ο ΕΟΤ θα συμμετέχει με Περίπτερο 1000τμ και
περισσότερους από 60 συνεκθέτες. Παράλληλα στο Ελληνικό Περίπτερο θα
πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις όπου θα προβληθούν τα ελληνικά
τουριστικά προϊόντα αλλά και επιχειρήσεις.
Στο περίπτερο του ΕΟΤ στη Διεθνή αυτή Έκθεση, σε ειδικό χώρο θα
φιλοξενηθούν οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Και ενώ είμαστε λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη της έκθεσης το κλίμα στη Μόσχα είναι ηλεκτρισμένο. Η συνεχιζόμενη καταβύθιση της ισοτιμίας του ρουβλίου, αλλά και η γενικότερη κατάσταση με την Κριμαία έχει δημιουργήσει θέματα στη χώρα. Οι δε κυρώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες.
Όπως έγραψε το in.gr " Σε κυρώσεις εναντίον Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων προχώρησαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, βαθαίνοντας το ψυχροπολεμικών διαστάσεων ρήγμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον απορρίπτουν, στο ίδιο μοτίβο, ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, κατακεραυνώνουν τη Ρωσία για παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας αλλά παράλληλα της διαμηνύουν πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματική λύση».
Στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν αγγίζουν οι αμερικανικές κυρώσεις με τον Λευκό Οίκο να μην απορρίπτει μελλοντικές κυρώσεις ακόμη και σε βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου. Στην Ευρώπη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα.
Υπό το βάρος των εξελίξεων το Κίεβο ανακάλεσε τον πρέσβη του από τη Μόσχα -η οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό εκβιβασμό» τις κυρώσεις διά στόματος του προέδρου της Δούμα.
Στο σκηνικό της διεθνούς διπλωματίας οι εξελίξεις κινούνται πλέον σε ψυχροπολεμικού κλίματος όρους Δύσης και Ρωσίας. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων παράλληλα με την επιβολή ανάλογων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, με απόφαση του Λευκού Οίκου.
Οι αναφορές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνταν σε παράλληλο, σχεδόν πανομοιότυπο μοτίβο: Τόσο οι «28», όσο και η Ουάσινγκτον καταδίκασαν ως παράνομο το δημοψήφισμα και επέρριψαν στην Μόσχα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, λέγοντας πως η δραστηριότητά της στην Κριμαία είναι επίθεση στην ουκρανική εδαφική κυριαρχία.
Και οι δύο πλευρές ήγειραν την απειλή νέων κυρώσεων, καλώντας, με την ίδια σχεδόν διατύπωση, τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διαμηνύοντας πως «δεν έχει κλείσει ακόμη η διπλωματική οδός», επισείοντας τον κίνδυνο απομόνωσης της Ρωσίας.
Απαγορεύσεις εισόδου, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων από την ΕΕ
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «28» κατέληξε γρήγορα στην απόφαση για επιβολή κυρώσεων, όπως είχαν προαναγγείλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πριν το δημοψήφισμα -έχοντας ήδη αρχίσει να μιλούν και για τρίτο στάδιο μέτρων.
Το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως προχωρά σε επιβολή κυρώσεων, «συμπεριλαμβανομένων και απαγορεύσεων εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων». Τα ονόματα δεν δημοσιοποιήθηκαν -φαίνεται πως θα ανακοινωθούν αφού τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις.
Όπως ανέφερε στο twitter ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίναν Λινκεβίτσιους, αποφασίστηκε η επιβολή μέτρων σε βάρος 21 ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προσέθεσε, θα ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα. Θεωρείται πως οι κυρώσεις των «28» θα στραφούν εναντίον αξιωματούχων πολύ κοντά στον κύκλο του ρώσου προέδρου.
Το ανακοινωθέν των ευρωπαίων ΥΠΕΞ (αγγλικά) καταδικάζει σε υψηλούς τόνους ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, υπογραμμίζοντας πως δεν θα το αναγνωρίσει και λέγοντας πως επιπλέον διενεργήθηκε «υπό την ορατή παρουσιά οπλισμένων στρατιωτών υπό εκφοβισμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων».
Κατακεραυνώνοντας επίσης ως «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής εδαφικής κυριαρχίας» την «αυξανόμενη παρουσία των ρωσικών στρατιωτικών δυναμέων», καλεί τη Ρωσία να «κάνει βήματα αποκλιμάκωσης, να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις της στα προηγούμενα επίπεδα και τις θέσεις τους βάσει των διεθνών δεσμεύσεων και να ξεκινήσει άμεσες συζητήσεις με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».
Η ΕΕ απειλεί επίσης ότι «περαιτέρω μέτρα από τη Ρωσία που αποσταθεροποιούν την κατάσταση θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επιπτώσεις» στις σχέσεις Μόσχας και «28», καλώντας τη ρωσική ηγεσία να «επιστρέψει στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΕ αντί να απομονώνεται όλο και περισσότερο διπλωματικά και οικονομικά». «Υπάρχει ακόμη χρόνος να αντιστραφούν οι τρέχουσες εξελίξεις» τονίζουν οι «28»".
Το περιβάλλον του Πούτιν αγγίζουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Και συνεχιζει το δημοσίευμα του in.gr: " Την ώρα που κατέληγαν σε αποφάσεις οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε έντεκα ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους, αγγίζοντας και το στενό περιβάλλον του ρώσου προέδρου.
Οι αποφάσεις είναι ανάλογες με των ευρωπαϊκών, προχωρώντας σε απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.
Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης στο Reuters πως η Ουάσινγκτον διαπίστωσε «ανωμαλίες» στη διενέργεια του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, και υπάρχουν μεταξύ άλλων «σαφή στοιχεία» πως ορισμένα ψηφοδέλτια στις κάλπες στην Κριμαία «έφτασαν προσημειωμένα».
Στη λίστα των ΗΠΑ βρίσκονται οι σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλάντσλαβ Σουρκόφ και Σεργκέι Γκλάζιεφ, αλλά και ο αναπληρωτής ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν. Το ρωσικό τμήμα της λίστας συμπληρώνουν τα ονόματα υψηλόβαθμων βουλευτών.
Όσον αφορά τους Ουκρανούς στη λίστα, πρόκειται για τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ και τον Βίκτορ Μεντβένττσουκ, ουκρανό επιχειρηματία επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος «Ουκρανική Επιλογή».
Ο Ρογκόζιν, ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, σχολίασε ως εξής την περίληψη του ονόματός του στη λίστα: «Σύντροφε Ομπάμα, και τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν λογαριασμούς ή περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό; Ή μήπως δεν το σκεφτήκατε αυτό;» έγραψε στο Twitter.
Σε ανάλογο τόνο ήταν και η πρώτη αντίδραση του Αξιόνοφ, πρωθυπουργού της Κριμαίας, ο άμεσος υφιστάμενος του οποίου είπε, σύμφωνα με το Interfax, πως τα αμερικανικά μέτρα «δεν θα επηρεάσουν το έργο του Σ.Αξιόνοφ ή του Βλ.Κονσταντίνοφ, ούτε και την διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία».
Ομπάμα: Παράνομο το δημοψήφισμα και η ρωσική επέμβαση
Σε διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας, ο αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε ότι η απόφαση της Μόσχας παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, και οι τελευταίες ημέρες έδειξαν αυτήν την ενότητα στη διεθνή σκηνή» είπε.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει, είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω μέτρα. Συνεχίζουμε τη συνεργασία με τους ευρωοπαίους εταίρους μας, και θα βρεθώ στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα» είπε ο Ομπάμα.
Περαιτέρω κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία, συνέχισε, «το μόνο που θα καταφέρει είναι να απομονώσει περαιτέρω τη Μόσχα». Επανέλαβε πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι «παράνομο και δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα».
Κινούμενος στο ίδιο μοτίβο με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε πως «υπάρχει ακόμη περιθώριο διπλωματικής λύσης, με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και έναρξη διαλόγου με το Κίεβο».
Το Κίεβο ανακαλεί τον πρέσβη στη Ρωσία
Με φόντο την εν εξελίξει προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το Κίεβο ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Μόσχα.
«Σε σύνδεση με την κατάσταση στην Κρίμαια και την ανάγκη συζητήσης ορισμένων από τις διεθνείς τις επιπτώσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία, Βολοντιμίρ Γελτσένκο» ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου