- 423.124 Τούρκοι τουρίστες στο 9μηνο 2011
- Νέες πτήσεις από Bluebird Airways για Ρόδο και Ηράκλειο
-
Οι αφίξεις από Τουρκία προς Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 180% το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Καθοριστικός παράγοντας της σημαντικής αυτής αύξησης ήταν η κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης (από τις 28.07.2010) για τους κατόχους ειδικών (πράσινων) τουρκικών διαβατηρίων. Στο εννεάμηνο του 2011 (Tα στοιχεία για το σύνολο του 2011 θα είναι διαθέσιμα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά τις 23 Απριλίου 2012 ) καταγράφηκαν 423.124 αφίξεις Tούρκων στη χώρα μας σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους (422.497). Σύμφωνα με την TURSAB (Ένωση Τουρκικών Τουριστικών Πρακτορείων) λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 19 μεγάλα τουριστικά γραφεία που συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα στους τουριστικούς τους προορισμούς. Η πλειοψηφία αυτών διαθέτουν πακέτα για διήμερα ή τριήμερα με λεωφορείο σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Σα πακέτα αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή λόγω του χαμηλού τους κόστους (σε ιστοσελίδες προσφορών τύπου «προσφορά της ημέρας» πακέτο 2 ημερών σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη διατίθενται από 70,1 τουρκικές λίρες- 30€). Παράλληλα, κυρίως από την άνοιξη, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά, κατά κύριο λόγο για Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, Κω και Κρήτη. Σταδιακά έχει αρχίσει να σημειώνεται ενδιαφέρον και για άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα σε συνεργασία με ελληνικά ταξιδιωτικά πρακτορεία.
Με πρόσφατα δημοσιεύματα (Konuttimes, 17-2-2012, Hurriyet Daily News, 18-2-2012), αναφέρεται ότι τα ελληνικά τουριστικά γραφεία έχουν προχωρήσει σε μειώσεις τιμών από 50 έως 70%, γεγονός που καθιστά ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πιο οικονομικούς από ότι αντίστοιχους τουρκικούς, όπως είναι η Αττάλεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ταξιδιωτικό γραφείο Jolly Tur προγραμματίζει, το 2012, να φέρει στην Ελλάδα από Τουρκία 7.500 άτομα, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 100% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Εξερχόμενος τουρισμός
Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό αυξήθηκε από 1,795εκ. το 1980 σε 2,917εκ. το 1990 φτάνοντας το 2000 τα 5,284 εκ.. Λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, το 2001 σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 8%. Σtην τελευταία δεκαετία, ωστόσο, ο αριθμός των Tούρκων τουριστών στο εξωτερικό αυξάνεται σταθερά. Οι Tούρκοι τουρίστες είναι σχετικά ευέλικτοι στην επιλογή προορισμού, ευεπίφοροι σε καινούργιες τάσεις και δείχνουν να προτιμούν τουριστικούς προορισμούς με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον ενώ σημαντικό ρόλο στην επιλογή προορισμού παίζει και η δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών. Επίσης, σημαντικός αριθμός Τούρκων ταξιδεύουν για θρησκευτικούς λόγους.
Εγχώριος Τουρισμός
Tο 1983 οι Τούρκοι πολίτες που ταξίδευαν για τουριστικούς λόγους σε άλλες περιοχές της Tουρκίας έφταναν τα 6,4 εκ. Σο 2001 ο αριθμός αυξήθηκε στα 16,4 εκ. Πλέον, σύμφωνα με την TURSAB, περίπου ένας στους τέσσερις Τούρκους πολίτες ταξιδεύουν εντός της Tουρκίας κάθε χρόνο. Οι Tούρκοι τουρίστες επιλέγουν ντόπια τουριστικά πακέτα συχνά λόγω χαμηλού κόστους. Επιπλέον, δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν στον εξερχόμενο τουρισμό λόγω ξένης γλώσσας ή πολιτιστικών διαφορών δεν υφίστανται στον εγχώριο τουρισμό. Ωστόσο, η αύξηση του εισοδηματικού επιπέδου, η βελτίωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των Τούρκων ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τόσο τον εγχώριο όσο και τον εξερχόμενο τουρισμό.
Ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού
Στις 12 Οκτωβρίου 2011 οι Υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν το Πρωτόκολλο της 3ης Μικτής Επιτροπής Σουρισμού και τη Διακήρυξη του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό. Τα δυο μέρη συμφώνησαν να ενισχύσουν την ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τρέχουσες τουριστικές ροές, τη συνεργασία μεταξύ των ταξιδιωτικών πρακτορείων των δυο χωρών, την επανενεργοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την ενίσχυση της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, τη λειτουργία ναυλωμένων πτήσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού. Επιπλέον, τέθηκε ως στόχος η από κοινού προώθηση τουριστικού προϊόντος στις αγορές της Κίνας, Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Ινδίας.
Παράλληλα, ο επίσημος κρατικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, Turkish Airlines έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, βάσει της οποίας οι τουρκικές αερογραμμές προσφέρουν στους επιβάτες που επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκη έκπτωση της τάξεως του 20%. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ουτκού Γιαζάν, διευθυντή των γραφείων Θεσσαλονίκης της Turkish Airlines, η αεροπορική εταιρία σκοπεύει από τις 27 Μαρτίου να αυξήσει σε έξι -από τέσσερις εβδομαδιαίως- τις πτήσεις της Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, γεγονός που θα ωφελήσει και την περιοχή της Χαλκιδικής. Σημειώνεται ότι από το Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2011 περισσότεροι από 30.000 επιβάτες εξυπηρετήθηκαν από τις εν λόγω πτήσεις, εκ των οποίων το 40% ήταν Έλληνες, 20% Τούρκοι και 40% άλλες εθνικότητες. Τέλος, ο όμιλος της Versus Group ΑΞΣΕ, που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης, πρόκειται να δρομολογήσει πτήσεις, μέσω της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου "Βluebird Airways" για Ρόδο-Ηράκλειο-Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα, δύο φορές την εβδομάδα. Σημειώνουμε ότι το διάστημα από 1.5.2011-έως 10.10.2011 μετακινήθηκαν με την “Bluebird Airways”, προς και από το Ηράκλειο, από Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία και Καζακστάν, πάνω από 50.000 επιβάτες.
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου