Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Με επιτυχία το ελληνοτουρκικό τουριστικό φόρουμ



Πρωτόκολλο της 3ης Μικτής Επιτροπής Τουρισμού και Διακήρυξη του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό υπέγραψαν χθες στη Βουλιαγμένη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Τούρκος ομόλογός του Ερτουγρούλ Γκιουνάι. Το συντονισμό της συζήτησης στο φόρουμ έκανε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ενώ το λόγο έλαβαν ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Γιώργος Τελώνης, ο πρόεδρος της TURSAB Μπασαράν Ουλούσοη και ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Γερουλάνος, κατά την έναρξη των εργασιών του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό και της 3ης Συνόδου της Μικτής Επιτροπής, καλωσορίζοντας τους "Τούρκους φίλους" υπογράμμισε: "Ανέκαθεν ο τουρισμός έχει συμβάλει στην ειρήνη μεταξύ των λαών διότι βοηθάει να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον. Τώρα, όμως, θα συμβάλει ακόμη πιο ριζικά μετατρέποντας παλιούς ανταγωνιστές σε συμμάχους. Ο Πρωθυπουργός έχει πει πως αν τα οικονομικά οφέλη για εκείνους που επενδύουν σε κοινές δράσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεπεράσουν τα οφέλη εκείνων που επενδύουν στην ένταση, η Ελλάδα και η Τουρκία θα ζήσουν ειρηνικά και θα μεγαλουργήσουν οικονομικά". Ο κ. Γερουλάνος εστίασε στη σημασία της συνδυαστικής δυναμικής που μπορούν να αναπτύξουν η Ελλάδα και η Τουρκία με στόχο την προσέλκυση των επισκεπτών από τις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Αναφερόμενος στη σημασία της προσβασιμότητας ο κ Γερουλάνος ανέφερε: "Η Ελλάδα θα συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις της να εργάζεται για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες του Schengen στην Ευρώπη τόσο επειδή αυτό είναι το σωστό για τους φίλους της Ευρώπης όσο και διότι είναι το σωστό για τις οικονομίες μας. Στην προσπάθεια που θα αναπτύξουμε μαζί ως ελληνικός και τουρκικός τουρισμός θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια που μας δίνει η συμφωνία ώστε να μην γίνει η παροχή θεωρήσεων ο ανασταλτικός παράγοντας της προσπάθειας. Και ο πρώτος χώρος που πρέπει να κοιτάξουμε είναι τα παράλια. Το εμπόριο και ο τουρισμός που θα αναπτυχθούν στα παράλια θα λειτουργήσουν ανασταλτικά σε κάθε ένταση".

Ο Τούρκος υπουργός Ertuğrul Günay από την πλευρά του έκανε λόγο για περαιτέρω συντονισμό της συνεργασίας στο πολιτιστικό και το τουριστικό πεδίο προτείνοντας μάλιστα και την κοινή παρουσία Ελλάδος-Τουρκίας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με σκοπό την προσέλκυση εξειδικευμένων αγορών. Το πεδίο συνεργασίας των δύο χωρών, όπως επεσήμανε, εντοπίζεται κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θρησκευτικού τουρισμού.

Απολύτως "στοχευμένα" τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Τελώνης, υπογραμμίζοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, με την συνεργασία των δύο χωρών. Είπε χαρακτηριστικά: " Η συνεργασία του ΗΑΤΤΑ με τη TURSAB έχει ξεκινήσει το 1991 και έκτοτε οι σχέσεις μας έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό. Η εδραιωμένη και στενή συνεργασία του ΗΑΤΤΑ με την TURSAB όπως και άλλες συντονισμένες προσπάθειες των χωρών μας που έχουν πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος και των δύο πλευρών. Γνωρίζουμε ότι πολλά από τα μέλη μας έχουν αξιοποιήσει αυτά τα κανάλια και έχουν αναπτύξει πολύ καλές επιχειρηματικές συνεργασίες με τους Τούρκους συναδέλφους μας. Παρόλα αυτά οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των τουριστικών φορέων και επιχειρήσεων των χωρών μας, καλύπτουν ένα πολύ μικρό τμήμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν.

Ι. Σαν πρώτο βήμα, θεωρώ ότι πρέπει να βελτιώσουμε, να δομήσουμε πιο αποτελεσματικά τις διμερείς μας σχέσεις.
Οι Έλληνες, όπως γνωρίζετε, ταξιδεύουν πολύ περισσότερο στην Τουρκία απ΄ότι οι Τούρκοι στην Ελλάδα (άνω των 600.000 κατ’ έτος), με συνεχή αυξητική τάση. Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον των Τούρκων για να επισκεφθούν τη χώρα μας και θέλουμε να βελτιωθεί, αντίστοιχα, η κίνηση προς την Ελλάδα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που δημιουργεί η Visa Schengen, γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνουν κ' άλλα βήματα για να διευκολύνουμε τους φίλους μας να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο ΗΑΤΤΑ, επιθυμώντας να συμβάλλει στη βελτίωση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς την Ελλάδα, προτίθεται να οργανώσει, μέχρι την άνοιξη του 2012, δύο fam trips και Β2Β συναντήσεις μεταξύ των μελών των δύο Συνδέσμων, προκειμένου να γνωρίσουν οι φίλοι μας, τα τουρκικά Τουριστικά Γραφεία, περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν περιλάβει μέχρι σήμερα στα προγράμματά τους (π.χ. Πελοπόννησος κλπ.). Σε κάθε περίπτωση, τα fam trips αυτά θα συνδυαστούν με συναντήσεις Β2Β μεταξύ μελών του ΗΑΤΤΑ και της TURSAB.
ΙΙ. Θα έλεγα ,όμως, ότι κύρια έμφαση, θα πρέπει να δοθεί από την πλευρά μας στην ανάπτυξη των two center holidays από τις μακρινές τουριστικές αγορές. Είναι ο πιο σημαντικός τομέας που πρέπει να αναπτύξουμε από κοινού μια και γνωρίζουμε ότι οι βασικές υπερπόντιες τουριστικές αγορές ενδιαφέρονται για συνδυασμό προορισμών και ποικιλία προϊόντων (οι δρόμοι της Ελιάς είναι ένα καλό παράδειγμα).

Η μεγάλη πρόκληση είναι στις μέρες μας η τουριστική αγορά της Ασίας, η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα και στην Ινδία. Θα μπορούσαμε επίσης σε δεύτερη φάση, να περιλάβουμε την Ταϊβάν και την Κορέα, αλλά και άλλες τουριστικές αγορές κοινού ενδιαφέροντος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου