Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Μικρή βελτίωση προσδοκιών σύμφωνα με το Ι.Ο.Β.Ε....

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια σημειώνει μικρή κάμψη ...

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες καταγράφει οριακή άνοδο τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 65,4 μονάδες (από 64 μονάδες), σε επίπεδο παραπλήσιο με το αντίστοιχο περσινό (64,1 μονάδες), σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Ι.Ο.Β.Ε. για το μήνα Ιούλιο. Η εικόνα στους επιμέρους κλάδους είναι μικτή, με τα τουριστικά Πρακτορεία κατά κύριο λόγο να δίνουν μικρή ώθηση στο δείκτη. Στο σύνολο του τομέα πάντως, η πλειονότητα των δεικτών παρουσιάζει σταθερότητα. Πιο συγκεκριμένα, ανοδικά κατά 7 μονάδες κινούνται οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, με το σχετικό δείκτη όμως να παραμένει αρνητικός, στις -18 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση παραμένει αμετάβλητος για τέταρτο κατά σειρά μήνα, στις -23, με το 35% των επιχειρήσεων να αναφέρει μειωμένη ζήτηση το τελευταίο τρίμηνο. Στα ίδια επίπεδα διατηρούνται και οι προβλέψεις για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται εκ νέου στις -14 μονάδες και το 27% των επιχειρήσεων να αναμένει πτώση στη βραχυπρόθεσμη ζήτηση.

Σχετικά με την απασχόληση του τομέα, και εδώ το ισοζύγιο παραμένει σταθερό, στις -20 μονάδες, με μόλις το 2% των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδό της το επόμενο διάστημα και το 22% περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας. Αλλά ούτε στις τιμές δεν καταγράφονται μεταβολές, αφού και πάλι ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στις -19 μονάδες. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία διευρύνεται ελαφρώς στο 31%, ενώ μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία της, το 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 16% τονίζει τους παράγοντες που συνδέονται με τη γενική οικονομική κατάσταση και την ύφεση, την ανεπάρκεια του κράτους και τη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση εισπράξεων του δημοσίου, την υψηλή φορολογία, την ανεπαρκή τοπική αυτοδιοίκηση, τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού νόμου, το υποβαθμισμένο κέντρο της πρωτεύουσας και την εγκληματικότητα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, την έλλειψη ανάπτυξης και επενδύσεων κ.α.
Σε επίπεδο βασικών κλάδων των Υπηρεσιών επισημαίνονται τα εξής:
Μετά την κατακόρυφη άνοδο εν όψει της θερινής τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια σημειώνει μικρή κάμψη τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 94,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες), στη δεύτερη πάντως καλύτερη επίδοση του έτους, αλλά και μακράν υψηλότερη έναντι της αντίστοιχης περσινής τιμής του (77,8 μονάδες). Από τα στοιχεία δραστηριότητας του κλάδου που συναποτελούν το δείκτη, οι μεταβολές είναι μικτές: οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων είναι θετικές, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις +19 μονάδες. Θετικές, αν και ηπιότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (στις +5 μονάδες από +21 όμως τον Ιούνιο αντίστοιχα). Ωστόσο οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου είναι αρνητικές, καθώς θα ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος. Οι προβλέψεις της απασχόλησης δείχνουν σταθερότητα, όπως και οι προβλέψεις για τις τιμές. Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει εμπόδια στη λειτουργία του διευρύνεται ελαφρά στο 43% (από 37%), με δύο στις πέντε επιχειρήσεις να κρίνουν ως βασικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης.

Σημαντική άνοδο παρουσιάζουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες τον Ιούλιο στα Τουριστικά Πρακτορεία, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 92,2 μονάδες (από 75,8 μονάδες), στην καλύτερη επίδοση της τελευταίας διετίας. Οι περισσότεροι δείκτες καταγράφουν άνοδο, με σημαντικότερες τη μεταβολή των εκτιμήσεων για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων (στις +19 ο σχετικός δείκτης) και τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, αν και το τελευταίο ισοζύγιο παραμένει αρνητικό (στις -13 μονάδες). Ως προς την προβλεπόμενη ζήτηση, αυτή αναμένεται να μειωθεί σύμφωνα με το 31% των επιχειρήσεων (από 38%). Στην απασχόληση του κλάδου, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων υποδηλώνουν σταθερότητα (81%) ή μείωση (19%), ενώ σε σχέση με τις τιμές, το ¼ των επιχειρήσεων αναμένει και πάλι πτώση τους και καμία επιχείρηση δεν προβλέπει άνοδο. Τέλος, το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι δεν παρεμποδίζεται η δραστηριότητά τους παραμένει για τρίτο κατά σειρά μήνα στο 25%, με το 36% να δηλώνει την ανεπάρκεια ζήτησης ως σημαντικότερο εμπόδιο στη λειτουργία του, το 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 19% την τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου