Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Συμβούλιο Προέδρων Ενώσεων Ξενοδόχων ΠΟΞ


- Δείτε εδώ την τοποθέτηση του Γιάννη Ρέτσου

Στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και στις νέες προκλήσεις που αναδύονται για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο, επικεντρώθηκε το καθιερωμένο ετήσιο Συμβούλιο Προέδρων ξενοδοχειακών Ενώσεων-μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη.
Η εκδήλωση έγινε με συμμετοχή Προέδρων και εκπροσώπων Ενώσεων Ξενοδόχων από όλες τις περιοχές της χώρας, παρουσία της Αν. Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έ. Κουντουρά, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού Γ. Ζαχαράτου, του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ Δ. Τρυφωνόπουλου, του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας  Γ. Τσακίρη, του Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων  Α. Ανδρεάδη, εκπροσώπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθους ξενοδόχων και τουριστικών επιχειρηματιών.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Α. Ρέτσος, παρουσίασε την κατάσταση του κλάδου ύστερα από μία τουριστική περίοδο την οποία παρομοίασε με «τρενάκι του τρόμου», λόγω των εξελίξεων και των ανατροπών που την χαρακτήρισαν.
«Τελικά το 2015 θα είναι μεν άλλη μία χρονιά-«ρεκόρ», ως προς τους βασικούς δείκτες των αφίξεων και των εθνικών εσόδων που, όμως, αφήνει την πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα ίδια επίπεδα πενιχρών οικονομικών αποτελεσμάτων, σε χειρότερο χρηματο-πιστωτικό και φορολογικό περιβάλλον, με τους ίδιους ή και μεγαλύτερους κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους».
Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ επισήμανε ότι προκειμένου να συγκρατήσουν τη ζήτηση για την Ελλάδα, τα ξενοδοχεία προχώρησαν στις μεγαλύτερες προσφορές που έχουν γίνει, εν μέσω τουριστικής περιόδου, τις τελευταίες δεκαετίες. Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να διαχειριστούν τις νέες επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για τους επόμενους μήνες, την ανάγκη να αντισταθμίσουν το αυξημένο κόστος του τουριστικού πακέτου, λόγω των νέων συντελεστών του ΦΠΑ καθώς και τη συνεχιζόμενη άνθηση της παραοικονομίας, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την στρέβλωση της λειτουργίας της αγοράς, που αρχίζει να εδραιώνεται μετά την κατάργηση της έννοιας της τουριστικής μίσθωσης.
Εκτενής αναφορά κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγινε στις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις που έχει στην εικόνα της χώρας και στους νησιωτικούς προορισμούς του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι όπως τονίστηκε, πρέπει να υποστηριχθούν από την Πολιτεία, ούτως ώστε να μην εξαφανιστούν από τον διεθνή τουριστικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη δημιουργία «hot spot» στην Κω, αλλά να προτιμηθούν άλλα νησιά που προσφέρονται για τη φιλοξενία τέτοιου κέντρου υποδοχής.
Για το 2016, τέλος, επισημάνθηκε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά και ότι οι εξελίξεις στη γεωπολιτική «γειτονιά» μας, ευνοούν, μέχρι τώρα την Ελλάδα, έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών που έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος «όποιος θεωρεί ότι μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να βασιστεί και να «επενδύσει» σε αυτή η κατάσταση, μάλλον πλανάται πλάνην οικτρά».
«Αν δεν φροντίσουμε όλοι, κυβέρνηση, πολιτεία και ιδιωτικός τομέας, να προχωρήσουμε, επειγόντως, παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την τουριστική επιχειρηματικότητα, θα βελτιώσουν την εικόνα της χώρας και θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, τότε φοβάμαι, ότι θα καταλήξουμε να κινούμαστε σε μία κινούμενη άμμο, χωρίς πυξίδα και πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Τουρισμού κινείται με γνώμονα την αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού, τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς του και την στοχευμένη προβολή του στις διεθνείς αγορές.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στενή συνεργασία με τους φορείς του Τουρισμού και δήλωσε «σύμμαχος» στην προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων και κυβερνητικών φορέων.
Ειδικά για το θέμα των μισθώσεων και αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους που προκύπτουν από το κενό μεταξύ αστικών και τουριστικών μισθώσεων, η κα Κουντουρά ανέφερε ότι σχεδιάζεται η ολοκληρωμένη θεσμική αντιμετώπιση του θέματος, ακόμα και σε επίπεδο Ευρώπης. Τόνισε ότι ήδη υπάρχει συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτελεσματική εφαρμογή του πλαισίου αυτού και τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων και συνέδεσε μάλιστα τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Κράτος, με το πλαίσιο ισοδύναμων που αναζητούνται προκειμένου να επανέλθει μελλοντικά ο ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα.
Για το προσφυγικό ζήτημα, τόνισε ότι έχει τεθεί πλέον σε επίπεδο κορυφής στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι αναζητούνται λύσεις που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εικόνα της χώρας και των προορισμών που πλήττονται.
Τέλος, η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επόμενη τουριστική περίοδο, αναφέροντας παράλληλα την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή διάσταση του Τουρισμού και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, με παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων όπως είναι η ταχεία έναρξη του ΕΠΑΝΕΚ και η εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Στο Συμβούλιο αναδείχθηκαν τα θέματα που έχουν άμεση προτεραιότητα για τον Ξενοδοχειακό κλάδο και που, μεταξύ άλλων, είναι:
  • Η ανάκη επαναφοράς των συντελεστών ΦΠΑ του τουριστικού πακέτου σε ανταγωνιστικά επίπεδα. ΦΠΑ διαμονής στο 6%, ΦΠΑ εστίασης στο 13%.
  • Η μείωση της φορολόγησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων -θέσπιση οριζόντιου συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων 15% - η φορολόγηση των ξενοδοχειακών ακινήτων (εργαλείων δουλειάς) με ειδικούς μειωμένους συντελεστές και όταν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας, απαλλαγή τους.
  • Η άμεση παροχή ρευστότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με αποδεκτά επιτόκια. Το κόστος χρήματος σήμερα βρίσκεται εκτός κάθε λογικής και είναι πολλαπλάσιο αυτού που παρέχεται στις επιχειρήσεις των ανταγωνιστριών χωρών.
  • Η δυνατότητα στις τράπεζες –μέσω και της δημιουργίας ενός ευέλικτου και λειτουργικού κανονιστικού πλαισίου- να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια των καθ’ όλα βιώσιμων επιχειρήσεων, με πιθανή είσοδο νέων κεφαλαίων ή στρατηγικών επενδυτών, ώστε αυτές να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
  • Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Άμεση ενεργοποίηση και απεμπλοκή από την οδηγία 651/2014 η οποία ουσιαστικά θέτει εκτός επενδυτικών κινήτρων τις μεσαίες και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Πνευματικά – Συγγενικά δικαιώματα. Να δοθεί ένα τέλος, μέσω μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης στην αυθαιρεσία και στις εξωπραγματικές απαιτήσεις εμπλεκόμενων φορέων.
  • Η στρατηγική ενίσχυσης του οδικού τουρισμού - οδικών αξόνων με έμφαση στην αναβάθμιση και στον ριζικό εκσυγχρονισμό των πυλών εισόδου από τα Βαλκάνια και την Τουρκία.
  • Η ισχύς βιομετρικών θεωρήσεων από χώρες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, δημιουργεί ήδη μεγάλα προβλήματα. Η επαρκής στελέχωση των Προξενείων μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις.
  • Η ουσιαστική ενίσχυση και υποστήριξη του εσωτερικού τουρισμού, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος απαξίωσης και ερήμωσης ολόκληρων περιοχών και προορισμών εσωτερικού τουρισμού της χώρας.
Το Συμβούλιο έκλεισε με παρεμβάσεις Προέδρων Ενώσεων και εκπροσώπων τοπικών ξενοδοχειακών φορέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου