Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Πτώχευση για τον Solvex στην Αγία Πετρούπολη!!!


- Λειτουργεί κανονικά η εταιρία στη Μόσχα λένε οι Ρώσοι
- Σε συναγερμό οι ελληνικές αρχές
- Διαβάστε το κείμενο που είχαμε ετοιμάσει στις 11 Αυγούστου 
- Εδώ μια καλή ενημέρωση στα αγγλικά 
- Ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού (ΝΕΟ)

Σε καθεστώς πτώχευσης κηρύχθηκε ο ταξιδιωτικός πράκτορας Solvex Tours που εδρεύσει στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τηλεγραφήματα του ρωσικού πρακτορείου Interfax. Αυτά ανέφερε στον Τύπο η γραμματέας της Ρωσικής Ένωσης Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας Irina Turina. Σύμφωνα με αυτήν, στο εξωτερικό είναι περίπου εννέα χιλιάδες τουρίστες που έχουν αγοράσει εισιτήρια από τον συγκεκριμένο οργανισμό, οι περισσότεροι στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Solvex Μόσχας, λειτουργεί κανονικά, καθώς είναι ξεχωριστές εταιρίες, με το ίδιο εμπορικό σήμα, αλλά αυτό ας περιμένουμε να το δούμε... 
Από την πλευρά τους οι ελληνικές αρχές παρακαολουθούν το θέμα με προσοχή, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.
Εξάλλου, αίσθηση έχει προκαλέσει ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη στο προφίλ του στο twitter χθες, όπου αναφέρει χαρακτηριστικά: “Εισήλθαμε στην πλέον επικίνδυνη περίοδο για νέες χρεωκοπίες Ρώσων Tour Operators και συνεργατών τους. Απαιτείται μέγιστη προσοχή/ετοιμότητα”.
Πριν από λίγα λεπτά ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΕΤΕ, στην οποία αναφέρει:
" Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης πτώχευσης του ρωσικού Tour Operator Solvex, Αγίας Πετρούπολης, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα παραμένει η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν από τον Solvex και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
 Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, διανύουμε μία περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση διασφαλίζοντας την θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις και η ελληνική Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις.
Ευελπιστούμε πως με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της «φούσκας» και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται ότι μεσοπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες αγορές παραμένουν από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021".

Η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού


Πριν από λίγο εξεδόθη ανακοίνωση από το υπουργείο Τουρισμού, η οποία έχει ως εξής:
"Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις  εξελίξεις που αφορούν την αναστολή  λειτουργίας  ρωσικών τουριστικών γραφείων.
Υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους τουριστικούς φορείς  και με τις αρμόδιες τουριστικές αρχές της Ρωσίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθώς και η διευκόλυνση των ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στη  χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς απέστειλε  επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism κ. Σαβόνωφ , ζητώντας τη συνδρομή της Ρωσικής πλευράς, προκείμενου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές  εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις". 


Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ταξιδιωτικού πράκτορα Tamara Khaletskaya, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Turina, θα υπάρξουν προβλήματα επαναπατρισμού των τουριστών που βρίσκονται στη Βουλγαρία.
Ο ταξιδιωτικός αυτός πράκτορας είναι ασφαλισμένος για το ποσό των 400 εκ. ρουβλίων που παρέχονται από τρεις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα περισσότερα από την "Rise" (300 εκατομμύρια), 20 εκατομμύρια ρούβλια από την ασφαλιστική εταιρεία "Avesta» και 30 εκατομμύρια ρούβλια από την FAC.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους στην Μόσχα το "Solvex-Travel" λειτουργεί κανονικά, αφού σύμφωνα με την Tyurin, η εταιρεία λειτουργεί κάτω από ένα εμπορικό σήμα, αλλά κάθε επιχείρηση, είναι μια ξεχωριστή οντότητα με διαφορετικούς ιδρυτές.

Η κρίση των τουριστικών πρακτόρων 

Το Καλοκαίρι που μόλις πέρασε, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν μια σειρά από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τουριστική αγορά, ήταν μεγάλα και σημαντικά.
Την αδυναμία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους πελάτες τους, δήλωσαν οι εταιρίες Nevα, Windrose World, Expo Tour, Ideal Tour, Λαβύρινθος, IntAer, Nordic, Surgutkurort ,  Wind strantstvy, Formul, Milan Tour και Travel Company Άτλας.
Λόγω της κατάστασης, η οποία αποδείχθηκε κρίσιμη για την τουριστική βιομηχανία της Ρωσίας ακόμα περισσότερο την κρίση από ό, τι το 2009, η κυβέρνηση αποφάσισε την επείγουσα θέσπιση νέων νόμων για τη ρύθμιση του. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Υπουργείου Πολιτισμού Βλαντιμίρ Medina είπε ότι για να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά της τουριστικής βιομηχανίας αποφάσισαν να σχηματίσουν ένα ξεχωριστό μητρώο των ταξιδιωτικών γραφείων . Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση διέταξε μέχρι την 1η Οκτωβρίου να προετοιμάσει ένα πακέτο διυπηρεσιακή των τροποποιήσεων της νομοθεσίας που θα μπορούσε να αυξήσει την προστασία των καταναλωτών στην τουριστική αγορά της Ρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, ο Medina απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στην πρακτική της αδειοδότησης turoperatov στη Ρωσία. "Θα προσθέσω μόνο για τον πονοκέφαλο της αρχής αδειοδότησης, φυσικά, δημιουργούν πρόσθετες προϋποθέσεις για διεφθαρμένες πρακτικές, και σε γενικές γραμμές, σε μεγάλο βαθμό, είναι ένα βήμα προς τα πίσω", είπε ο Medina.

Τι είχαμε γράψει στις 11 Αυγούστου, αλλά δεν δημοσιεύσαμε... 

Στις 11 Αυγούστου είχαμε κάποιες σοβαρές πληροφορίες για το γεγονός ότι ο Solvex καθυστερούσε πάρα πολύ τις πληρωμές ελληνικών ξενοδοχείων. 
Μιλήσαμε με δύο σοβαρούς ξενοδόχους και έναν τουριστικό παράγοντα, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες. 
Λόγω της πτώχευσης του Labirint, επιλέξαμε να περιμένουμε για να μην δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά. 
Και πράγματι μετά από μερικές ημέρες έγιναν κάποιες πληρωμές, αλλά υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τον Ιούνιο.
Γράφαμε τότε:
"Παρά το γεγονός ότι δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ούτε να ρίξουμε "λάδι στη φωτιά", εντούτοις τις τελευταίες ώρες έχουν φουντώσει οι φήμες για ενδεχόμενο κανόνι σε έναν ακόμη ρωσικό tour operator. Οι πληροφορίες προέρχονται από δύο σοβαρές κατά αρχήν πηγές: 
1. Από αρκετούς Έλληνες ξενοδόχους που δεν έχουν εισπράξει τα ποσά από τα commitment που τρέχουν 
2. Από τραπεζικές πηγές στη Μόσχα που παρακολουθούν τα δρώμενα και εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος tour operator είναι "πολύ στο κόκκινο". Ο συγκεκριμένος tour operator διατηρεί τρία γραφεία σε Ρωσία, Ουκρανία και Βουλγαρία, με υπολογίσιμο μέγεθος, χωρίς ωστόσο να είναι στα "κυβικά" του Labirint. 
Και επειδή θα δεχθώ ερωτήσεις του στυλ αφού δεν γράφεις το όνομα, γιατι γράφεις το θέμα; 
Η απάντηση είναι απλή: για να ζητήσουν οι ξενοδόχοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι τα οφειλόμενα ποσά ΑΜΕΣΑ. 
Θυμίζω ότι στην υπόθεση Labirint έγραψα από την πρώτη στιγμή για πτώχευση. 
Ούτε "σύμφωνα με πληροφορίες", "ούτε σύμφωνα με έγκυρη πηγή", ούτε τίποτα!!! 
Αν λοιπόν οι πληροφορίες δεν είναι ακριβείς, ζητήστε τα οφειλόμενα και κανένα θέμα. 
Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, και πάλι ζητήστε τα οφειλόμενα όσο είναι καιρός!!! 
Εκείνα τα παλικάρια του Rosturizm και η ρωσική κυβέρνηση τι κάνουν; 
Όλα καλά;"

Έτσι για την ιστορία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου